Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

''Végre egy férfi''

"Hogy évek szívós munkájával ebből a pártból lehet egy Magyarországon meghatározó, európai stílusú konzervatív erő. Ha ebben hisznek, egykönnyen túlélik, hogy a mostani választások után a mostani jobboldal rájuk osztja a bűnbakszerepet. "
Azt mondja Dávid Ibolya, hogy nem kaphatnak annál többet, mint amit eddig kaptak. Pedig úgy fest, még nagy szüksége lesz az önerősítő szavakra, olyasmire, hogy kibírták a Fidesz „halálos ölelését". Hiszen alig telt idő azóta, hogy az MDF az egykor maga által emelt ötszázalékos parlamenti küszöbön épphogy átcsusszant – ahogy az elnök asszony mondta, átment a betonfalon; még kevesebb idő telt, mióta egyértelműsítette, hogy a meglepetés-eredmény után sem akarja hatalomra segíteni Orbán Viktort; máris úgy szorongatják, mint éhes nagyvad a gazellát.

Hagyján, hogy az örökösen a nemzetsorsért aggódó álcivilek bélyegzik felelőtlennek. De levelet ír neki Elek István, akit a hazai konzervativizmus egyik elemző elméjeként lehet számon tartani és a kormányváltásban vállalandó kötelezettségére figyelmezteti. Azt üzenik neki Brüsszelből, hogy az Európai Néppárt „nem igazán érti", miért nem ragadja meg a kormányváltásra kínálkozó lehetőséget. És ne is beszéljünk most a Fidesz-vezetők nyilatkozatairól, végtére abszolút megérthető, ha most azt akarják, hogy az MDF is segítsen nekik.

De ez még csak a közelítő prés. A feltehetően egyre intenzívebb kampányban lesz még mit hallgatnia Dávid Ibolyának. A személyével – ne felejtsük, milyen sokáig vezette a népszerűségi listákat –, vagy a mostani álláspontjával rokonszenvezők hangja pedig el sem jut hozzá, hiszen ha jót akarnak neki, meg sem mukkannak. Nehogy a többi mellé az a vád is elérje, hogy a szociálliberálisok szekértolója.

Nagy kérdés az is, mi van a saját pártjában. Mert hiszen ott áll az oldalán a tekintélyes egykori miniszterelnök, Boross Péter, aki úgy dicséri az újságokban hirtelen vasladynek titulált asszonyt, hogy „végre egy férfi a politikai közéletben, aki bírja az ütleget". Viszont Gyula első polgármestere, az MDF alapító tagja, a Békés megyei 2-es választókerület mostani jelöltje arra szólítja választóit, hogy ne rá, hanem a Fidesz jelöltjére szavazzanak. A mi 2-es körzetünkben, Szegeden, két egykori MDF-esnek kellene most egymás riválisának – nemcsak látszani, hanem valóban annak lenni. Nem csoda, ha alig van szavuk a helyzetre.

Talán az lesz a döntő, nemcsak a második fordulóban, hanem ami sokkal fontosabb, az ország politikai jövője szempontjából, hogy mennyire hisznek az MDF-táborban Dávid Ibolya – ideájában. Hogy évek szívós munkájával ebből a pártból lehet egy Magyarországon meghatározó, európai stílusú konzervatív erő. Ha ebben hisznek, egykönnyen túlélik, hogy a mostani választások után a mostani jobboldal rájuk osztja a bűnbakszerepet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltaláltuk

"Mindebből pedig az újságíró számára annyi a tanulság, hogy a politika – ha már mindenképp… Tovább olvasom