Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Úttörő alkotmány

"A világon elsőként mi adhatnánk plusz szavazati jogot kiskorú gyermekeik után a szülőknek."
A fülkeforradalommal elnyert példátlan felhatalmazásával élve most úttörő elemeket tartalmazó alkotmány elkészítésén munkálkodik a nemzeti együttműködés kormánya. Legalábbis Szájer József fideszes EP-képviselőnek – akit a miniszterelnök kért fel az új alkotmány előkészítésével kapcsolatos nemzeti konzultáció vezetésére – meggyőződése, hogy a világon elsőként mi adhatnánk plusz szavazati jogot kiskorú gyermekeik után a szülőknek. „Ezzel Magyarország irányt mutathatna a legutolsó nagy szavazatijog-kiterjesztés tekintetében."

A felvetés Révész Máriusz 2007-es javaslatának felmelegítése. „A gyerekek után járó szavazati jog nem a pártok erőviszonyait rendezné át, hanem a gyermeket nevelő családok súlyát, érdekérvényesítő képességét növelné meg jelentősen. Ezzel nem előnybe kerülnének a több gyereket nevelő családok, csak csökkennének nagyon jelentős hátrányaik" – érvelt akkor a fideszes képviselő, aki azt is hozzátette: „Némelyeknek bizonyára alkotmányos aggályaik lesznek, mondván, ha a szülők élhetnének a gyermekeik szavazati jogával, akkor sérülne az egy ember – egy szavazat elve. Ha elfogadjuk, hogy a gyerek is ember, akkor éppen jelenleg sérül az egy ember – egy szavazat elve."

A javaslatnak nem sok támogatója akadt akkoriban még párton belülről sem. Most azonban lehet rá esély, hogy az alkotmányozó többség belemegy. Így a magyar állampolgárságot kapott határon túli magyarok szinte készpénznek tekinthető választójoghoz juttatása mellett további másfél-két milliónyi új szavazattal lehetne számolni 2014-ben. Miközben a gyermekeket nevelő családok helyzetének javításának szükségességét normálisan gondolkodó ember nem vonja kétségbe, megjósolható: ez a javaslat újabb indulatos vitát indíthat el.

Túl sok nehezen vagy rosszul megválaszolható kérdést vet fel ugyanis. Minden gyermek után járna egy szavazat? Milyen arányban dönthetne a voksokról az apa és az anya? Mi a helyzet az elvált szülők gyermekeivel és az örökbe fogadottakkal? Az állami gondozottak szavazata automatikusan a regnáló kormánypártot illetné? Mi van akkor, ha egy még éppen nem nagykorú, de már értelmes 16–17 éves fiatalember pont az ellenkezőjét gondolja annak, amit a szavazati jogával szabadon rendelkező apja? Kész téboly! Ennél az is jobb lenne, ha 14 évre csökkentenék a szavazati jog korhatárát.

