Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Üzenet a Hágiról

"A néhány éve még városképi jelentőségű vendéglátó hely felé nagyon sok régebben Szegeden járt veszi az irányt. Elámulván a régi-új belvároson lelkendezik, dícsér, ám nosztalgiázni akar, felidézni korábbi szegedi nyári esték hangulatát, ízeit. A Hágiban."
A néhány éve még városképi jelentőségű vendéglátó hely felé nagyon sok régebben Szegeden járt veszi az irányt. Elámulván a régi-új belvároson lelkendezik, dícsér, ám nosztalgiázni akar, felidézni korábbi szegedi nyári esték hangulatát, ízeit. A Hágiban. Besétál a Kelemen utcába – akárha „mediterrán sikátorba" tévedne. A virágpompás terek, a multikulti reklámernyős teraszok, a (néha nem is) szökőkutak, meg az egymást kerékbilincsnél jobban fogva tartó autókkal zsúfolt környező kis utcák látványától tikkadva vágyakozik az emlékeiben élő „igazi szegedire". – S megkapja: máló vakolatú épület, rozsdás, sérült, zárt vaskapu. Utóbbiban – vendégköszöntő virágcsokor gyanánt – aszfaltból felnövő nagy gaz. A vasrács mögött az enyészet üzenete: a tavaly (talán még tavalyelőtt) a valahai sörkertbe hullott falevelek.

Nem, nem a közelmúltban Szeged városát felbecsülő Európa Nostra-díj van reájuk írva. Nem is az új vendéglőtulajdonos „Bocsánat, hogy évek óta zárva vagyunk" sorai olvashatók rajtuk. Valami egészen más. Ezt így, itt és most lehet. Nesze neked európai fesztiválváros lakója címre áhítozó, városodra már-már büszke szegedi és vendége! Bele a képedbe.
És magyarázgathatod. Meg ágálhatsz is ellene – megtették már e lap hasábjain is még takarító tavaszidőn a lokálpatrióták – de minek. Nincs szem, nincs fül, nincs seprű, nincs gazda, nincs illetékes. Csak a szégyen van. Meg tudná mondani valaki, hogy az kié? S mikor és ki söpri el?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merre van az SZTK?

"Van annak némi pikáns stichje, hogy a több mint félmilliárdos adósságot felhalmozó szegedi… Tovább olvasom