Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Válságok és emberek

"Szerdán egy 22 éves gyálaréti férfi baltával végzett élettársával, és megfojtotta kilenc hónapos gyermeküket. Kedden Huszein Tamert lőtte le egy álarcos gyilkos."
Szerdán egy 22 éves gyálaréti férfi baltával végzett élettársával, és megfojtotta kilenc hónapos gyermeküket. Kedden Huszein Tamert lőtte le egy álarcos gyilkos. Úgy látszik, nemigen marad mostanság véres események híján lapunk. Számuk pedig alighanem csak gyarapodni fog.

A káoszelmélet azt tartja, hogy ha egy pillangó megrebbenti szárnyát mondjuk Kréta szigetén, abból tornádó születhet a karibi térségben. Mintha erre felelne sok történés manapság. Kolléganőnk, aki a maholnap százéves Délmagyarország történetét dolgozza fel sorozatában, most jutott el a múlt század harmincas éveiig, amikor – a nagy válság idején – lapunk egyre több gyilkosságról, öngyilkosságról és emberek sorának eltűnéséről volt kénytelen tudósítani.

Válságok idején a kis tét is naggyá válhat, hát könnyebben vetemedik gyilkosságra az alvilág. Sokak lába alól csúszik ki a talaj, akik közül többen lehetnek képesek aztán végletes cselekedetekre.

Az mindenesetre jelzés, hogy Európa egyik legerősebb gazdasággal rendelkező országa, Nagy-Britannia már bánja, hogy bevállalta az olimpiát. Mi a fejünket fogjuk a tragikusnak tetsző tegnapi adat láttán, miszerint a harmadik negyedévben a magyar gazdaság mindössze 0,7-0,8 százalékos növekedést produkált, pedig hát a német gazdaság már a második, egymást követő negyedévben mínuszban tartózkodik. És elképesztő, miszerint Magyarországon 39 százalékkal nőtt, és 900 ezerre emelkedett a banki feketelistákon szereplő, hitelüket nem vagy késedelmesen törlesztő emberek száma.

Ez utóbbi szinte érthetetlen. Hiszen a recesszió nálunk még el sem kezdődött igazán, a visszaesés ily komolyan még nem is igen érintheti az embereket. A 900 ezer nem fizető adósra magyarázó okként legföljebb az szolgálhat, hogy rengetegen eleve túlságosan optimistán vettek föl hiteleket, nem számoltak tényleges lehetőségeikkel és korlá-
taikkal.

Mellesleg a hitelválságot magát is ez indította útjára Amerikában, no meg a reálgazdaság tényeit eltorzító bankári-befektetői légvárépítés. Pedig sokan kiáltottak farkast már az utóbbi tíz-tizenöt évben. Például Soros György is többször jelezte, csak idő kérdése, mikor pukkan ki a pénzpiaci lufi, és mekkorát szól majd a durranás.

Ma már tudjuk, nagyot. De nem is oly régi derűlátásunk után szinte elviselhetetlen, hogy nem tudhatjuk, meddig tart majd, és milyen mélységekbe húz le bennünket a válság. Nem sejthetjük, hány család megy benne tönkre. És végképp fogalmunk sem lehet arról, hogy egy remények híján lévő, bizonytalanságokkal, depressziókkal terhes korszak hány ember lába alól húzza ki a szőnyeget.

Olvasóink írták

  • 4. achilleus 2008. november 16. 20:01
    „"A káoszelmélet azt tartja, hogy ha egy pillangó megrebbenti szárnyát mondjuk Kréta szigetén, abból tornádó születhet a karibi térségben."

    Inkább hurrikán, nemde?? (Bocs a szőrözésért!)”
  • 3. achilleus 2008. november 16. 10:49
    „Egyébként ebből a gondolatmenetből még az is következhetne, amit nagyra becsült Logaritmus kommentelőtársam felvetett: nevezetesen itt a Kárpát-medencében a mi kis "tarka" pillangónk meglebbenti a kicsinyke szárnyait, aztán New Yorkban összeomlik a tőzsde. A távolság mindenesetre kísértetiesen hasonló (Kréta - Karib térség). ;-)”
  • 2. achilleus 2008. november 16. 10:36
    „"A káoszelmélet azt tartja, hogy ha egy pillangó megrebbenti szárnyát mondjuk Kréta szigetén, abból tornádó születhet a karibi térségben."
    Ehhez hasonló példákkal szokták illusztrálni, de a káoszelmélet másról szól. Ami a fenti példában már alapjaiban nem stimmel az a részfolyamatok nem determinisztikus jellege, továbbá a változók igen nagy száma. Vagyis semmi!”
  • 1. Logaritmus 2008. november 15. 09:14
    „Még megérjük, hogy ezért is Gyurcsány lesz a hibás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák–magyar kereszt

"Az ügy komolyságát jelzi, hogy a szlovákiai helyzet megítélésében ötpárti konszenzus van… Tovább olvasom