Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Üres a kassza

"Ma dolgozik körülbelül négymillió ember az országban, de tényleges jövedelme után egyes számítások szerint csak kétmillió fizet járulékot. A többi minimálbéren van minimális járulékfizetési kötelezettséggel, vagy feketén dolgozik."
Az állam szeretné megfogni azokat a vállalkozókat, akik eddig minimálbéren jelentették be magukat, alkalmazottaikat, holott saját és dolgozóik valós jövedelme ennél több. Ezért a járulékalapot a duplájára emelte szeptember 1-jétől. A szigorításnak az az oka, hogy üres a tébékassza. Pont az a pénz hiányzik belőle, amit az aktív keresők egy része, vagy azok főnöke kispórolt belőle.

Ma dolgozik körülbelül négymillió ember az országban, de tényleges jövedelme után egyes számítások szerint csak kétmillió fizet járulékot. A többi minimálbéren van minimális járulékfizetési kötelezettséggel, vagy feketén dolgozik. Ez utóbbiakat lehet a legnehezebben megfogni, holott munkaügyi felügyelők, adóellenőrök, határőrök, rendőrök erednek a nyomukba. A szó szoros értelmében, hiszen futniuk kell, ha el akarják őket kapni. Szemtanúk állítják, hogy amikor a hagymaföldek mellett ismeretlen rendszámú autók fékeznek, minden munkás – otthagyva csapot és papot – a közeli kukoricásba vagy az erdőbe menekül.

Így menekültek tíz éve is, a módszer nem sokat változott. Viszont változott a közhangulat. Amikor az emberek nagy része azt látja minden hónapban, hogy bruttó fizetésének durván a fele érkezik meg a folyószámlájára, és a Gyurcsány-csomaggal további szigorításokra számíthat, már nem neveti magát halálra az ilyen történeteken. Egyre gyakrabban hallani, hogy szurkolnak a munkaügyi felügyelőknek. Az adóhatóságtól meg azt kérdezik, miért nem vesz leckéket a horvátoktól: ha ott minden apartmanházat számon tudnak tartani a sok száz kilométer hosszú tengerparton, valamint az ezernyi szigeten, és képesek meg is büntetni azokat, akik feketén adják ki a nyaralókat, akkor ezt a mi kis Balatonunknál miért nem lehet megcsinálni.

Persze annak a vállalkozónak sem könnyű, aki félszáz embernek ad munkát, kézzel fogható terméket állít elő, de elsüllyed az adókban, járulékokban, vergődik a bürokráciában. Azt mondja, nem is érti, miért nem adja el mindenét és rakja be a pénzét a bankba. Ő adócsökkentésben reménykedik, de hiába. Ebben a pillanatban a könnyítésnek még a lehetőségét sem látja, mert – mint tudjuk – kiürült az a bizonyos kassza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bútor, üzlet

"A Domust nem szabad túlzottan meggyászolni. Szeged és környékének vásárlóereje eltart még néhány új… Tovább olvasom