Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Üres kamra

"Mindig számokkal igazolta, mit végzett, és amennyire ezt meg lehet ítélni, mindvégig nyíltan és őszintén beszélt."
Mifelénk szokatlan, elegáns gesztussal kezdődött az új választási kampány. Miután kiderült Becsey Zsoltról, hogy a Fidesz nem számít rá többé az Európai Parlamentben, egy sor vajdasági civilszervezet köszönte meg közös nyílt levélben a fiatal politikus munkáját. Írták: szeretnék, ha „olyan képzett, e munkára alkalmas képviselők kerülnének az Európai Unió parlamentjébe, akik hozzá hasonlóan képviselnék az ország és a nemzet érdekeit". Miután már lehetett tudni, kiket jelölt a Fidesz uniós képviselőnek, ez a levél a pártnak is szólt.

Ahonnan – persze nem hivatalosan – úgy hallottuk: semmi baj Becsey Zsolttal, okos fiú, csak most van néhány olyan politikus, aki közös megegyezéssel inkább az uniós parlamentben dolgozik tovább, ezért nem jutott hely neki a listán. Becsey tényleg ritkán szólalt meg a megye közéletében, nem „színes egyéniség", viszont mindig számokkal igazolta, mit végzett, és amennyire ezt meg lehet ítélni, mindvégig nyíltan és őszintén beszélt.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy csak a Fidesznek szólhat a vajdaságiak levele, érdemes felidézni Balázs Péter és az MSZP történetét. A korábbi uniós biztosról 2004 novemberében az angol The Times és a német Frankfurter Allgemeine Zeitung is megírta: ért a munkájához, és posztján elégedettek vele, a magyarok mégis mást jelöltek a helyére. Kovács Lászlót, aki azután lett a tisztség várományosa, hogy Magyarországon a magánéletéről kezdett írogatni a sajtó.

Lehet, két esetből még nem szabadna általánosítani, mégis úgy tűnik: az Unió parlamentjét a mi nagy politikai műhelyeink olyan munkahelynek gondolják, ahol tovább lehet dolgoztatni az „elfáradt karaktereket". Ez pedig azért nem szúr szemet, mert valahogy a köztudatban is az alakult ki, hogy az Unió parlamentje nem fontos, arra úgyis csak az üres kamra kulcsát bízták. Miközben többek között arról a pénzről döntenek ott, amiből itt út, fürdő, csatorna épül – és inkább mintha nálunk ürülne gyorsabban a kamra.

A pártok folyamatosan fiatalítanak, és ettől azt szokás remélni, hogy frissül a közélet, a régi beidegződések az idősebb emberekkel együtt tűnnek el. A helyzet közben az, hogy a fiatalok azt tanulják meg először, a fölkészültség, az emberi rátermettség ugyan sokat számít, de van más tényező is, aminek legalább ilyen nagy a szerepe az előrejutásban – erre a körülményre pedig nem lehet fölkészülni, se „gyúrni". Ennek most azért van jelentősége, mert egy válságban lévő elit tagjainak kell valahogyan úrrá lenniük a gazdasági válságon, és mi nem a páholyból fogjuk nézni, hogy sikerül-e nekik.

Olvasóink írták

 • 4. cyt 2009. január 29. 15:56
  „Amennyiben D. Tamás "ütötte ki" B. Zsoltot az EU-s listáról, akkor csak sajnálni tudom a FIDESZ-t, hogy ennyire félreismeri a két embert. Bízom abban, hogy B. Zsolt idehaza is megtalálja majd a helyét a polgári oldalon való politizálásban - bár nem lennék meglepődve, ha felhagyna a politizálással egy időre.”
 • 3. tuskóhopkins 2009. január 29. 08:21
  „A legfontosabb: "mindig számokkal igazolta, mit végzett, és amennyire ezt meg lehet ítélni, mindvégig nyíltan és őszintén beszélt."
  Ettől lennének hitelesek a politikusok, a parlamenttől a falusi önkormányzatig bezárólag. Akinek inge, vegye magára.”
 • 2. KolompárRómeó 2009. január 29. 06:54
  „Ez a tragedia, hogy arrol irnak, egy unios biztos ert ahhoz, amit csinal! Arrol kene irni, hogy ha nem ert, mert ennek kene hirertekkel birnia. Ugyanis az azt jelenti, hogy a tobbseg ert hozza. De ezek szerint senki nem ert semmihez, tisztelet a keves kivetelnek.

  Kovacs Laszlonak meg lohere a vegbelrozsajaba. Energiaugyi biztosnak nem volt jo, mert fingja nem volt alapveto dolgokhoz, jol beegett. Aztan az elftarsak kitalaltak, hogy majd az adougyekhez fog akkor mostantol erteni. Valahogy benyomtak.”
 • 1. comet 2009. január 28. 17:45
  „Magyarország évszázados betegsége a kontraszelekció ami az uram-bátyám kapcsolatokban nyilvánul meg leginkább. Ady magyar ugarja, Móricz dzsentry világa ma is valóság. A különbség, hogy most nincs Adynk és Móriczunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekarcú erőszak

"Csak vesztesei vannak ennek a történetnek! Egyetlen nyereség, hogy a gyermekkort fölfaló erőszak… Tovább olvasom