Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Vaktöltény

JEGYZET - "Humánminiszterék kiszúrták a szemüket a keretszámokat helyettesítő ponthatárokkal."
Végítéletszerű látványt nyújtott a tanulmányi és információs központ, valamint a bölcsészkar környéke már a szénszünet alatt is, amikor hetekre bezártak az egyetemi épületek Szegeden. A két ünnep között arra akadt dolgom, csak az úton átszédülő száraz ördögszekér hiányzott, hogy egy vadnyugati filmben érezzem magam, ahol a főhős órákat bolyong a sivatagban és a kihalt városokban, hogy végre életre leljen. Akkor egy oktatóra leltem az egyetlen nyitva tartó kávézóban, aki a kormány megszorításai ellen és az egyetem jövőjéért szeretne tenni. Nem magányos hős, de egyelőre kevés.

Javában folyik a pisztolypárbaj, de az egyetemek vaktölténnyel lőnek, az éleseket a kormány raktárában őrzik. A felsőoktatástól több mint 30 milliárd forintot elvonnak. A brutális forrásszűkítésnek köszönhetően a szegedi egyetem költségvetése ötödénél is többel csökkent a tavalyi évhez képest. A szénszünet utáni második lépésként a megszorításnak köszönhetően jócskán rövidítettek a tanulmányi és információs központ nyitva tartásán, hétvégénként egyszerűen zárva lesz. Ott spórol majd a szegedi egyetem, ahol tud, hogy kigazdálkodja a 4,2 milliárdos mínuszt. Hiába a tüntető hallgatók, tanárok, a korukhoz képest rendkívül érett, szervezkedő középiskolások.

Humánminiszterék kiszúrták a szemüket a keretszámokat helyettesítő ponthatárokkal, amire az országos hallgatói önkormányzat csak helyesel, mint a bólogató műanyag kutya az autó hátsó szélvédője alatt. Bejutni szinte senki sem fog az érintett állami támogatású szakokra, még ha beleszakad, akkor sem.

A forráskivonással kapcsolatos kérdésekre nincs válasz. Hogy a kutatóegyetemek – köztük a szegedi – végül mennyi pénzt kapnak, egyelőre nem tudni. Diák, tanár, portás, takarító, mindenki retteg a következő döntésektől, amiket az egyetem vezetése előbb-utóbb kénytelen meghozni. Még ha fáj, akkor is. A szénszünetek, a rövidebb nyitva tartások után leépítések, épületbezárások jöhetnek.

A vaktölténnyel lövöldöző kényszerhősök egyelőre nem adják fel. Február közepére hirdette következő sztrájkját a Hallgatói Hálózat, amennyiben nem változik a helyzet. Szegeden is utcára mennek majd a diákok megint, talán egy termet is elfoglalnak ismét. Reméljük, akad majd épület, amit nyitva találnak.

Olvasóink írták

 • 17. csergemerge 2013. január 26. 20:20
  „1. A hallgatói hálózatnak semmi köze a diáksághoz. Diákbőrbe bújt SZDSZ utódszervezet.
  2. A felvételi ponthatárokat nem bírálni kell, hanem elérni (tanulással).”
 • 16. alfoldi 2013. január 25. 09:09
  „Nem a mennyiség, hanem a minőség teszi egyetemmé az egyetemet. Ezt korábban fejére állították. Helyre kell hozni, minél sürgősebben.

  Nem kell mindenkinek egyetemet végezni, kellenek a jó középfokú és szakmunkás képzettségű szakemberek is!

