Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Véges tartalékok

"A kilátások borúsnál is borúsabbak. Az üzletekben azonban nem ezt látni."
Úgy hozta az élet, hogy október 23. utazással telt el: a nyugati határszélről elindulva keresztben szeltem át a Dunántúlt. Kihalt városokon, falvakon keresztül, bezárt vagy csak félig-meddig nyitva tartó vendéglőket érintve. Aztán, miután még mindig tartott a szabadságom, 24-én szemtanúja lehettem az emberekből elemi erővel feltörő, egy teljes napig kényszerűen visszatartott vágynak, hogy újra vásárolhassanak.

Egynapos böjt után tömegek lepték el Pécs Árkádját, és két kézzel szórták a pénzt. Nem török pálcát mások felett, hiszen azért lehettem mindennek szemtanúja, mert én is ott tolongtam és mérgelődtem: még a próbafülkék előtt is sorok álltak. Nálunk azon a napon csak azért nem zuhant a tőzsdeindex, mert zárva volt a börze, de máskülönben mindenütt a világon estek az árfolyamok, és 280 forint körüli árakon alkudtak a forintra.

Pénzügyi világválság volt a múlt héten és van ma is, Magyarországot különösen sújtó krízis, Pakisztánnal egy szinten emlegetnek bennünket. A kilátások borúsnál is borúsabbak. Az üzletekben azonban nem ezt látni: úgy tűnik, maradtak tartalékai annak a nagy átlagnak, amelyik a vásárlóerőt jelenti nálunk. Amelyik előbb a készpénzét költi el, aztán meg hitelből vásárol, messze lehetőségei felett.

A nagy átlagon 100 és 150 ezer forint körüli nettó fizetéseket értek: ilyen – 400-600 eurós – jövedelmekkel vágnak bele a családok erejüket meghaladó építkezésekbe, autóvásárlásokba. A takarékos németeknek, osztrákoknak ez dupla vagy tripla ekkora jövedelem mellett sem jut eszébe. Most ők is sziszegnek persze, mi meg jajgatunk, és – legalábbis a látszat szerint – költekezünk tovább.

Az idei karácsony éppen ezért kétesélyes: lehet, hogy pszichés okokból az utolsó fillérünket is elköltjük, de az is lehet, hogy győz a józan ész. Ez utóbbitól kissé tartanak is a kereskedők.

Olvasóink írták

 • 5. krissssz 2008. október 30. 18:28
  „Egyértelmű, hogy most mi szívjuk azt, hogy az amerikai nép nem tud mit kezdeni magával, és nem hogy a 7db mobilja, de a 2-3 db autója, a mosógépe, a mikrója, szóval mindene tényleg hitelből van.
  Sokuk úgy veszi fel a hiteleket, úgy él a hitelkártyáival, hogy azt sem tudja, mennyibe kerül annak fenntartása, kamata.
  Szóval a válság innen indult ki, de az tény, hogy nálunk is ez dívik, a csapból is az folyik, hogy így kell élni.”
 • 4. Őrvájn 2008. október 29. 18:28
  „Az ország tragikus helyzetben van, egy felelőtlen, munkáját rosszul végző kormány, 5-6 év alatt felhalmozott elhibázott döntéseinek következményeként!!! Azt sugalmazni, hogy a legnagyobb probléma egy fogyasztásra épülő gazdasági formában, az emberek vásárlása. Ezt a gondolatmenetet Acél elvtárs is megirigyelhetné. Az átlagbér 100.000 és 150.000 forint közé esik! Előfordulhat, hogy a KSH adatai ezt támasztják alá. Környezetemben a rideg valóság ennél sokkal ijesztőbb, nem beszélve arról, hogy a többség munkanélküli. Ilyen alapon írhatnánk a főváros, illetőleg a megyeszékhelyek környékén, gomba mód szaporodó villa övezetek, fürdő medencés álomépületeiről. Pl.:Gazdasági válság, mégis épül az ország!”
 • 3. Tisztelet a kivételnek 2008. október 29. 13:13
  „Persze, sokan költekeznek hitelből, erejükön túl, de azért ne hasonlítassék a magyar nemzet egy olyan ország népéhez, mint Németország vagy Ausztria. Ők gazdaságilag igen erős háttérrel rendelkeznek, nincsenek rászorulva a hiteles vásárlásokra. Én sem tartom okos emberbek azt, aki minimálbérből LCD tévét vásárol, csak azért mert Ő megmutatja... De bizony nagyon sokan rákényszerülnek arra, hogy ezt tegyék esetleg egy autó érdekében. Számos munkahely megszerzéséjez ill. fenntartásához szükséges pl. saját gépjármű. Folytatnám: számítógép, mosógép (3 gyerekkel álljon neki valaki tárcsás géppel mosni, de előtte még menjen el 8 órát dolgozni 60 ezerért) Felgyorsult világban élünk... Azok, akik mega 8. mobiljukat veszik részletre maguknak vagy esetleg 7-8 éves gyereküknek (persze a legdesign-osabbat) annak úgy kell.”
 • 2. cyt 2008. október 29. 13:03
  „Tisztelt (és Kedves ) 1.
  Azért nem tanítják ma már azt a közmondást, és az aszerinti életvitelt, mert a pénzvilág uralmának nem megfelelő. Ma nincs kereslet-kínálat alapú piac vagy termelés. Ma KÍNÁLATI piac van és CSAK EZ VAN. A kutyát nem érdekli az, hogy mire van SZÜKSÉGE egy embernek, a pénzvilágot az érdekli, hogy hogyan lehet minél gyorsabban, minél többet kiszedni az emberekből. SŐT!!! Mindehhez kitalálták a HITELEZÉS legkülönbözőbb technikáit is, így aztán már MA elköltik az emberek - a BUTA emberek - a JÖVŐben megkeresendő pénzüket is. Mindezt a jelen tőkéjük (tartalékuk) fedezetével. Ezt a BUTASÁGOT viszont tanítják!!! SŐT!!! Akik a jövő felélésének veszélyeire szólítanák fel a BUTA embereket, azokat lehurrogják, kicikizik, maradinak , élhetetlennek mondják, azaz a perifériára tolják.
  Szóval, kedves és tisztelt 1, emberöltőkre van ma már szükség ahhoz, hogy esetleg helyreálljon mindaz a "természetes rend", ami mellett zavartalanul és gondtalanul LEHETNE élni. A mai helyzetet látva azonban erre nincs semmi esély sem.”
 • 1. Tanítani kellene a magyarokat 2008. október 29. 12:48
  „Győzhetne a józan ész, ha hasonló hangvételű cikkekből több jelenne meg az újságokban, rádiókban és tv-ben.
  Nagy a felelősség: a magyar népnek meg kellene tanítani azt az erkölcsöt, amit talán még a nagyszüleink tanultak és mely szerint ők éltek! Felnövekedett lassan 2 nemzedék akik nem tudják mi az takarékoskodni! Miért nem tanítják : addig nyújtózz, míg a takaród ér!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz szomszédság

"Szóval egy nemrég csatlakozott uniós ország hatósága neveli itt nyugati rendre a frissen belépett… Tovább olvasom