Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Választás

JEGYZET - "Nem számoltak azonban Matolcsy Györggyel, aki igazi ötletgyáros."
Megtalálta a kormány az újabb forrást, ahonnan egy kis bevételt lehet pumpálni a költségvetésbe: nő az autógáz jövedéki adója jövőre, két lépésben, kétszer 50 százalékkal. Ettől kezdve egyszerű matematika, hogy a mostani 220 forint körüli literenkénti autógázárból hogyan lesz csaknem 290 forint.

Eddig az autógázt tankolók azt gondolták, túljárnak a kormány eszén, ha átalakítják az autójukat típustól függően 180–220 ezer forintért, majd ezt az összeget 1–2 év alatt ledolgozza nekik az olcsó üzemanyag. Attól kezdve pedig tiszta nyereség lesz az élet. Nem számoltak azonban Matolcsy Györggyel, aki igazi ötletgyáros: vasárnap este eszébe jut valami, hétfőn előterjeszti, estére megszavazza parlament, és pár nap múlva már be is vezetik.

Ami a jövedéki adó emeléséből egyelőre következik, az még messze nem a vég, de nem is az utolsó előtti felvonás. Csak az biztos, hogy adóemelés ide, adóemelés oda, továbbra is jobban járnak az LPG-t tankolók: ebben a pillanatban csaknem 200 forint a különbség a javukra literenként a 95-ös benzinhez képest, amely mintegy 30–40 forintnyit apad majd fokozatosan. Azt pedig, hogy jövő májusban melyik üzemanyag milyen lélektani határokat lép át, nem tudni. A legokosabb autós szakírók is csak annyit állapítottak meg, hogy a 2013-as emelésekkel majd hosszabb idő alatt térül meg az autók átalakítása.

Milyen választása marad a benzint tankoló magyar állampolgárnak? A rendes adófizető, aki még hazafinak is vallja magát, itthon tankol, mindig az aktuális árakon. Aki azonban az országhatárokhoz közel él, és nem rakja ki az antennájára a nemzetiszínű szalagot, az továbbra is a szomszédba megy üzemanyagért. A család nyugdíjasának ez kiváló időtöltés, mondhatni kirándulás: Szegedről Horgosra átugrani, vendégmunkásrohamot kikerülve, egyenesen felüdülés, és legalább 20–30 forint marad meg literenként a kasszában. A nyugati országrészből pedig Ausztriába szokás átruccanni időről időre: a közelmúltbeli 450-es hazai benzinárnál kifejezetten rentábilis volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeugrasztósdi

"A köz szolgálatára hatalmat kapott politikusok állandóan nevelik a választópolgárt." Tovább olvasom