Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Valakik odafönt

"A szúnyog vette rá először az önkormányzatokat arra, hogy összefogjanak."
Mifelénk nem a szoci kormány, hanem a szúnyog vette rá először az önkormányzatokat arra, hogy összefogjanak. A repülő vérszívóról a kilencvenes évek elején derült ki, hogy nagyon föl tudja lázítani az embereket az elöljáróik ellen, és nem tiszteli a települések közigazgatási határait. Hiába permeteznek Szegeden a nagy rendezvények előtt, ha Algyőn és Deszken nem irtanak, onnan pár nap alatt megérkezik az utánpótlás. Az önkormányzatok fölismerték, hogy ha összefogva, egyszerre, nagy területen irtatnak, tartósabb az eredmény. Idővel pályázati támogatást is lehetett szerezni a gyérítésre. Ez volt a hőskor: az alföldi újságok a Balatonon használatos biológiai módszerről írtak, amelyről mindenki tudta, magyar ember találmánya, magát a lárvát pusztítja el, mégpedig úgy, hogy kilyukasztja a tápcsatornáját. Az anyagot jéggolyókba préselve juttatják ki.

Közöltünk olyan fotót, amely az akkori szegedi polgármestert ábrázolta a mártélyi holtág mellett, amint az égre néz, a feje fölött pedig a helikopter eszeveszetten szórja a jégborsót. Az egyik évben több szúnyog volt, a másikban kevesebb, de nagyon nagy gondot már sehol sem okozott. Komoly tapasztalat halmozódott föl a szúnyogirtás elleni harcban. Nem véletlen, hogy ezek után a kétes eredetű hír – az Unió be fogja tiltani a repülőgépes irtást – nagy fölháborodást váltott ki. Ugyanaz történt, ami tíz évvel ezelőtt, amikor a csatlakozásra készülve arról folyt a szó, le kell mondani a mákos tésztáról és a házi disznóvágásról. Ugyanaz a bizalmatlanság és indulat nyilvánult meg most is: az Unió, az aktuális fölöttünk való hülye nem ismeri a mi életünket, azt, hogy mi mit szeretünk. Azóta kormányok alakultak és buktak, de a mákos tészta és a disznótor része maradt a magyar örökkévalóság fundamentumának. Tegnap délután pedig Szegeden ismét fölszállt a gép szúnyogot irtani.

Közben vannak igazi gondjaink az Unióval. Mert az például tényleg nem normális helyzet, hogy a kullancsok ellen használatos eddigi permetszert nem törzskönyvezték, ezért hivatalosan nem használható. Az sem egészen tisztességes eljárás, hogy az önkormányzatoknak milliárdos arzénszűrőket kell fölszerelniük vízműveikre, miközben nem nézte meg senki, hogy a mi vizünk tényleg veszélyes-e a mi egészségünkre. De kell, hogy legyen ésszerű megoldás, ahogyan eddig is volt. Vannak uniós képviselőink, akiknek az a feladatuk, hogy például ebben a két fontos közügyben is képviseljék az érdekeinket. És nem tudom, mennyi idő múlva, de egyszer úgy lesz, hogy rádöbbenünk: az Unió is mi vagyunk, és nincs fölöttünk semmi és senki.

Csak néha az az ismerős, alacsonyan szálló sárga repülő.

Olvasóink írták

  • 1. jq 2010. május 11. 07:47
    „A szúnyogirtás ELLENI harcban? Talán a szúnyog elleni harcban, vagy a szúnyogirtásban...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínaiak a spájzban

"Aki manapság kínaiul tanul, már nem az egzotikuma, hanem a praktikuma miatt vág bele." Tovább olvasom