Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Város és vidéke

JEGYZET - "Nem is óhajtják a városi címet a gyeviek."

Sikk városlakónak lenni. De mi vonzza a megélhetését a földből eredeztető embert a csupa kő városba? A létfenntartáshoz szükséges munka sokfélesége? A szolgáltatások sokszínűsége? A kultúrálódási lehetőségek változatossága? A lét sűrűsége? Mindegyik kérdőjelet pontra változtathatjuk, erre és arra is akad példa a történelemben.

Sikk városi rangot kérni Magyarország-szerte. Csongrád megye sem maradt ki a sorból. Tanyaközpontból várossá, majd járásközponttá fejlődött Mórahalom, város lett Sándorfalva és Csanádpalota is. A fejlődés mutatójának tartják, ha hivatalos papírokon rögzítik, hogy „ez a falu: város".

Két megyei jogú városunk, Szeged és Hódmezővásárhely között esélye sem lenne nagyközségnél jelentősebb térségi szerepkört elérni, de nem is óhajtják a városi címet a gyeviek. A Mórahalom lélekszámával szinte azonos lakosságszámú Algyő nagyközségként is városi rangú szolgáltatásokat nyújt az ott élőknek – köszönhetően az olajos iparűzési extra adóbevételek hasznosításának. A bölcsődéjétől és sportiskolájától kezdve a faluházán és könyvtárán át egészen a szűrővizsgálatokat szervező egészségházáig és munkahelyeket teremtő ipari parkjáig a nagyközség vonzza a városiakat.

Városiasodási igyekezetével a legek megyéje lett Csongrád. Az itteni 60 település közül a városok számával, az ott élő lakosság arányával, két megyei jogú nagyvárosunkkal az ország egyik legurbanizáltabb térségében élünk. Miért nem érezzük ezt mindig és mindenhol? Mert az urbanizációs mutatókat nem tükrözi a városi ranghoz kapcsolódó szolgáltatási színvonal és a munkalehetőségek nagyságrendje. Ez is oka lehet annak, hogy a földközeli ősi településformát, a tanyát is élteti Csongrád. A térség, amelynek hagyománya a különbségek kiegyenlítése – Erdei szavaival – „város és vidéke" együttélésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki jön vissza ide?

˝Ez nem extrém sport, mi így élünk.˝ Tovább olvasom