Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Ünneprontó

JEGYZET - ˝Itt az ideje nálunk is felhívni a figyelmet a visszaélésekre.˝
A színháznál semmi sem képes jobban megmutatni a szenvedélyeket. Azért kell léteznie, hogy belessen oda, ahová nem lenne szabad. Két jellemző gondolat a színházi világnapi üzenetből, amit ebben az évben a folyton az emberi létezés titkait kutató lengyel rendező, Krzysztof Warlikowski írt. Európa egyik legfelkapottabb színházcsinálója azzal provokál, hogy tabutémákról beszél. Identitásválság, generációs konfliktusok, holokauszt, LMBT-problematikák. Csupa olyan téma, amit kezdetben nem fogadott szívesen a konzervatív lengyel társadalom. Még kevésbé a jobboldali politika. Mára hozzászoktak, hogy nem keresi kitüntetések reményében a hatalom kegyeit. Elismerik, és mint felmutatható nemzeti kulturális értéket – ünneplik. Hasonlóan provokatív magyar kollégájától elvették a színházát – nem itthon, hanem a rangos osztrák kulturális lap címoldalán és a bécsi Volkstheaterben ünneplik.

A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet fontosságára, tisztelegjen a színházi dolgozók előtt. Ünneprontónak tűnhet, hogy épp mára időzítette a művészek jogaiért küzdő nemzetközi érdekvédő szervezet, az Art But Fair egyik szószólója a bejelentést: Magyarországon is egyesületté szerveződnek. Úgy látják, itt az ideje nálunk is felhívni a figyelmet a visszaélésekre, a színészek, muzsikusok, táncosok, énekesek erősödő kiszolgáltatottságára.

Gyakran találkozni olyan történetekkel, amelyek jelzik: érdemes szerveződniük. Szereposztó dívány persze mindig létezett, de nem kötelező kipróbálni. A szexuális és anyagi visszaélések, a megfélemlítés, a jogtiprás ellen viszont tiltakozni kell. Szóvá lehet tenni, ha a művészeti életben valaki vezetői pozíciójával visszaélve gátlástalanul saját zsebre dolgozik, másokat kihasználva villára, úszómedencére, luxusautóra gyúr. Ha az érdekvédők csak annyit érnek el, hogy a kiskirályok megijednek, nem ünneprontás mindezt szóba hozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Létminimum

˝Ez aztán az ösztönzés!˝ Tovább olvasom