Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Vagyonlista

"Szerencsénkre olyan mértékű nélkülözéssel Csongrád megyében nem kell szembesülnünk, mint amilyennel Gilvánfán jómagam is találkoztam."
Gilvánfa neve a kilencvenes évek közepén szimbólummá lett: a legszegényebb magyar településként tartották számon. Hogy ez a Baranya megyei falu jelenleg hol áll a nyomorlistán, pontosan nem tudom. Csupán annyi biztos: nem sikerült kitörnie a tíz legszegényebb közül.

Szerencsénkre olyan mértékű nélkülözéssel Csongrád megyében nem kell szembesülnünk, mint amilyennel Gilvánfán jómagam is találkoztam. Csongrád és Baranya szegényei között csupán annyi a párhuzam: a mi vidékünkön éppen úgy nem látni nyomát sem annak, hogy a szegényből ha nem is gazdag, de legalább tisztes körülmények között élő váljék, mint a Dél-Dunántúlon.

És mint az egész országban.

Nem tudom pontosan, mikor hangzott el először a sommás ítélet, miszerint az ország kettészakadt (akkor a Dunántúlról és Kelet-Magyarországról beszéltünk). De tény: a két országrész vagyonbeli közelítésére eddig vajmi kevés, sikerrel kecsegtető program indult, már ha egyáltalán indult. Pedig időközben a megosztottság jóval sokrétűbb lett. Immár régiókat említünk akkor is, ha a szegénységet próbáljuk felmérni.

Budapest és körzete természetesen a vágyakozva bámult területnek számít, s ahogy elnézem a beruházások alakulását, vajmi kevés az esély arra, hogy valaha is megváltozzék a helyzet.

Nem Pestről cibálnám én le a csillogó, cifra gúnyát, csupán azt szeretném, mint mindenki más ebben az országban. Jelesül: egyszer e hon peremvidékein is legalább annyit javuljon az élet, hogy ne kelljen attól rettegnünk – egy generáció múlva már az ország fele abban a bizonyos közép-magyarországi régióban él.

No de mit lehet tenni?

Legutóbb éppen egy gumigyár kapcsán olvashattuk: tulajdonosai dehogy akarnak száz kilométernél távolabb építkezni a fővárostól. Az állam meg fejet hajt. Mondván: a tőkemozgásba nem lehet beleszólni. Valóban nem? Semmi esély arra, hogy annyi mézet (pardon: adókedvezményt, jobb infrastruktúrát, közművesített telkeket, s még ki tudja, mit) rakjunk a madzagra, hogy eme madzaggal akár még a makói, netán a barcsi vagy kisvárdai régióig is elcibálhassuk a gazdagodás esélyét megadó befektetőket? Bele kell törődnünk a gazdag még gazdagabb lesz, a szegény még szegényebb igazságába, vagy?

És vessenek meg, de a kérdőjel elé – bármennyit is törtem a fejem – nem tudtam biztató szavakat írni. Mert egyetlen olyan statisztikával sem szembesültem az elmúlt évek során, amelyből akár csak egy olyan tényt kiragadhatnék, ami alapján optimizmusból gyúrt szavakkal egészíthetném ki a csonkán hagyott félmondatot.

Olvasóink írták

 • 2. adófizető bérrabszolga 2008. szeptember 22. 22:47
  „a meccs már eldőlt. A vidéket beáldozták a nyomornak, munkahelyet csak a szarszagú büdös fővárosban találni, esetleg észak-dunántúlon. A haverom magyar létére kiment horgosra lakni, 4-5 millió ott egy ház, ott adózik, ott vállalkozik. Ha el akar jönni szegedre, autózik fél órát, nagy kaland. Nem tett mást, csak megfogadta, amit kúrcsány tanácsolt: el lehet menni.”
 • 1. Új Kolompár Rómeó 2008. szeptember 22. 07:05
  „A szerzonek sajnos teljesen igaza van. Ez a helyzet mar onmagat gerjeszti. Mivel minden Bp-n van, igy az ujak is csak oda, illetve a vonzaskorzetbe mennek.

  Parhuzamkent Ausztria szokott eszembe jutni, kb. hasonlo meretu fovarossal, valamiel kisebb terulettel, valamivel kevesebb lakoval, de gyakorlatilag teljesen hasonlo adottsagokkal (most a nepessegre, nem pedig a foldrajzi helyzetre es egyebekre gondolok!).

  Ott is van 5-6 hasonlo meretu varos, mint Szeged (Salzburg, Graz, Innsbruck, stb.). Es mindegyikben van MINDEN, munkalehetoseg, infrastruktura. Nem ugy, mint nalunk, mert Magyarorszag Budapestorszag.

  "Budapest és körzete természetesen a vágyakozva bámult területnek számít, s ahogy elnézem a beruházások alakulását, vajmi kevés az esély arra, hogy valaha is megváltozzék a helyzet."

  Viszont sokan vagyunk, akik nem akarunk, nem vagyunk hajlandok abba az elhetetlen - most valami csunyat akartam irni - varosba koltozni. Akkor mar inkabb megfogadjuk a jelenlegi miniszterelnok tanacsat es el...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az adalék: vízkőoldó

"A tök kopasz ember összes hajaszála visszatérne a fejére, és az égnek állna, ha meghallaná, hogy… Tovább olvasom