Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Várni a listán

JEGYZET - "A dolog szépséghibája, hogy aki „csak" tébét tud fizetni, az ugyanúgy várakozni fog a sorára"
Lenne kit, van mivel, van kivel, de nincs rá keret. Talán így lehetne röviden összefoglalni a kórházszövetség kezdeményezésének lényegét. A hosszú várólistákon lévők közül lenne kit műteni, diagnosztizálni, az eszközök, a szakemberek is rendelkezésre állnak, kapacitás is van rá, ám az Országos Egészségügyi Pénztár nem biztosít hozzá megfelelő anyagi keretet az államilag finanszírozott egészségügyi intézményeknek. És akkor az ötlet: aki meg tudja fizetni, azt elláthassák a pénzéért, nem kell neki hónapokat, esetleg éveket várakozni, mire beszólítják a rendelőbe. A szövetség még rátesz egy lapáttal az érvelésre: a bevételből meggyorsíthatnák a nem fizetőképes betegek ellátását, az orvosok, nővérek is többletjövedelemhez jutnának. Tény, nem a valóságtól elrugaszkodott ötlet.

Akinek vastag a pénztárcája, az eddig sem várt hónapokat, pláne nem éveket egy beavatkozásra, ami gyakorlat például egy csípőprotézis beültetésénél, hanem megfizette a magánklinika szolgáltatásait. Az említett példa esetében akár 1 millióra is rúghat az összeg. Persze a pénzéért kedves, jól fizetett orvosok, nővérek veszik körül, akik lesik minden kívánságát. Csak hát a nagy átlag nem képes megfizetni ezt. Még az olcsóbbakat se nagyon: MR-szívvizsgálat 98 ezer, csontsűrűségmérés 6800 – olvasható az árlista. Akkor inkább kivárja sorát az illető.

A modell egyébként működőképes, ezt a budapesti a Semmelweis Egyetem 2007-ben alapított magánszolgáltatása bizonyította. Évente százmilliókkal gazdagította a klinikát, illetve jól jártak az alkalmazottak is. Ha országosan lesz rá kereslet, akkor miért ne valósulhatna meg a gyakorlatban a kórházszövetség kezdeményezése. A dolog szépséghibája, hogy aki „csak" tébét tud fizetni, az ugyanúgy várakozni fog a sorára. Pedig igénye lenne rá.

Olvasóink írták

  • 1. jq 2012. január 26. 09:16
    „Ha a fizetős beteg lekerül a várólistáról, akkor a lista rövidül, vagyis a listás beteg is hamarabb sorrakerül. Ez persze csak addig igaz, amíg a rendszer nem működik ismét teljes kapacitással”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körforgás

"Le is mondanának a városi életformáról, meg nem is." Tovább olvasom