Délmagyar logó

2018. 02. 26. hétfő - Edina -9°C | -2°C Még több cikk.

Variációk sátorra

"A kempingezés már nem csak a szerényebb pénztárcájúak sportja, inkább választott életforma."
Nomád körülmények között, egyik táborhelytől a másikig túrázva fedeztük fel a Mátrát, a Bükköt, gimnazistaként pedig a balatoni sátras építőtáborok jelentettek élményt.

A kötelező sátortáborozással azonban a kempingezést is megutáltatta velem a múlt rendszer utolsó éveiben a Magyar Néphadsereg. A kéthetes sándorfalvi „kiskihelyezések" még csak hagyján. De a januári, bakonyi Druzsba-87 bolgár–lengyel–csehszlovák–szovjet–magyar hadgyakorlaton döntöttem: önszántamból sem kempingezek többé soha. Hóban, mínusz 22 fokban, a földre szórt szalmán, hálózsákban dideregtünk – húszan a dobkályhával fűtött tízszemélyes katonai sátorban. Fürdés: hetente egyszer. Ehhez képest elviselhető volt, amikor nyáron kellett tábort verni a bakonyi erdőkben: kirobbantottuk a fél hegyoldalt, és súlyos tízmilliókért meteorológiai állomásnak álcázott titkos atombunkert építettünk a vezérkarnak – feleslegesen. Aki addig nem volt a rendszer és a kempingezés ellensége, a seregben az is azzá vált.

Ilyen előzmények után érthető a jelmondatom: „Csak sátorba ne!" Persze soha ne mondja az ember, hogy soha. A 21. században a kempingezésről vallott elképzeléseimet is felülvizsgálhatnám. Mert minden elképzelhető komforttal ellátott luxuskempinget láttam az elmúlt években Horvátországban és Itáliában. A sátorhelyeknél konnektorok, hideg-meleg vizes csap, étkezőasztal padokkal, kerti grill, kuka és bőséges hely. A sátrat sem csak úgy a fűre kell felverni, hanem az erre külön kialakított kavicsos alapra. Légkondicionált vécé, patyolattiszta zuhanyzó, mosoda, játszótér, kosárpálya szolgálja a turisták kényelmét.

A kempingezés ma már nem feltétlenül a szerényebb pénztárcájúak sportja, inkább tudatosan választott életforma. Egyre többen vannak, akik több tízmilliót érő járművekkel és felszereléssel nyaralnak az elit táborhelyeken. Ha számolunk, lehet, hogy kiderül: a kempingezésnél olcsóbb a drága hotel.

Olvasóink írták

  • 2. Yossarian 2009. július 21. 18:49
    „ennek a jegyzetenek annyi értelme van, mintha a szerző azt írta volna: sittyembiribuáááá.
    hogy lehet ennyi ökörséget összehordani???”
  • 1. abrakapokusz 2009. július 21. 14:24
    „Kend rendesen összezutyult itt sátrat, lakókocsit, drága hotelt, építőtábort.
    A végén pedig elfutott a gondolatív a semmibe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálványos

"Orbán Viktor beszédében különben nem voltak új elemek." Tovább olvasom