Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Üresjárat

"Bemegy egy-két órára, megmutatja magát, aztán irány haza."
Bár még karácsony előtt vagyunk (ahogy a gyerekek számolják: egyet kell aludni, s jön a Jézuska), gyakorlatilag az ország már napokkal ezelőtt üresjáratba kapcsolt. És most nem csak a postások tegnap kezdődött, felemásra sikeredett sztrájkjára gondolok. Az iskolák egy részében már az elmúlt héten lehúzták a redőnyt. Tessék-lássék ugyan volt még hétfőn, kedden is tanítás, ami jó esetben vetélkedőkbe, laza foglalkozásokba torkollott. Természetesen akadt, ahol még tegnap is számon kérték a diákokat, esetleg dolgozatot kellett írniuk, mert a szükség úgy kívánta.

Ahogy lapunk egyik mai cikkében olvashatják, a termelőüzemek jórészt már elbúcsúztatták 2009-et, szabadságra küldték a dolgozókat, találkoznak jövőre. Ha minden jól megy, akkor valamennyien. Ha nem, akkor kevesebben. A szolgáltató vállalatok munkatársai nincsenek teljes szabadságolós helyzetben, hiszen a szemetet el kell vinni az ünnepek alatt is, a havat – ha esik – el kéne takarítani, a betegek ellátásra szorulnak, a buszok, a vonatok is járnak, ilyenkor a taxisoknak is több fuvar esik le. Nincs mese, melózni kell.

Lépten-nyomon hallom, hogy az illető csupán a két ünnep közé vette ki a szabadságát, de már ezen a héten is elég lazán építette a kapitalizmust. Mi a fenét csináljak a munkahelyen, amikor csak ketten-hárman lézengünk bent? – fogalmazza meg a kérdést. Alibizés zajlik. Bemegy egy-két órára, megmutatja magát, aztán irány haza, mert a karácsonyfát már bele kellene faragni a talpba, ideje fejbe kólintani a fürdőszobában ficánkoló pontyot, hogy szentestére elkészüljön a halászlé. Akad hát otthon is bőven tennivaló.

A szerencsésebbek kéthetes pihenőt tartanak. Aki ezt nem teheti, mert dolgoznia kell, az majd ünnepek után fújhatja ki magát. Akkor, amikor az ország fogaskerekei újraindítják a szerkezetet. Pihenni, szabadságra menni mindig jó dolog. Ez az, ami ünnep- és naptárfüggetlen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahová esik, ott marad

"Minden egyes alkalommal meglepi a takarítás felelőseit, hogy leesett a hó." Tovább olvasom