Ha kicsit továbbgondoljuk az eredeti felvetést, aki választó, miért ne lehetne akár választható is? Példát mutathatnánk a világnak: középiskolás képviselők dönthetnének a parlamentben az oktatási törvényről. Vagy akár egy okos, életerős csecsemő is lehetne Magyarország miniszterelnöke.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. s3307 2011. február 21. 08:47
  „tessék mondani,O.V. hányszor szólalt meg 8 év alatt a parlamentbe elmondva javaslatát elképzelését jobbító szándékkal? mert én minden parlamenti közvetítést láttam és sokszor bent se volt nemhogy szólt volna,tehát a tisztességről lehetne beszélni és nem kell ezért feltétlenül vörösnek lenni.”
 • 28. pistike27 2011. február 20. 11:08
  „nem ismeri a témát , szülő szavaz a gyermek helyett. minden kormány biztositani akarja évekre hatalmát, Sztalin is azt akarta, Gyurcsány is azt szerette volna, de ezt hatalom vággyal nem lehet, csak tisztességes munkával lehet évekre hatalmat fentartani. meglátjuk ennek a kormánynak sikerülni fog-e, én remélem ez nem álom valóság lesz, akár tetszik a vörösöknek akár nem, kisegiti majd bőlcs hozzászóllásaival a pozitiv ellenzék, aki nem kivonulással hanem javaslatokkal fog igyekezni az utat helyes irányba terelni.”
 • 27. s3307 2011. február 19. 16:46
  „Olvasom pistike27 írását és most látom ,hogy meglehet egy jól irányzott hülyeséggel embereket bolondítani,gyermek szavazati jog,? még azt se tudja kinek miért,vagy a szülő mondja meg neki kire kell szavazni??akkor meg minek? És bizony észre kellene venni,hogy igenis a most regnáló kormány álma,hogy biztosítsa évekre a hatalmat.”
 • 26. pistike27 2011. február 19. 10:16
  „ez akkor volt mikor a meterologus vihart jelzett Debrecenre és azért a ti vezetőitök nagyon meg kritizálták a szakembert. nézetek utána a levéltárban, hogy miről beszélgettek. :üdvözlettel és hozzátok nyilvánosságra a dumájukat. , ha arra gondolsz amire én.”
 • 25. deszkás 2011. február 18. 20:16
  „PISTIKE ! Leülhetsz. Orbány mellé.Tod régen volt egy ember (ti nagyon utáltátok mi nem., már aki) elment először Nagyváradra tárgyalni aztán Debrecenben is tárgyaltak igaz sikertelenül vajon miért NEM LEHET TUDNI A MAI NAPIG SE hogy mi is volt ez? Én tudom de te(ti) csak gondolkozzatok hogy jön össze ez a két dolog. Azért üdv deszkás”
 • 24. pistike27 2011. február 18. 14:48
  „az a mondva csinált állampolgárság nagyon sokat, sokat jelent, ajálom menjenek el március 15. én az állam polgárság kihirdetésére és az eskütételre és nézzék végig ahogyan az örömtől az új magyar állampolgárok szeme könybe borul. én az ilyet láttam ajállom ezt a T V alkalmazottainak is, azok az örömkönnyek nagyon sokat jelentenek a külfőldön élő nemzettársaitoknak. a szavazatszedés nemles szinlelt mi nem Balassagyarmatot várunk tőletek csak emberi hozzáállást velünk szembe, mi nem fogjuk a honi polgárok életét sérteni szavazatunkal csak mivel nem vagyunk korumpálva - befolyásólva egyik pártól sem a nemzet érdekét figyelembe véve fogunk szavazni , ha lehet a kiskorúak helyett is. az adózásra való hivatkozás az a ti MSZP - tek által bedobott gumicsont - hülye kitalált ámitás. :tistelettel”
 • 23. s3307 2011. február 16. 15:46
  „pistike27. nagyon félre értetted,nem a nemzetről van szó,azt minden Magyar honfitársam szívből sajnálja,de amit a nagyhatalmak meg tettek azt egy mondva csinált állampolgársággal,színlelt szavazat szedéssel nem lehet vissza csinálni ezt azt hiszem elismered?,és egy más országban élő ott adózó,és az ottani politikát befolyásoló honfitársuk szavazatával hogyan tud az itteni politikába bele szólni anélkül,hogy az honi polgárok életét ne sértse??”
 • 22. pistike27 2011. február 16. 10:59
  „18 a hazája jövőére szavazzon. Tutdni illik van állam az lakosságára a külömböző terheket, kötelezetségeket rójja van ország ahól mindenki bóldogan él épiti és dicséri országa mindenkinek lehet több ahol egyben bóldogan él, de haza csak egy a hazáért " élni és....." ezért mindenkinek nemcsaak joga de kötelesége is a hazájáról gondott viselni és minden hazának kötelesége a saját nemzettársairól gondot viselni, azokat megvédeni bárhól élnek ezen a főld keregségen. mi nemvagyunk befolyásólhatók , korumpálhatók és sokkal reálisabban látjuk a hazában lejádszódó fölyamatokat mint azok akikne álláspontjától füghet a poziciója, vagy munkahelye esetleg még fizetése is. kritikákat a helyesirásomra köszönöm, elismerem , hogy sok a hiba de az engem nemzavar a dobozom aláhuzza a hibákat de én attól nyugodtan irók és továbra is irni fogok, az adóra és annak elkőltésére való hivatkozás a legnagyobb hülyeség. : üdvözlettel és megköszöve a kritikákat szeretettel, szeretném ha az engemet kritizálóknak vólna olyan vagy akkora képesitése mint nekem, nem a magyarhonban.”
 • 21. s3307 2011. február 16. 10:20
  „18 pistike27ha ennyire el butítottnak ítéled a be írókat,a magad írásáról mi a véleményed,hisz valóban miért és mire szavazzon az aki nem itt él és nem itt adózik?”
 • 20. Ferrer 2011. február 15. 14:45
  „18. pistike27
  Szerintem meg tanulj meg írni!”
 • 19. s3307 2011. február 15. 14:41
  „Most a gyerek kap szavazati jogot,azután a magzat, még megérjük,hogy a sperma is.”
 • 18. pistike27 2011. február 15. 12:44
  „az MSZP angazsálja komentátorait, hajrá mszp de dólgozni. a pártokat magyarhonban alkitsák nem külfőldön, de a külhoniak nincsennek korumpálva ezért reálisabban tudják értékelni a helyzetet. az adóra való hivatkozás a pritimizmus négyzete. mszp által bedobott gumi csont az elbutitott tömegnek és a nemzeti öntudattól mentesitett Rákosi és Kádár utodoknak - az akkori hatalom élvezőinek.”
 • 17. s3307 2011. február 15. 10:52
  „Úgy látom ötlet van,de ehhez mit szól Szájer úr?Vagy nincs még a javaslat kidolgozva,csak bedobják mint általában a FIDESZ. minden ötletelést,hogy a lényegről a bevezetett hülyeségeiről ne beszéljünk??”
 • 16. Cornelius 2011. február 15. 10:33
  „végeredményben szánalmas lenne, h ez a szegény Szájer ilyen elmebetegséggel akarja bekarcolni a nevét a történelembe. azért nem tudok szánakozni, mert a mi bőrünkre megy. az tény, h "úttörő" újítás volna (vagy csak "kisdobos"), csak sajnos ez nem összevethető azzal, mint ami annak idején a nők választójoga volt. ez csak símán elmebaj. valamekkora leszálítása a választójog korhatárának - talán - indokolt lenne. de csak úgy, hogy a választójogot mindenki saját személyében, nem pedig szülő, vagy más útján gyakorolja.

