Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Üzletben nem kapható

"Ilyenkor mintha mindenki arra érezne kényszert, hogy nyakába vegye az üzleteket."
Elvesztette varázsát a bronz-, az ezüst- és az aranyvasárnapi vásárlás. Volt idő, amikor csak karácsony közeledtével tehettük be a lábunkat a hét utolsó napján az üzletekbe. A világ nagyot fordult azóta. Gyerekeinknek már az a természetes, hogy a család vasárnaponként beugrik a plázába vagy egy éjjel-nappal nyitva tartó áruházba. Nem véletlen, hogy az utóbbiak újabb és újabb „trükköket" vetnek be a vevők becsalogatására ezüst- és aranyvasárnap. A szokásos akciók mellett az egyik multinál duplán számítják be a vásárlói kártyára összegyűjtött pontokat. Csak ezen a két napon.

Vitathatatlan azonban, hogy a vásárlási láz az ünnepek közeledtével csúcsosodik ki. Ilyenkor mintha mindenki arra érezne kényszert, hogy nyakába vegye az üzleteket. Szokványos kép: tolongás, sorban állás az ajándékokért vagy éppen a szaloncukorért, a halászlébe kerülő pontyért. Ahogy egyre jobban szorít az idő, szinte már az is mindegy, hogy mi kerül a kosárba. A lényeg, legyen rávaló a pénztárcában. Ha nincs, az sem tragédia, mert ott a „segítség": az áruhitel.

Már az óvodában azon vetélkednek a csemeték, hogy kinek hoz a Jézuska beszélő babát vagy egy távirányítású kisautót. Ajándékosztáskor aztán azt sem tudja a gyerek, hogy először melyikről tépje le a papírt, majd jobb esetben pár napig játszik vele, végül felkerül a polcra a baba, a csodajárgány, és megfeledkezik róla. Persze ajándékra is szükség van a fa alá, ha másnak nem, legalább a gyerek(ek)nek. Mégsem csak erről kell, kellene szólnia a karácsonynak. Egy pszichológus szerint az egyik legszebb családi élmény lehet a közös kártyázás, társasjáték, azaz a tartalmas együttlét.

Ez pedig egyik üzletben sem kapható.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2010. december 13. 08:45
    „Elég nehéz ám, kedves Anita, egyedül kártyázni vagy társasozni. Kirakós pasziánszot még csak-csak, de egy idő után az is uncsi. És sokan vannak egyedül karácsonykor is. Akkor is ha történetesen hatvan rokon veszü őket körül - hatvan egoista, bunkó rokon.

    A Fogyaasztói Harácsonyról írottakkal egyetértek. Elég csak megnézi a Grincset vagy a Karácsonyi ének (A Patrikc Stewart-féle verzió az igazán jó darab) c. filmeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás Keletre

"Nem történt tévedés: a legjobb helyre került az idei Nobel-békedíj." Tovább olvasom