  A munkanélkülséget nem egyetemi felvétellel kell megoldani, mert az erre alkalmatlan.”
 • 15. Klukovics 2013. január 25. 09:01
  „Majd Vörös Ördög megoldja.”
 • 14. dondongó 2013. január 25. 08:59
  „13. Mozimasiniszta 2013.01.24. 16:33
  Ne anyázz, csőcselék. Én sem tenném szóvá az óvszerek minőségét fogantatásod időszakában. :-)”
 • 13. Mozimasiniszta 2013. január 24. 16:33
  „10#-es ! ha én troll, akkor a legközelebbi női felmenőd, meg troli - tudod amire megfelelő díjért, bárki felszálhat...”
 • 12. macs 2013. január 24. 13:47
  „4. Mozimasiniszta,
  látom ismered Ron Werbert. :-)
  Nos hagy mutassak be két urat, az egyik George E. Birnbaum, aki a 90-es évek végén Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetfőnöke is volt, a másik pedig Arthur Finkelstein. Birnbaum úr a GEB International weboldalán beszél arról, hogy 2008-ban, még az ellenzéki időszak alatt jött létre a kapcsolata a Fidesszel. 2010-ben pedig... a GEB ,,csapatának stratégiai szolgáltatásai" segítségével ,,Orbán Viktor megszerezte a miniszterelnöki posztot, pártja pedig a parlament kétharmados többségét".
  Finkelstein életrajzában azt állítja, jelentős szerepe volt abban, hogy a 90-es években felívelt George Pataki karrierje. Annak a G. Patakinak, aki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nemzetközi tanácsadó testületének vezetője.
  Szóval, hidd el, minden párt igyekszik a legprofibb tanácsadókat megszerezni. :-)”
 • 11. tuskóhopkins 2013. január 24. 12:18
  „1. v.imre,,, amíg a kormányzati hozzáállás ilyen cinikus és gyalázatos, addig bizony ismételni köll.
  ismételni köll.
  ismételni köll.
  ismételni köll.
  A cél pedig már kezdetben sem 1. v.imre szórakoztatása volt, úgyhogy egy-két ásítást csak kibírnak ezek a gyerekek.”
 • 10. dondongó 2013. január 24. 12:15
  „Rábuktak erre a cikkre is a trollok, mint a gyöngytyúk a friss orrváladékra az árokparton. Masiniszta mi a franc közöd van az egyetemhez? Még a pártbrosúrát is gyengén böfögitek ide. Nem kell izgulnotok, a kisegítő iskolák továbbra is fullra járatva próbálnak titeket képezni - az adófizetők pénzén. :-)”
 • 9. tuskóhopkins 2013. január 24. 12:14
  „8. bodnar.gabben ..."neoliberális erők..." - ez valami szitokszó kegyed prózájában? Nosza, elő a leleplezéssel! Előbb-utóbb az Izrael-Európai Unió-Wall Street tengelyre is fény derül...”
 • 8. bodnar.gabben 2013. január 24. 11:43
  „A hallgatói hálózat és a többi medvegy-féle gitt egylet mögött a neoliberális erők állnak és nem a fiatalok.”
 • 7. Mozimasiniszta 2013. január 24. 11:19
  „5#-ös ! tedd azt...”
 • 6. deszkás 2013. január 24. 11:04
  „Et a 470 -es ponthatárt -nagyvonalúan mondom-jó ha 50-100 ember tudja teljesíteni.”
 • 5. tsz 2013. január 24. 10:47
  „4. Mozimasiniszta 2013.01.24. 10:03
  Azért ne bízd el magad, nagyon hányhatnékja van már a tefélédtől az embereknek.”
 • 4. Mozimasiniszta 2013. január 24. 10:03
  „Oly szép, gyöngybetűkkel rótt, egyenletes hangvételű sorok...talán csak nem a Ron Werber-féle láthatatlan sorvezetőt használja a Szerkesztő Úr is ? Tetszik tudni a töltényekről (meg a kiszúrt szemekről) jutott az eszembe... csak azok gumiból voltak...”
 • 3. csonakos 2013. január 24. 09:50
  „Megfélemlítés! Nekem erről a jegyzetről ez jutott első gondolatként eszembe!”
 • 2. tuskóhopkins 2013. január 24. 09:39
  „Remek írás. Megosztani a fészbukon!”
 • 1. v.imre 2013. január 24. 09:36
  „Mintha már olvastam volna ugyanezeket itt, a DM-en. Ismétlés a tudás anyja. Na persze, oktatásügy, ahol minden évben és évfolyamon ugyanazt lehet tanulni. Folyton-folyvást. Eszembe jutott a Budapesti Műszaki Egyetemen járt időszakom, amikor egy évig ugyanazt az energetika tananyagot nyomták nekünk, mint amit korábban az akkor még magasan rangsorolt Szegedi Gépipari Technikumban megtanítottak nekünk. Bele is untam... :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beosztással

"A mai nyugdíjasok generációkat tartanak el: 50 év körüli gyermekeiket, de még az unokáikat is." Tovább olvasom