Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Választási malacok

JEGYZET - "A stratégia világos: ami nem ment előzetes regisztrációval, megy felvásárlással."
Normális helyzetben szót sem ejtenénk a bajai időközi választásról, hiszen ki a fenét érdekelne itt Csongrád megyében, hogy a Duna-parti kisvárosban kit választanak az egyik megüresedett önkormányzati képviselői helyre. De nem normális a helyzet. Ami abból is látszik, hogy az egyik szavazókörben most vasárnap meg kell ismételni a választást. A 32-es szavazókörben, mint cseppben a tenger, benne vannak a jövő évi választások. Jó tudni, mi vár ránk.

A választási bizottság egyébként semmi kifogásolnivalót nem talált abban, hogy az ominózus szavazókörben szervezetten szállították az embereket a szavazásra, a bíróság viszont igen, a még hatályos korábbi választási törvényre hivatkozva. Az új szabályozás – amely a jövő évi választásokon lép majd életbe – már más lesz, nem finnyáskodik ennyire, akár csapatszállító járművekkel is vihetik a népeket a szavazásra; rendezhetnek választási lakodalmat is, gulyással, borral, pálinkával, kolbásszal, lábas jószággal – másnap transzfer a szavazóhelyiségbe, és egy nagy közös voksolás a jótevőkre. Éljenek a választási malacok! – nomen est omen.

A stratégia világos: ami nem ment előzetes regisztrációval, megy felvásárlással – kilóra kell megvenni a fogalmazzunk így, egyszerűbb embereket. Akiket már a rezsicsökkentéssel vagy a választások előtti hónapokra időzített szociálisabb családi adókedvezménnyel sem lehet elérni – mert akinek semmije sincs, csökkenteni vagy kedvezményesebbé tenni sem lehet nála semmit. Nem kell szociálpszichológusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk: az osztogatás és ijesztgetés sajátos keverékével könnyen engedelmes alattvalóvá lehet tenni a kiszolgáltatott embereket. Itt a tűzifa, hol a tűzifa, itt a közmunka, hol a közmunka, itt a segély, hol a segély... Köpve-nyelve mi mást is lehet ehhez hozzátenni: mondják meg, mit kell csinálni! Megmondják. Baján már az új idők fényes szelei fújnak.

Az alig félszáz lakosú külterületi szavazókör ezekben a napokban hasonlít egy filmgyárra, úgy néz ki, mintha egy újabb Bacsó-filmhez forgatnának jeleneteket. Idegen autók köröznek a kis utcákban, a mikrobuszokról recsegő hangszórók bömbölik a népnek: „Ne hagyja magát megfélemlíteni! Ne hagyja, hogy átverjék és üldözzék! Ne féljen Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy embereitől! Ne higgyen a gyűlöletet keltő Teket Melindának és társainak! A Fidesz megvédi önt!" Végül is már Virág elvtárs is megmondta: „Ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség." Ennek jegyében az ellenzéki jelöltet Bajára küldött ifjú pártzsoldosok autói követik, videózzák minden lépését, és azokat az embereket is, akik egyáltalán szóba állnak vele. Gyorsan ki is kérdezik őket, mit beszéltek Teket Melindával. Hogy nem hajtja el őket valaki!

Magam sem tudom eldönteni, mi lenne jobb az országnak: ha jönne egy Odüsszeusz, aki mint hajója legénységének, bedugaszolná a mi a fülünket is a kampányok idejére, hogy ne halljunk semmit a szirének hangjából, vagy pedig jöjjön, aminek jönnie kell, tartsanak választásokat minden évben – akkor legalább kenyérből és cirkuszból elegendő jutna mindenkinek.
Nincs se ilyen, se olyan malacunk.

Olvasóink írták

 • 3. mazsolaszolo 2013. október 14. 17:48
  „Totál fölösleges hisztériát és paranoiát kelteni.

  Először is: Baja MA nem mert mást választani, mint azt, ami jelenleg az Úr az országban. (Másrészt a bács-megyeiek - tiszt a kiv.-nek - különösen <moderálva> és befolyásolható emberek. )

  Másodszor: ha te eldöntötted, hogy nem kell többé Orbán, akkor eldöntötted és pont. Onnantól fogva azt ordítanak a füledbe, és annyiszor, amit akarnak, olyan hangerővel, ami a csövön kifér, de akkor sem tudnak megtörni. Tudod, hogy mit akarsz, döntöttél és kész. Ilyen egyszerű.

  Harmadrészt: baján körözhettek az autók - miért is nincs errőlk egyetlen másodpercnyi video sem fönn a FB-on? -, de a tavaszi választás az más mese. Ugyanis akkor lesznek európai megfigyelők, ugyebár, éppen Orbán és bandája - finoman szólva - folytonos svindlizései ellen.

  Értsd: nem kell félni. Ha neked nem kell Orbán, akkor a feje tetején is szükdelhet, akkor sem fogják megszavazni. Még ellenzékbe sem. Ha viszont gyáva vagy, és megtörsz a fenyegetés alatt, vagy gyenge és befolyásolható, akinek mindenáron kell a méz a madzagról, akkor viszont ne panaszkodj. Így jártál. Csak azt lehet megfélemíteni, aki hagyja magát. Csak azt lehet lefizetni, aki hagyja magát.

  "Oszt jónapot."”
 • 2. theseus 2013. október 12. 12:19
  „A cikk végén felvázolt mindkét alternatíva egyformán komolytalan, a cikk egészében viszont nincs arra utalás, hogy viccelődne a szerző.
  Ha az amerikai példát nézzük - ahol elég jól műdködik a választási rendszer immár évszázadok óta - akkor ott sincs kampánycsend, és ott is négyévenként vannak a választások, legalábbis az elnökválasztás. Igaz, hogy ott a képviselőket (alsóház) kétévente választják, és nincs lista. Ez esetleg nálunk is meggondolandó lenne. Ha nálunk is ez lenne a rendszer, akkor Gyurcsányékat már 2008-ban elzavarták volna, és most sem ülhetne ott a parlamentben, ahová listán jutott be.”
 • 1. csonakos 2013. október 12. 12:00
  „Ezt fogjuk kapni! Ugye eltörlik a kampánycsendet tehát "érdekes" lesz ez a következő választás! Az Odüsszeusz hasonlat nekem teszik! Főleg, ha a vezért hasonlatosan védik meg a hangoktól mint a főhőst!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar–narancs

"Annyi esélyünk van a hollandok ellen, mint Csányi Sándornak arra, hogy Lázár Jánossal dekázóversenyt játsszon." Tovább olvasom