Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Valaki szív

JEGYZET - "Az állam nem akar beszállni a kármentésbe."
Újra eltelt egy hét, és megint nem történt érdemi előrelépés a devizahitelesek megmentésében. Mentség lehet, hogy a leginkább érintett pénzintézet első embere kicsit többet foglalkozott az elmúlt napokban a magyar labdarúgással, mint a magyar lakosok pénzügyeivel, de ettől még a határidő sürget. A kormány ultimátuma ugyanis november elsején lejár, ha a bankok addig nem állnak elő épkézláb javaslattal, akkor jön drasztikus megoldás, és abban nem lesz köszönet.

A bankok már elég keveset aludhatnak a határidőig, bizonyára lázasan dolgoznak is a legkisebb veszteséggel járó megoldáson, csakhogy ilyen nem nagyon van. Egyrészt, mert az állam nem akar beszállni a kármentésbe, és ezt bizonyos megközelítésből akceptálni is lehet: a rendesen törlesztők, a forinthitelesek és a hitel nélkül élők adóforintjait ne költse erre. Kívülmaradását világosan és nem kevés cinizmussal már akkor jelezte, amikor a szakminiszter megüzente a bankároknak, hogy adósmentő javaslatukat ne a kormány asztalára, hanem a devizahiteles ügyfelekére tegyék le – ehhez a kabinet inkább csak az asztalt biztosítaná.

Jó megoldás természetese nincs, és ebben azóta vagyok egészen biztos, hogy a már citált legnagyobb lakossági bank első embere bejelentette, legfeljebb 15 százalékkal lehet csökkenteni a devizahitelek törlesztőrészletét ahhoz, hogy a devizaadósok ne járjanak jobban a forinthiteleseknél. Van stábja hozzá, biztosan rendesen kiszámolták, s miért ne tették volna, ha a kormány két legfontosabb feltétele közül ez az egyik. Mondjuk ez a minimum.

Eközben a devizahitel-károsultak időnként demonstrálnak, s hogy ezt néha autóval teszik, ahogy tegnap Budapesten, azon ne akadjon fenn senki, munkába járni, gyereket oviba vinni azért kell. A bíróságok meg ítéleteket hoznak, és a verdiktek 40-60 oldalas írásbeli indoklását földi halandó, de különösen a devizahiteles nem értheti. Részben vagy egészben kimondják ugyan a hitelszerződések érvénytelenségét, de addig még egyetlen ügyben sem sikerült jogerősen eljutni, hogy semmis a kapzsi bank devizahitel-szerződése, tessék visszaállítani az eredeti állapotot.

Én már várom azt az ítéletet, amelyik jogerősen visszacsinál mindent, és a bíróság a hogyanra is kötelező erejű útmutatást ad. Mert az nem lesz olyan egyszerű, mint a rezsicsökkentés, és közel sem biztos, hogy a bank jobban „megszívja", mint a pergyőztes ügyfél.

Olvasóink írták

  • 2. Besenyő_Pistabácsi 2013. október 25. 06:39
    „Akinek tegyük fel nincs hitele azokat hogyan segíti az állam, meg a bankok, hogy mindenkinek egyformán juttassanak?”
  • 1. TTIMEA 2013. október 21. 17:37
    „A Kettesben c.műsorban riport Lázár Dénessel
    http://mno.hu/lanchid_hangtar

    Elmond mindent, hogy a kormánynak csak a törvényességre kell felügyelni. Tegye a munkáját. Ne mentegessen senkit. Se a bankokat, se a hiteleseket. A Kúria ügyeljen a jogra, az MNB, meg a PSZÁF, ami már nincs, ügyelnie kellett volna a pénzügyekre. Söprögessen mindenki a saját háza táján. A kormánynak is ezt kellene tennie.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párbeszéd

"A politikusok úgy gondolják, hogy a szolgáltató eredendően rossz és hazudik." Tovább olvasom