Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Útálom

"Csak úgy álmodozom. Elképzelem, mondjuk, hogy egy polgármesteri beosztásban dolgozó fiatalember, aki egyébként fölkészült, tettre kész politikus, felhívja a szomszéd városban élő, hasonló jó tulajdonságokkal rendelkező polgármestert, s azt kérdi:
– Mondd már, Lacikám, nincs egy kis időd? Megihatnánk együtt egy sört."
Csak úgy álmodozom. Elképzelem, mondjuk, hogy egy polgármesteri beosztásban dolgozó fiatalember, aki egyébként fölkészült, tettre kész politikus, felhívja a szomszéd városban élő, hasonló jó tulajdonságokkal rendelkező polgármestert, s azt kérdi:
– Mondd már, Lacikám, nincs egy kis időd? Megihatnánk együtt egy sört.

Lacikám pedig azt válaszolja, miért is ne, hiszen polgármesterek vagyunk, fiatalok, rátermettek, de azért a sör sem rossz dolog. Ezek után a szóban forgó politikusok betérnek egy kisvendéglőbe, szót ejtenek a családról, a hú, de gyorsan felnövő gyerekekről, majd a sörözésre invitáló János (no, de miért ne lehet ez akár László is?) lassan városaik ügyeire tér. S felveti: mi lenne, ha együtt lobbiznának azért, hogy a két várost összekötő út végre teljes hosszában négysávosra hízzon. Merthogy ez jó az egyik település polgárainak éppen úgy, mint a másikban élőknek.
– Ha pedig együtt munkálkodunk – mondják egyszerre mindketten –, a népek még azt is láthatják, hogy egy megyében két városnak nagyon is lehet közös érdeke, függetlenül attól, hogy az egyikben a jobboldalnak nevezett politikai erőre, míg a másikban a magát baloldalnak vallóra adtak le több voksot.

A sör közben persze fogy, az ifjú, s tettre kész polgármesterek megegyeznek a részletekben, s mire kettőt kukorékol a kakas, közösen aláírt levelüket elküldik minden olyan helyre, ahonnan segítséget várhatnának. Mondom, álmodozom. De hiszem, efféle álom megfordult az elmúlt napokban többek fejében is. Azokéban mindenképp, akik túlságosan is átpolitizáltnak látják világunkat, s nagyon szeretnék, ha a jövőbe vezető útnak (ami miért ne lehetne akár négysávos is) csak nem lesz minden négyzetmétere politikai vitáktól fölkaristolt.

Ami pedig a konkrét, kerékkel nagyon is koptatható utat illeti (mert hát a 47-esről vagyon itten szó, ugyan ki ne találta volna ki), lenne még egy áthidaló javaslatom is. Ha attól tart a két ifjú, tehetséges és tettre kész polgármester, hogy a barátkozásuk még szemet szúrna egyeseknek a jobb-, illetve a baloldalon, hát János lobbizzon az út jobb, míg László a bal oldaláért. Ami meg a két sáv között nyújtózkodó zöldet illeti, majdcsak megkapálja a közútkezelő valamelyik politikailag ingadozó munkása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötvenkettedik

"– Elromlott?
– Nem hiszem.
– Hát akkor?
– Lejárt róla az… Tovább olvasom