Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Város a városban

"Ha ide kerül az ELI, a támogatást szupereredményekkel hálája meg az egyetem."
Szuperlézer! Hangzatos elnevezés, európai megaberuházáshoz illő. Az meg még jobban hangzik, hogy az Unió versenyképességének megőrzését szolgáló, 400 millió euró értékű, ELI nevű berendezés jó része Szegedre kerülhet. Ha…

Ha a csütörtökön döntést hozóknak is tetsző az egyedülállónak számító magyar–cseh–román együttműködés. Ha elegendőnek találják a kormány által szombaton beígért pénzügyi garanciát. Ha illően méltányosnak ítélik a helyi áldozathozatalt. Ha megfelelőnek tartják a magyarországi helyszínt – Szegedet.

Szuperhely Szeged – üzenjük innen. Attól szuper, hogy itt az egyetem. Tudják a szegediek is, akiknek több mint 70 százaléka gondolja, hogy „nagyon hasznos", közel 28 százaléka pedig azt, hogy „hasznos" a városnak az SZTE. A politikusok is hangoztatják a Szegedi Tudományegyetem kulcsszerepét, közülük némelyek tettek is azért, hogy kinőhesse magát ez az egyetem. Volt munkásszállókat, magyar és szovjet laktanyákat mentettek át az universitasnak. Ezekből az ingatlanokból lett aztán egyetemi kollégium, diákok sportcentruma vagy éppen olyan szuper logisztikájú hely, ahol fogadni lehet akár egy szuperlézert is. Így hódította meg, lakta be Szegedet az egyetem.

Szuperegyetem a szegedi. A múlt század elején jövőbe nézők okosan lobbiztak az akkori megaberuházásért, az egyetemért. Egy határainkon túlmutató rengés, Trianon gyorsította föl a terv valóra válását. A Kolozsvárról száműzött tudásközpont a Tisza-parti városban szerető befogadóra talált. A tudomány új otthont kereső művelőinek már meglévő épületei közül Szeged többet is átadott, a kormány pedig – Klebelsberg sugallatára – klinikák, laborok építéséhez nyújtott segítséget. E szupertámogatás tárgyiasulásának is tekinthetjük Szent-Györgyi Nobel-díját, amellyel Szegedet fölírta a világ tudományos térképére.

Azóta is szegedi tudósok sora nyújt nemzetközileg kimagaslót – a matematikai iskolától kezdve a nanotechnológiai nagyszerűségeken át egészen a lézeres csodákig. Így hát – jórészt a fizikusok, az optikai és kvantumelektronikai tanszék eddigi eredményei miatt – Szeged egyeteme képes is a szuperlézer hasznosítására. Hagyományai, eredményei valószínűsítik: ha a mostani döntés következtében ide kerül az ELI, a támogatást szupereredményekkel hálálja meg az egyetem. Ezzel az SZTE a világ tudományos térképén még jobban láthatóvá teszi városát, Szegedet.

Olvasóink írták

  • 1. vmagdi 2009. szeptember 29. 15:22
    „a szandek jo, lehetett volna egy melyenszanto , igazi informalis cikket belole, mert sok ember nem erti, miert lehet ez jo, nem csak munkat ad, hirnevet, stb, hanem a kutatok elmondhatnak, hogy egy elmeleti kutatasi eredmeny hogy megy at a gyakorlatba, a gyogyitasba, a termelesbe stb. Ha ilyenekrol olvashatnank, itelkezesunkben a "legyen", "ne legyen" stb kerdesbe kevesbe keveredne politika es az jo lenne, nagyon nagyon jo lenne.Nem erdekes az, ki vagja at a szalagot...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észjáték

"Van, aki a hülyék adójának hívja a lottót – de kitölti a szelvényt." Tovább olvasom