Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Unortodox húsvét

JEGYZET - "Máskor is esett már a húsvét a hónap végére, de most, ebben a szegénységben jól betett az üzletnek."
Nem vagyunk igazi húsvéti hangulatban, és nem csak azért, mert az ablakból méretes hótakarót látunk. Ha a csokinyulak nem állnának hegyekben a boltokban, semmi se jelezné a nagyhetet, azt, hogy nyakunkon a háromnapos ünnep, a hosszú tavaszi hétvége.

A tévében sopánkodó kereskedők beszélnek, akik attól félnek, nyakukon marad a sok sonka. Azt mondják, máskor is esett már a húsvét a hónap végére, de most, ebben a szegénységben jól betett az üzletnek a sokadika: a kevesebb vevő is egyre kisebb darab füstölt árut vásárol. Hallottam szomszédot arról panaszkodni, nem látja a hétvégén az unokáit, mert az ország másik felén élő gyerekei a várható esős idő miatt lemondták az utat. Ha napsütést mondtak volna, talán bevállalják a 15–20 ezer forintos benzin- és autópályadíjat.

Úgy néz ki, unortodox lesz az idei húsvét. Nincs csend és áhítat a politikában sem, az amúgy is megosztott nép újabb két táborra szakadhatott. Azokra, akik a rezsicsökkentést akarják védelmezni és mindenütt aláírni való íveket keresnek, míg mások a pörgő gázórájukat figyelik. Ők tavalyi számlákat kotornak elő, és sóhajtoznak, amikor összehasonlítják a köbmétereket. Kiszámolják, miként vált hetek alatt semmivé az állami jótétemény, mert még az égiek sincsenek velünk.

Nem tesznek jót a hangulatnak a ciprusi események sem: akik éltek a múlt rendszerben, és megtanultak a sorok között olvasni, azon kezdtek el agyalni, miért kellett a gazdasági miniszternek rögtön arról beszélnie, hogy nincsenek veszélyben a hazai bankbetétek. És hogy a baj ne járjon egyedül, a KSH is csepegteti a 2011-es népszámlálás adatait. Regisztrálja, amit amúgy is tudunk: csökken az ország lélekszáma, megállíthatatlan a kivándorlási trend, az alföldi megyék elnéptelenednek, kevesebben élnek családban, és kevesebb gyerek születik.

Olvasóink írták

 • 4. csergemerge 2013. április 02. 13:16
  „"Kiszámolják, miként vált hetek alatt semmivé az állami jótétemény, mert még az égiek sincsenek velünk."
  Ez így nem igaz!!
  Mert a jótétemény nem vált semmivé! Mert rezsicsökkenés nélkül mennyi is lenne a számla, ha már "az égiek sincsenek velünk"????

  De szeretném megnyugtatni a cikkírót és azokat az olvasókat, akik Húsvétkor nem csak a gázórát figyelték, hanem ünnepeltek:
  Jézus Krisztus föltámadott és velünk van.
  Függetlenül attól, milyen az időjárás, és mit mutat a gázóra.”
 • 3. Pandora 2013. március 29. 19:06
  „bár bocsánat, de ezt még elmélkedésnek sem nevezném.
  összeollózta a heti híreket :)

  őszintén szólva karácsonykor sem volt igazi karácsonyi hangulatom, és most sincs húsvéti különösebben.
  viszont élvezem a pihenést, és már ennyi haszna van a dolognak.”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. március 29. 17:14
  „...ez a károgás viszont egy ortodox varjút juttatott az eszembe !”
 • 1. theseus 2013. március 29. 10:07
  „Bezzeg ha baloldali kormány lenne, akkor boldog lenne a húsvét - legalábis a szerző számára, akinek az ünnepek is csak a pártpolitikáról szólnak. Akkor nyilván egycsapásra minden probléma megoldódna, meleg tavasz lenne, sőt örök nyár, így fűteni sem kellene, és az sem lenne baj, ha ismét jó alaposan megemelnék a gáz árát. Fekete Klára, köszönjük ez a mély húsvéti elmélkedést!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A név nem kötelez

"Klebelsberg Kuno neve sokáig igen jól csengett Magyarországon. (...) Nevét azonban az utóbbi hónapokban sikerült bepiszkolni." Tovább olvasom