Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Üzenet az utókornak

"Kedves Barátom!
Tudtam, hogy egyszer meg fogjátok találni székházunk alapkövét, kifordítjátok belőle az acélhengert, s ámuló képpel csavargatjátok szét ezeket a különös, betűkkel meg fotókkal telerótt papírlapokat – Délmagyarország és Délvilág, 2005. szeptember 29. Így éltünk mi, s így írtunk mi. És ti?"
Kedves Barátom!

Tudtam, hogy egyszer meg fogjátok találni székházunk alapkövét, kifordítjátok belőle az acélhengert, s ámuló képpel csavargatjátok szét ezeket a különös, betűkkel meg fotókkal telerótt papírlapokat – Délmagyarország és Délvilág, 2005. szeptember 29. Így éltünk mi, s így írtunk mi. És ti?

Bizarr, hogy mi most építjük, ti meg, akikhez ezt a levelet írom, bontjátok a sajtóházat. Mennyi is lehet a korkülönbség közöttünk? Száz-százötven év? Előre befoghatatlan idő. Ugyanennyi esztendővel ezelőtt, az 1800-as évek közepén egy jövőkutató bécsi kollégánk kiszámolta, hogy ha a lovak száma olyan tempóban emelkedik mint ahogy az történt, akkor ötven év múlva másfél méteres lótrágya borítja az egész földet. Persze nem így lett, jött a motorizáció. Hasonló prófétáló szamárságot én már nem követek el, nem próbálom megjósolni a jövendőt, noha kiinduló alap most is lenne: ugyanolyan tempóban nő az autók száma, mint anno a lovaké, közben fogyóban üzemanyag-tartalékaink, erősödik a globális felmelegedés, vékonyodik az ózonpajzs, írtjuk az esőerdőket, hurrikánok tombolnak, ha pedig azok nem, akkor a terrorizmus. Elméletileg tehát pusztulásra vagyunk ítélve, gyakorlatilag viszont – ti vagytok rá az élő tanúk – mindent túlélünk.

Egyébként jól vagyunk. Szeptember vége van, aranylik a nap, csinosak a lányok, a sok nyári eső miatt adósságot törleszt a természet. Igaz, a szőlőtermésen ez már sem segít, kevés lesz idén a bor, de hála – mások szerint átok – a globalizációnak, a nagy bevásárlóközpontokban francia, olasz, spanyol, görög, sőt dél-afrikai meg kaliforniai nedűket is kínálnak. December végére Szegedre ér az autópálya, jövőre csatornázott lesz az egész város, minden iskolában, és a legtöbb munkahelyen van már internet, igaz, otthon még csak keveseknek.

Már a 2006-os parlamenti és önkormányzati választásokra gondolunk, nem tehetünk mást, hiszen már most piszkosul utálják egymást a különböző pártszimpátiával rendelkező emberek. Meg sem kísérlem elmagyarázni, miért hívják magukat jobbosoknak meg balosoknak. Nincs köze az utca két oldalához. Felejthető terminológia. Egyébként demokráciában élünk, tökéletlenül, de ennél jobbat eddig még nem talált ki senki. És ti?

Kedves barátom! Egy valamiben hasonló lesz a XXI. és XXII. század. Az egyetemes mércében, melyet minden kornak újra és újra fel kell állítani: titeket is, bennünket is az minősít majd az utókor előtt, hogy mennyire sikerült megőrizni körülöttünk és lelkünkben a fényt, a csillagokat, a színeket, a harmóniát. Vagyis az embert és a természetet.
Üdv néked, utókor!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz beszél

"A Virág cukrászdának legendáriuma van, nevét úgy ismeri a városban megfordult idegen, mint a gyulai… Tovább olvasom