Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Változó irányok

JEGYZET - ˝Jó lenne, ha az egyetem sokszínűsége megmaradna.˝
Rengeteg a változás az utóbbi időben a magyar felsőoktatásban: kancellári irányítás, duális képzések indítása, szakok megszüntetése, átnevezése – csak hogy néhányat említsek. A kormány szeret központosítani, ennek egy újabb fejezete, hogy az egyetemi hallgatók külföldi ösztöndíjrendszerét mind a be-, mind a kiutazások tekintetében egységesítik, és a Tempus Közalapítvány hatáskörébe adják. Erről beszélt a szegedi egyetemen Prőhle Gergely, az EMMI helyettes államtitkára. 20 százalékra szeretnék növelni a külföldi hallgatók arányát Magyarországon – az arány jelenleg 10,5 százalék, 35 éve csupán 4 százalék volt a helyettes államtitkár szerint.

Nagy port kavart, amikor felröppent a hír, hogy megszüntetnék (többek között) a népszerű kommunikáció és médiatudomány szakot. Ma már tudjuk, nem szűnik meg, csak más formát ölt. Ezt Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár mondta a minap, amikor azt is bejelentette, hogy 10-15 százalékkal csökkenhet a jövő évi felvételi eljárástól kezdve a megszerezhető felsőoktatási szakképesítések száma. Ezek azok a kis létszámú képzések, „orchidea szakok", amelyek egy részét talán a megszűnés fenyegeti.

Nem túl régen egy sokszínű egyetemre jártam itt, Szegeden. Akkor nem aggódtunk azon diáktársaimmal, hogy elindítják az áhított képzést, vagy „átirányítanak" bennünket valami piacképesebb szakra. Ha jól tanultunk, nem kellett gazdag szülő ahhoz, hogy arra a szakra járjunk, amelyikre szeretnénk. Jó lenne, ha az egyetem sokszínűsége megmaradna, ezzel együtt a választás joga is, hogy mindenki azzal foglalkozzon, amit szeret.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyaloghíd

˝A Tisza-part teljes felöltöztetésére már nem futotta.˝ Tovább olvasom