Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Választékok

"Van választék – mandátumból, pártból és politikusjelöltből is."
Profik és újoncok nevét kóstolgatjuk. Mindegy, hogy a politikusjelöltek, vagy a pártok névsorát böngésszük. Egy kis ízelítőt? Tessék!
Hétfőre kiderült, a politikusságot folytatók, vagy az azzal most kacérkodók közül ki gyűjtötte össze az induláshoz szükséges 750 érvényes ajánlószelvényt. A megyénk 7 egyéni országgyűlési képviselői helye valamelyikét megcélzó 35 aspiráns között a legtapasztaltabb a vásárhelyi Havránek: a rendszerváltozás óta minden eddigi országgyűlési választáson versenybe szállt – ötször munkáspártiként, most viszont, hatodjára a Zöld Baloldal színeiben. Rajta kívül még két pályázót találni, aki mögött olyan szervezet áll, amely nem volt képes kilépni legalább a megyei küzdőtérre – ez a Torgyán-Kisgazda-Koalíció és a Munkáspárt.

A MIÉP azonban előtűnt a feledés homályából: két jelöltjének köszönhetően megyei listát állíthatott, így – hat más szervezettel egyetemben – remélheti, hogy részesülhet az innen megszerezhető 6 mandátumból.

Tegnapra az is világossá vált: az egyéni jelöltek hat pártot duzzasztottak akkorára, hogy részesülhetnek az országos listán kiosztható 58 mandátumból. Ugyanis a választáson legalább ötszázalékos támogatottságot szerző, országos listát állító pártok úgynevezett kompenzációs mandátumokat kaphatnak ezekről a lajstromokról, amelyekre a választók közvetlenül nem szavazhatnak.

Kedves választók! Van választék – mandátumból, pártból és politikusjelöltből is. Például? Az egyéni jelöltként, területi és országos listán is föltűnő megyebeli politikusok közül a legtapasztaltabb a szocialista Botka, illetve a fideszes Farkas – mindketten jubilálnak, mert ötödik alkalommal mérettetnek meg. A jobbikosok számára az EP-választás jelentette a keresztvizet, most kellő tapasztalattal hajóznak – fej fej mellett az igazán vén tengeri medvének számító MSZP-vel. A most abszolút győztesnek látszó Fidesz–KDNP-vel egyetemben, ők hárman biztosan ott lesznek, amikor a hatalom tortáját szeletelik.

A rendszerváltó hagyományokat odahagyó MDF egy hajóba került két újszülött szervezettel. Igazi újoncnak ugyanis a Civil Mozgalomhoz és a Lehet Más a Politika öt megyebeli pályázója – Knipf, Csenki, Kovács; Bozsóné, Málovics – számít. E szervezetek legalább annyi voksot szeretnének fölhalmozni, hogy átléphessék a parlamentbe jutás 5 százalékos küszöbét: az MDF hatodjára, a CM és az LMP első alkalommal.

Mától élesedik a harc, kezdődik a találgatás, ki milyen (rész)eredménnyel hajráz – az április 11-i első fordulóig.

Olvasóink írták

  • 1. erdeic 2010. március 24. 19:32
    „Hajrá CM!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virtuális Petőfi

"Ez arra is utalhat, hogy a vállalkozás nagyot álmodott, s menekülni szeretne a feladattól." Tovább olvasom