Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Utóhatás

JEGYZET - Beindult az újabb ostrom.
Amennyire lehetett, kerültem a nagy bevásárlóközpontokat karácsony előtt, mert elözönlötték azokat az ajándékokért érkező vásárlók. Mindenki egyre türelmetlenebbül kereste az utolsó tárgyakat, amelyeket a fa alá tehet, illetve azokat az ételeket, amelyeket elraktározhat arra a két napra, amíg nincs nyitva a bolt. Aztán ahogy eljöttek az ünnepi napok, úgy éreztem, a környezetemben mindenki lenyugodott, nem nyomta már a vállát az a teher, amit az „ajándékozási kényszer" jelent. Megvásárolta, amit lehetett és kellett, és talán azt is, amit nem kellett volna. Mindenesetre bezártak az üzletek, az utcák kiüresedtek, már csak a rokonokhoz, barátokhoz induló emberek közlekedtek, meg a kutyát sétáltatók.

Kellett ez a rövid szusszanás, mert szombaton beindult az újabb ostrom: sokan vitték vissza a hibás műszaki cikket, vagy bármi olyan ajándékot, amely nem tetszett, illetve fölösleges darab volt belőle. A második, ünnepek utáni vásárlási láz szerencsére jóval hamarabb lecsillapodik, mint az adventi.
Ilyenkor a tapasztalatok szerint a kereskedők segítőkészek. Talán még olyan esetben is kicserélik a visszahozott ajándékot, amikor nem lenne kötelező, mert nincs vele minőségi probléma, csak mondjuk nem jó a mérete, vagy nem tetszik a színe.

A napokban még sokan elköltik a karácsonyra kapott pénzt. Van, aki szilveszterre vesz magának egy szép ruhát, de olyan ismerősöm is akad, aki azt mondta, inkább elhalasztja az ajándékozást, hogy nyugodtabban vásárolhasson. Vele értek egyet. Nem mondom, hogy nem kell az ajándék, hiszen ez is hozzátartozik az ünnephez. A fa alatt talált parfümöt elfújjuk, a könyvet elolvassuk, a zoknit lyukasra hordjuk, de a karácsonyesti beszélgetésekre, a találkozásokra, az éjféli mise hangulatára évek múlva is emlékezünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsony után

˝Mi marad a fényből és melegségből?˝ Tovább olvasom