Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Valamit visz a víz

"Már nem elég tudósítani, ahogyan nem elég ülni és nézni sem."
Több mint egy hónapja harmadfokú készültségben védekezik Csanytelek. Nincs már erő a napi 12–14 órás küzdelmet fokozni. Pláne, ha a közfoglalkoztatás szabályainak megváltozása miatt hiányzik a dolgos kéz, ha nem csillapodik az égi áldás, és a szokásos éves mennyiség duplája, 1200 milliméter csapadék esik, a pénz pedig – a vízzel ellentétben – szédítő ütemben folyik el.

És jönnek az újságírók, tévéstábok, jól fényképezhető témát, ütős címlapsztorit keresve – aztán egy-két óra múltán elégedetten hazamennek. Bármilyen hiteles egy riport, nem tudjuk elképzelni, mit érezhetnek a csanytelekiek – vagy a zákányszékiek, domaszékiek, bordányiak, és megannyi, belvízzel küzdő település lakói. Nem tudjuk elképzelni, milyen lehet az átázott vályogház oldalán növekvő repedést figyelni minden percben. Hallgatjuk az elcsépeltté vált „egy élet munkája" típusú mondatokat – amelyek csupán addig elcsépeltek, amíg nem a mi életünkről, a mi munkánkról szólnak.

Már nem elég tudósítani, ahogyan nem elég ülni és nézni sem. Nem elég, ha felkavar, mint a jegyzetünk címét ihlető filmben Jávor Pált Karády Katalin. Tenni kell.

Az ország már megmutatta, segít, ha szükséges: a Nemzeti Segélyvonalra májustól szeptemberig, három és fél hónap alatt 841 ezer 400 támogató hívás érkezett a tavaszi árvíz károsultjainak – ez 180 millió forintot jelentett nekik. A vörösiszap-katasztrófa után 316 millió forint gyűlt össze a telefonhívásokból. Mielőbb indítani kell az újabb akciót.
Közben persze fel kell tenni a gyötrő kérdéseket is: ki hagyta éveken keresztül a szántóföldek vízelvezetőinek beszántását? Ahol megmaradt az árok: miért nőtte be a dudva, a muhar, a gaz? Jól van az, hogy belvízkárra nem fizet a biztosító? Ha egy Csanytelek nagyságú településen 5 milliárd forintba kerülne egy új, a falun átvezető út, a mellé tervezett belvízlevezető főcsatorna, és a teljes, kommunális szennyvíz- és felszíni vízelvezető rendszer, miből lesz pénz több száz település helyzetét rendezni?

Tudom, népjóléti minisztériumunk is volt, holott a népjólétet zseblámpával kell keresni Magyarországon – de talán a vidékfejlesztést tényleg sikerül tartalommal megtölteni. Jó mulatság nem lesz, férfimunka annál inkább. Ha nem állunk neki? Nemzeti össztermékünk egy részét, valakit, valamit újra és újra elvisz a víz.

Olvasóink írták

  • 1. némakacsa 2011. január 11. 07:13
    „Jó írás. Sok ilyet még, más újságírói műfajban is. Használna a Délmagyarnak - meg az olvasónak, persze...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez itt a kert!

"Kit revolvereznek a szociális juttatás megvonásával?" Tovább olvasom