  vannak még az indíványhoz hasonló lehetőségek:
  - cselekvőképtelen és/vagy agyhalott polgártársaink szavazójogának delegálása gondviselőre
  - az előző választásoknál nem régebben elhunyt hozzátartozók szavazati jogának gyakorlása
  - orvosi igazolás alapján, a legalább 8 hetes magzat választójogának gyakorlása (ikerterhesség duplát számít)
  - a kormánypártra szavazók szavazatának dupla beszámítása mellett, a nem kormánypárti szavazatok osztása kettővel
  - a szavazójog hatósági díjszabáson alapuló átruházásának lehetősége
  - nyilvános, az egész országra kiterjedő, névszerinti és országos lapokban közzétett szavazások
  - a családipótlék és az alapellátás összekötése a választójoggal: aki nem az állami nyugdíjrendszerben van, annak egyik se járjon!!!
  - aki enm gyakorolja a választójogát, azt 1 hétre állítság a szavazókörzetének forgalmas helyén pellengérre”
 • 15. vadruca 2011. február 15. 07:18
  „A "megélhetési sokgyerekeseknek" újabb lehetőség pénzkeresetre: árulnák a szavazataikat! Egyébként : hülyeség!
  Gumicsont!”
 • 14. kiokushyn 2011. február 14. 18:21
  „atya ég!”
 • 13. s3307 2011. február 14. 17:03
  „Ennél tömörebben nem is lehetne megfogalmazni a FIDESZ újabb baromságát,csak tovább kell gondolni,hogy az elképzelés mit hordoz magával.”
 • 12. strangerrr 2011. február 14. 16:58
  „11. A más micsodájával tipikus esete. Aki nem ide adózik az milyen jogon szól bele az itteni dolgokba? Ha a döntésének a következményeit meg mi viseljük.”
 • 11. pistike27 2011. február 14. 16:46
  „már megint ez jó ürügy a határontuli magyarok elleni kiruccanásra. kérdem a nemzeti öntudattól mentes magukat magyarnak tartó magyarokat mikor tetszenek már egyszer végre belátni, hogy a külhoni magyarok , legalább olyan magyarok mint a magyar haza többi magyar érzelmü magyarja, hogy minket nem az mszp irányit azon ne agodjonak mi a józan eszünk szerint tudunk dönteni, sokkal jobban mint valamelyik párt által elvakitott hazafi a kis hazájában. nagyon egyszerü a többi gond lányok után az anya, fiuk után az apa 18 éves kortól nemszabad az egyéni választó jogot lejebb vinni. az örökbefogadottak esetében ugyan ez a megoldas. a nevelőintézetekben - azokat akiket nemfogadtak öeökbe nemjár szavazatijog senkinek.világos csak nagykoruakat lehet megválasztani és kikötni , hogy a megválasztotnak minimum a 8 osztályos iskola befejező diplomájával kell rendelkezni.”
 • 10. strangerrr 2011. február 14. 16:08
  „Totális elmebaj. Azt hiszem erre már nem lehet mit mondani.
  De a roma kisebbségnek legalább jól jön. Épp az aluliskolázott réteg vállal több gyereket, plusz szavazatért még nem jön meg a gyerekvállalási kedv.
  Szánalmas ahogy vergődik a rezsim, és csak azon dolgozik, hogy hogyan tudná bebetonozni magát. Gyurcsányék is elmehetnek a fenébe de Orbán lassan Rákosit is felül múlja.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy kerék

"Nem kellene mindig a spórolásról beszélnünk, ha a mértékletesség és az egyenlőség kultúráját örököljük." Tovább olvasom