Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Úri muri

"Van valami félelmetes tájékozatlanság vagy dzsentri gesztus abban a felelőtlen nagyvonalúságban, amellyel az árvízben érintett önkormányzatok a reménybeli kormányzati pénzekkel bántak."
Van valami félelmetes tájékozatlanság vagy dzsentri gesztus abban a felelőtlen nagyvonalúságban, amellyel az árvízben érintett önkormányzatok a reménybeli kormányzati pénzekkel bántak. Azt hitték, a 2006-os tavaszi vészhelyzet nyomán a központi vis maior keretből számolatlanul csörgedeznek majd a milliók. Csak be kell nyújtani a számlát, és a kabinet az állami nagy kalapból szó nélkül fizet. Gyanítom, ha felmerült volna, hogy saját, szűkös költségvetéséből kell majd a költségeket állnia, Csanádpalota nem sokáig gondolkodott volna, tényleg létszükséglet-e a falutól 12 kilométerre lévő területet 31 millióért fertőtleníttetni.

A másik felet, a piacról élő hódmezővásárhelyi vállalkozást lehet ugyan vádolni, de nem érdemes. Csak azt tette, amit minden cég: igyekezett a szolgáltatását, amiből él, minél jobb feltételekkel értékesíteni – azaz minél nagyobb területet, minél drágábban mentesíteni. Elgondolkodtató persze, amit a szaktárca mond: a Csongrád megyében elszámolni kívánt költség többszörösen meghaladja az összes többi megyének hasonló célra nyújtott támogatás összegét. Milyen lehet az információcsere, az egyeztetés a minisztérium és az önkormányzatok között, ha ez előfordulhat? Hasonló ügyekről már épp eleget hallhattunk, ezért felmerül ilyenkor a gyanú: nem valami egyezkedés eredményeképpen fogott-e ennyire vastagon a bt. ceruzája. Bármit bizonyítani szinte lehetetlen.

Az érintett tizenegy falu közül több is csődbe mehet, ha a bíróság jogerősen is úgy dönt, a céggel kötött szerződések érvényesek – és BS Alfa tényleg adósságrendezési eljárást kér. Felvetődik a kérdés, ki a felelős. Azt éppúgy nem lehet megnevezni, mint a leállított kormányzati negyed miatt ablakon kidobott százmilliók esetében. Jöhetnek az újabbnál újabb üvegzsebprogramok, a közpénzekkel csak nem sikerül az adófizető polgárnak tetsző módon, körültekintően, takarékosan, felelősen gazdálkodni.

Tovább tart az úri muri – kicsiben és nagyban is.

Olvasóink írták

  • 1. Dénes Péter 2008. január 10. 10:21
    „Lásd még beregi újjáépítés az Orbán-kormány idejében: a házakat dupla áron építette fel a pályázaton nyertes cég, ráadásul olyan rossz minőségben hogy most a tulajdonosok perlik az államot. Szomorú.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizonytalanság ára

"De mindez nem baj. Már régen eldőlt: az, hogy élhető lesz-e valamikor ez az ország, döntően nem a… Tovább olvasom