Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Valami groteszk

"Van abban valami groteszk, ha a hitelességi válsága miatt népszerűsége mélypontjára került kormány attól lesz hitelesebb, hogy zavargások törnek ki ellene, és a közrend védelmezőjeként léphet fel."
Van abban valami groteszk, ha a hitelességi válsága miatt népszerűsége mélypontjára került kormány attól lesz hitelesebb, hogy zavargások törnek ki ellene, és a közrend védelmezőjeként léphet fel.

Ennek a visszás helyzetnek az az oka, hogy az események sikeresen viszonylagosították az eredeti válságot okozó kérdést. Helyes-e, ha olyan politikusok hajtanak végre megszorításokat, akik részben előidézői a válságnak, és másfél évnyi pénzfecsérlő időhúzás, majd a választók félrevezetése révén jutottak ismét hatalomra? Ezt a kérdést a parlament egy bizalmi szavazással letudta, és ezzel két egyformán előnytelen választás elé állította az állampolgárok többségét. Elfogadják a parlamentarizmus szabályait, és rosszkedvűen tudomásul veszik, hogy a demokráciának annyi morális tartalma van, amennyit a parlamenti többség meghagy. Vagy nem hajlandók elfogadni, hogy a hatalom megőrzésének technikái előbbre valók legyenek, mint a közbizalom, és akkor nem maradt más, mint a tehetetlen elutasítás, amelyből mérséklettől és felelősségérzettől függően az otthoni morgolódástól az utcai zavargásokig bármi lehet.

Éppen ez a mostani helyzet csapdája. A parlamenti többség vezetői, akik elmulasztották a hitelességi válság megoldását, úgy tekintenek erre a tehetetlen elutasításra, mintha előzmények nélküli lenne, és pusztán a politikai szembenállásból következnék. Lényegében a velük egyet nem értőket a közképviseleti erények és a rend közötti rossz választás elé állították. Aki a rendet választja, bizonyos fokig megalkuszik a hazugsággal. Aki pedig nem a rendet, az tüntet, kiabál vagy morog, rosszabb esetben utcakővel dobál. E rossz választási helyzetben, amit előidézett, a kormánynak is felelőssége van a radikalizálódásban.

Ami a másik oldalt illeti, a Fidesz ellenzéki szerepének lényege, hogy kiutat kínáljon a morális válságból. Politikai érdeke, hogy a parlamenti politizálásban tartsa a hitelességi és felelősségi problémát, de az utcán csak veszíthet, ha szerepét összemoshatják a felforgatással, s még inkább pár száz rendbontóval. Veszíthet azért is, mert minél kiszámíthatatlanabbak az utcai szereplések, annál inkább romlik azoknak a demonstrációknak az esélye, amelyek a megszorításokat veszik célba. A Fidesznek sokkal konkrétabb megoldásokkal kell jelentkeznie a reformok kérdésében – ahhoz, hogy ellenzéki szerepét betölthesse.

Számolnia kell azzal, hogy az államháztartási válsággal akkor is meg kell küzdeni, ha a morális válság elhúzódik, és rossz érzésként állandósul a társadalomban. Azzal is számolnia kell, hogy a gazdasági probléma a jövőben inkább fogja foglalkoztatni az embereket, mint a felelősségé, és hiába képvisel számon kérő morális álláspontot egy ellenzéki erő, ha neki magának nincsenek – akár kompromisszumkész – széles körben elfogadott javaslatai a reformokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányfő kerestetik

"Finom kis hétigenes népszavazási kérdéscsomagot állított össze a Fidesz, aminek olvastán sokat… Tovább olvasom