Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Üzenet az iskolának

"Akár nevetni is lehetne azon, hogy a szentesi Szirbik Imre a megyei közgyűlésen Dongó László igazgatóvá választása mellett érvelt."
Akár nevetni is lehetne azon, hogy a szentesi Szirbik Imre a megyei közgyűlésen Dongó László igazgatóvá választása mellett érvelt. Dongó a Fidesz színeiben épp Szirbik ellenfele volt a polgármester-választáson, és azóta is benn ül a szentesi képviselő-testület Fidesz-frakciójában. De most nem Dongóról, a politikusról, hanem Dongóról, az igazgatóról volt szó. Szirbik arról beszélt, hogy a vezetőt kollégái támogatják, megbecsülik, miért ne lehetne továbbra is igazgató? Ekkor már tudni lehetett, Szirbik és a baloldal hiába támogatja a fideszest. A jobboldali többség – köztük a három szentesi képviselő is – mást gondolt. Ahogyan a Horváth Mihály gimnázium élére sem azt a pedagógust választották, akit a tantestület támogatott. A törvény ugyan előírja, ilyenkor meg kell kérdezni az iskolában dolgozó pedagógusokat, de ezt a véleményt nem kötelező figyelembe venni. Ez esetben nem is vették. Az üzenet egyértelmű: a tanárok tanítsanak, ne akarjanak beleszólni olyasmibe, ami nem az ő dolguk. Ha tetszik, szünetben leülhetnek a folyosóra tüntetni, azt szabad.

Persze nem olyan nagy csoda ez, tett hasonlót a baloldal is annak idején sok helyen. De hát épp ezért lett volna szép, ha ez itt és most másképp történik.

Úgy lenne igazságos, ezért szeretném azt hinni, hogy a jobboldal meg tudja mutatni, igenis lehet jól, kreatívan, emberségesen vezetni a megyét. Akkor is, ha a szoci kormány kevesebb pénzt ad hozzá. A jobbító szándék látszik, ugyanakkor az is, hogy a megye a kormány elleni politikai harc erős bástyája lett. Másrészt ami a – nevezzük így – csapatépítést illeti, a fideszes vezetés politikai szempontból találékonyabb és hatékonyabb próbál lenni, mint a szoci. Szép lassan sikerül is neki. A fölfelé törekvő, vagy pályájukat befejező megélhetési politikusok az ilyenkor látható emberi drámát normális üzemi zajnak tekintik. A polgármesterek azonban szemlátomást mindkét oldalon vergődnek ebben a légkörben. Fegyelmezetten megszavazzák azt, amiről frakcióülésen megállapodtak, hogy aztán minél előbb mehessenek haza, a településükre, ahol más a levegő.

Országos lapnál dolgozó kollégám szerint módosítani kellene a törvényt: legyen úgy, hogy ne kelljen megkérdezni a tanári kart igazgatóválasztás előtt, úgy minden egyszerűbb lenne. Szerintem viszont meg kell maradnia ennek a passzusnak. Hátha egyszer eljutunk odáig, hogy lesz értelme. Vagy ha nem, akkor maradjon meg mementónak a törvénykönyvben; a demokráciába vetett hitünk és naivitásunk emlékműveként.

Olvasóink írták

 • 7. Comenius 2008. június 20. 20:19
  „5.
  30 évvel ezelőtt az ilyeneket hívtuk "ejtőernyősöknek".”
 • 6. eszemmegáll 2008. június 20. 19:45
  „....tessék mondani,mi változás van most összehasonlítva az 50 évvel ezelőttihez viszonyítva ?Csoda nagy demokrácia,fene nagy diktatúra !”
 • 5. Ésszel Kellene 2008. június 20. 13:02
  „Az iskolában is megvan a helye a demokráciának. Jó, tényleg ne a tanárok válasszanak maguk fölé igazgatót (habár miért is ne?), hanem a pénzt utaló megye. Rendben. De az már lehetetlen állapot hogy olyan embert neveznek ki akit a tantestület NEM FOGAD el vezetőnek. Vajon milyen munkahelyi légkör lesz ott? Milyen tisztelet fogja övezni a fejükre ültetett, általuk nem kedvelt, nem ismert, ellenséges hangulatban kinevezett igazgatót?

  Egy ilyen munkahelyi légkör csak a munka eredményességének a rovására mehet csak. A Fidesz a hülye politikai melldöngetés (nekik most ezt is lehet) helyett gondoljon már a GYEREKEKRE, az iskolára és főleg a tanárokra! Ki szeretne olyan munkahelyen dolgozni ahol a főnöknek nincs semmi respektje mert egy politikai ejtőernyős csak? Szerintem senki. A rendszerváltás után egy csomó volt kommunista került így pozícióba, több kárt okozva mint hasznot.

  A Fidesz nem képes ezen a gyagyaságon túllépni végre? Még mindig itt tartunk?”
 • 4. Kovács András 2008. június 20. 12:55
  „Ugyanez a helyzet a gyulai Erkel Gimnázium igazgatói állásra kiirt pályázatokkal.A pályázatok beadási határideje előtt egy héttel már tudni lehetett,hogy a kinevezés egyetlen szempontja az, hogy az igazgató fideszes legyen.Végleges döntés jún. 26-án lesz.Nem mindegy...!”
 • 3. szentesi 2008. június 20. 11:43
  „Milyen fenntartó????
  A mi adónkból tartják fenn az iskolákat is... Persze csak abból a maradékból. ami az ellopás után megmarad.
  A fidesz meg ugyanaz a pénzéhes, törekvő, komcsik gyülekezete, mint a mszp. Nekik sem számít semmi, csak egyetlen istenük: a pénz!!”
 • 2. félreértelmezett demokrácia 2008. június 20. 10:34
  „ha tetszik, ha nem, egy iskola nem demokratikus intézmény, hanem felelősséggel vezetendő munkahely. Itt nincs helye a demokráciának, aki a fenntartó, az jelöli ki az igazgatót. A törvény és a demokrácia szerepe itt annyi, hogy a közpénzből fenntartott intézménybe ne lehessen önkényesen bárkit bármilyen állásba tenni, legyenek minimum betöltendő feltételek, amiket teljesíteni kell.”
 • 1. Mindegy 2008. június 20. 07:05
  „"A fölfelé törekvő, vagy pályájukat befejező megélhetési politikusok az ilyenkor látható emberi drámát normális üzemi zajnak tekintik."

  "(...) Maradjon meg mementónak a törvénykönyvben; a demokráciába vetett hitünk és naivitásunk emlékműveként."

  Ez a két gondolat nagyon rendben van. Kár, hogy az érintettek nem fogják fel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szólhattak volna!

"Magyarország tele van zéró toleranciával. Kezdjük a legfrissebbel. Azzal, amit a rendőrség az év… Tovább olvasom