Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Változatok, halpusztulásra

"Már nem is tudja az ember – a Kurca-beli halpusztulás után –, hogy örüljön-e a sok esőnek, a sok víznek, vagy sem. Fő szabály szerint minél több a víz egy-egy tóban, holtágban – a vízben élő szervezeteknek annál jobb. Augusztusban jellemzően nem attól tartanak a halasok, hogy túl sok a víz, hanem, hogy túl kevés."
Már nem is tudja az ember – a Kurca-beli halpusztulás után –, hogy örüljön-e a sok esőnek, a sok víznek, vagy sem. Fő szabály szerint minél több a víz egy-egy tóban, holtágban – a vízben élő szervezeteknek annál jobb. Augusztusban jellemzően nem attól tartanak a halasok, hogy túl sok a víz, hanem, hogy túl kevés.

Csakhogy...

A tó, holtág, egyéb állóvíz mindig a táj legmélyebb pontján helyezkedik el, és körülötte, környes-körül, mindenütt mű- vagy szervestrágyáznak, vegyszereznek-mérgeznek. A befolyó-bemosódó víz sok növénytápanyagot sodor magával, illetőleg sok mérget, esetenként mind a kettőt egyszerre. A parton – ami a nagy esők után víz alá kerül – ott a sok fölmagzott gaz, hullott levél, miegyéb. Vízbe jutva mikroorganizmusok milliárdjait táplálják.

Próbáljuk ki! Csak egy negyed marék száraz füvet-levelet rakjunk uborkásüvegbe, s három napon belül olyan égbekiáltó papucsállatka- és egyéb lebegőélőszervezet-tenyészetet kapunk, hogy annál jobb nem is kell. Még szabad szemmel is látható a tejszerűen gomolygó, milliárdnyi élőlény hömpölygése. Mikroszkópban megszemlélve egy vízcsöppet – az ember hanyatt esik a látványtól, akkora benne a tülekedés. S a sok-sok pluszélőlény mind-mind oxigént von el a halaktól.

De önmagában – ha nem terheli emberi hatásra egyéb szennyezés a tavat – nem okoz halpusztulást. Ám ha terheli, és a vízzel együtt például műtrágya kerül a tóba, elindul az algásodás. Az alga nappal ugyan oxigént termel, éjjel viszont oxigént von el, és hajnalra olyan halpusztulás következhet be, mint egy ház. Ha pedig a szimpla oxigénelvonást méregbemosódás is kiegészíti, lehet válogatni, mitől döglött ki sok mázsa hal – megfulladtak, vagy mégis inkább megmérgeződtek? Mindkettő együtt? Vagy valami más?

Csak remélni tudjuk: nem lesz a Kurca után másutt is halpusztulás. Azt a kérdést pedig, hogy milyen állapotban lehetnek az erdélyi özönvizet követően a ciántározók gátjai, inkább ne is tegyük fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sárga tálból

"Mielőtt hullagyárrá változna a televízió legtöbb esteli csatornája, én már megfutamodom, és… Tovább olvasom