Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Városi lét

"Élvezem a város nyújtotta előnyöket: elfolyik a szennyvizem, elviszik a szemetemet, takarítják az utcámat, télen pedig már fél négykor bekapcsol a közvilágítás."
„Költözz el tanyára!" – szerel le férjem hosszú évek óta, amikor zajra, szomszédra vagy azokra a fiatalokra panaszkodom, akik néha bulit merészelnek rendezni a tetőtérben. „Ne falura költözz, mert szomszédod ott is lesz, füvet fog nyírni hajnalban, baráti társaságot hív a kertjébe este, és a vendégek elállják majd a garázsbejáródat" – vázolja még a sötét kilátásokat az abszolút urbánus férfi, miközben jól tudja a választ is. Azt, hogy – bármennyire romantikus, bármennyire nyugodt, bármilyen olcsó is – sosem költöznék tanyára.

Azért, mert én is élvezem a város nyújtotta előnyöket: elfolyik a szennyvizem, elviszik a szemetemet, takarítják az utcámat, télen pedig már fél négykor bekapcsol a közvilágítás. Ha hirtelen minden autóbusz, villamos és taxi leállna, akkor is eljutnék gyalog oda, ahová akarok. Most hétfőn bizonyára szitkozódni fogok, amikor majd útépítők lepik el a Római körutat, és nehezebben jutok át a hídon, de tudom, hogy annak a munkának is vége lesz egyszer.

Aki ezzel az én urbánus gondolkodásommal nem ért egyet, mondhatja, hogy a falu is csatornázott, és az ottani házaktól is elviszik a szemetet. De az akkor sem ugyanaz. A várostól, vagyis a kórházaktól, az iskoláktól, a színházaktól, a történésektől messze van, buszra, vonatra kell szállni, a tehetősebbeknek autóba, és nem is egybe, hanem kettőbe, mivel az elvben romantikusabb, nyugodtabb, zaj- és pormentesebb életnek is ára van.

Nem vagyunk egyformák, nem ugyanaz az ízlésünk és mások a lehetőségeink. Magyarország lakosságának több mint egyharmada ma is boldogan él falun, ott találta meg a munkáját, az életformáját, oda köti a család, a baráti kör. A legeslegrosszabb variációnak azonban azt az életformát tartom, amely a falusi és a városi lét hátrányait egyesíti – jóllehet eredetileg az előnyöket kívánták kombinálni. Azokra az alvó, üzletek, szolgáltatások nélküli városrészekre vagy falusi „új osztásokra" gondolok, ahonnan nappal kirajzanak a felnőttek és a gyerekek, hogy csak estére térjenek megint vissza. Nem biztos, hogy az ott lakók egész napos hajtás és utazgatás után üveges szemmel még paradicsomot akarnának öntözni.

Olvasóink írták

 • 4. theseus 2008. április 20. 10:40
  „Az, hogy hányan élnek ma boldogan falun, erősen kérdéses, de az biztos, hogy nem mindenki. Ennek pedig nyilván nem az az oka, hogy falun eleve rossz lenne élni, hanem a magyar gazdasági viszonyok, amit most hosszasan lehetne ecsetelni. Ausztriában pl. tényleg idilli lehet a falusi élet.

  A szerző leszólja az alvóvárosokat, noha a jelek szerint maga is egy ilyenből jár be naponta dolgozni - Újszegedről. Persze, ott tényleg nem túl sok hely van kertészkedésre, de a legtöbb kertesházban már nem ez a fő szabadidős tevékenység máshol sem. Hétköznap este is jó kiülni a teraszra vagy a kerti pázsitra, de hétvégén méginkább.”
 • 3. igen 2008. április 19. 14:44
  „Bizony bizony,meglepő eredményt kapnánk.Nem egyeznek bele a panelprogram adta lehetőségekbe,mert nem,úgy tesz mintha másnak tenne rosszat vele.Elszórják a lépcsőházban a szemetet. Őrjöng a szomszéd mert kevés a fizetése és egy korttyal többet ivott mint kellett volna.Sok a közös költség tartozása és úgy tesz mintha a mi hibánk lenne.Mindezek mellett irigylik azokat az embereket akik a szépülő házakban laknak,hogy nekik milyen jó!-De nem akarják tudni,hogy önmagukért csak ők tehetnek elsőként,-viszont tesznek ,hogy rózsaszínben lássák a világot.”
 • 2. naca 2008. április 19. 13:09
  „Ha a városiakat és főleg a lakótelepieket megkérdeznénk, talán meglepő eredményt kapnánk. Mert az emberek nem kis része kényszerből él olyan lakóhelyen, ahol. Én például panelban lakom, de nem jókedvemből. Ha tehetném, szabadulnék innen, mert természet és ember ellenes. Itt még ahhoz is ki kell öltözni, hogy az újságért lemenjek. Sok rokonom él kistelepülésen, sőt tanyán is és semmivel nem rosszabb körülmények között, mint a "felsőbbrendű" városiak. És talán az egésznapi rohanás után nem is olyan rossz dolog paradicsomot öntözni, egy kicsit a levegőn lenni és dolgozni. Meg persze megtanítani a gyereket, hogy az élelmiszer nem a hipermarketben terem, a tehén meg nem lila.”
 • 1. Balogh Gábor 2008. április 19. 07:31
  „Nálam is elfolyik a szennyvíz, elviszik a szemetemet, takarítják az utcámat, sötétedéskor bekapcsol a világítás, igaz saját derítőm van, az utat télen sokszor előbb eltakarítják, mint Szegeden, saját éjszakai világításom van az udvaromon, de nincsen szomszédom, csak az erdő, a fák , madarak, őzek, nyulak, vaddisznók; nincs légszennyezés, zaj és gyalog is elérnék bárhová, de itt is van busz, igaz óránként, de létezik autó is errefelé is már: igaz én tanyán élek, és jól érzem itt magam! Persze nem vagyunk egyformák (igazis nagyon unalmas is lenne!), de én meg városon nem tudnék már lakni!
  bégé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazni kell

"Egy helyi busz vagy troli hátulján olvastam minap egy feliratot, amely valahogy így szól: „Ha… Tovább olvasom