Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Várják a vesédet

"A morbid helyzetek és az életmentő szervre várók kiszolgáltatottságát jó lenne csökkenteni! Erre is fölhívja a figyelmet a „négy veséjű” bordányi férfi története."
„Nyomd a gázt, valaki már várja a vesédet!" Morbid. Vagy inkább vicces? Ilyen és ehhez hasonló autós föliratot benzinkutaknál is lehet kapni. Legutóbb egy előttem haladó Wartburgon olvastam.

Ritka, mint a fehér holló manapság a Wartburg és a Trabant, egyre több a légzsákokkal is felszerelt biztonságos autócsoda. A veszélyes útszakaszok száma ugyancsak csökken, mert hódít a körforgalomdivat. E tényekből kiindulva a pécsi sebészeti klinika transzplantációs osztályának vezetője az origo.hu-nak arról elmélkedett, hogy egyre több ember marad életben olyan karambol után, ami egy-két évtizede még halálos volt. S ez persze jó. De rossz is, mert kevesebb vesét, szívet és májat tudnak az agyhalottból a halálos betegen is élni akaróba beleoperálni a doktorok.
Morbid, hogy másvalaki halálára várnak mindazok, aki életben maradásukat csak szervátültetésnek köszönhetnék. A másik oldalról nézve viszont tragikus, hogy minden hatodik transzplantációra készülő magyar beteg meghal, mert nincs elegendő átültetésre alkalmas vese, szív, máj, hasnyálmirigy.

Ritka, mint a fehér holló az olyan beteg, akinek életét egynél több szervátültetés hosszabbította meg. Ilyen rekorder Gyuris Zoltán. Úgy is mondhatjuk: ő egy 1987-ben, egy 1994-ben és egy 2005-ben elhunyt embertársának köszönheti, hogy örülhet az életnek.

A morbid helyzetek és az életmentő szervre várók kiszolgáltatottságát jó lenne csökkenteni! Erre is fölhívja a figyelmet a „négy veséjű" bordányi férfi története. Az ügy globális. Még az Európai Parlamentben is fontosnak tartják: minél több polgár tudja, ha nem rendelkezik arról, hogy halála után szervei átültethetők, akkor e beavatkozás az egyik EU-országban csak a családtag engedélyével lehetséges, egy másik helyen meg tilos. De a donorhiány oka a felszereltség, a légi szállítás, a transzplantálhatóságot segítő szakember hiánya is. Ezért érvelnek egyre többen a szervadományozás mellett.

Ritka az élő donoros szervátültetés. Az elmúlt évtizedben 241-315 veseátültetést végeztek a hazai sebészek, de csak 5-17 volt az élő donoros transzplantáció – írja az origo.hu. Még rosszabb az arány a májnál: 2006-ig nem volt példa ilyen szervadományozásra, aztán 2, tavaly meg 1 ilyen esetről tud a statisztika, miközben országosan az elmúlt évtizedben 19-ről 42-re emelkedett a májátültetések száma.

Szemléletváltás kellene ahhoz, hogy ne rokkantnak nyilvánítsák azt, aki kapott és azt is, aki odaadta a veséjét, hanem ha ez vagy az dolgozni akar, harcolhasson a munkafronton. Ösztönzésképpen az OEP fizet annak, aki odaadja a veséjét, mert valaki várja.

Olvasóink írták

  • 2. patron 2008. május 23. 23:22
    „Szerintem ne lehessen megtiltani a felhasználást balesetnél.”
  • 1. Molnár György 2008. május 23. 21:51
    „Nagyon egyszerű lenne a megoldás:a háziorvosnál mindenki megfordul, és ott kellene nyilatkozatot adni, de csak annak, aki nem járul hozzá a szervei felhasználásához.A jogosítványban is lehetne nyilatkozni, mint én is tettem, hogy a halálom esetén szerveim felhasználhatók.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok sikert, Szeged!

"Nem is tudok nagyobb „istenkáromlást" elképzelni Szegeden, mint amikor valaki arról fanyalog,… Tovább olvasom