Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Velünk élő kádárizmus

JEGYZET - "Itt nem az hibázik, aki tilosban jár, hanem az, akit rajtakap a rendőr."
Bár lassan negyedszázad telt el a rendszerváltás óta, a kádárizmusnak még mindig nincsen vége. Számomra úgy tűnik, az előző politikai rendszer a lelkekben okozta a legnagyobb károkat. Nálunk változatlanul mindenki ért mindenhez, mindenkinek véleménye van mindenről, ám ettől a „köz" véleménye még nem válik közvéleménnyé. Itt évtizedeken keresztül megszokta mindenki, hogy úgy boldogul, ahogy tud. Jellemző, hogy az egyik legnagyobb elismerés, ha valakit élelmesnek tartanak, vagyis akkor is boldogul, amikor mások erre nem képesek. És nem feltétlenül azért, mert ügyetlenek, hanem mert útjukat állják a szabályok. De hát mi megtanultuk, a szabályok a helyiekre nem vonatkoznak. Itt a kiskapun is kiskapu van. Vagy konkrétabban: a látogatási időt ajánlatnak tekintjük, és nem mindenkire vonatkozó előírásnak. Változatlanul időszerű az aranyköpés: tud úszni? Nem. És ha megfizetem?

Itt mindenki lop és lopakodik. Mert nemcsak az egyén keresi a gyenge pontokat, de a szolgáltatók sem különbek. Hogy lehet az, hogy mondjuk Ausztriában a villamosmegállóban kiírják, mikor áll meg ott a jármű, és az pontosan ott is van? És most gondoljunk a mi tömegközlekedésünkre! De az is ide tartozó példa, hogy immáron huszonéve rágjuk, mint a gittet, milyen össznépi csalás folyik a rokkantparkolással. Itt nem az hibázik, aki tilosban jár, hanem az, akit rajtakap a rendőr.

Ez a velünk élő kádárizmus, ez az a posvány, amiben még mindig dagonyázunk, ahelyett, hogy megpróbálnánk kilábalni belőle. Magunkat csapjuk be, mert mi vagyunk az egészségesek, mi vagyunk a sérültek, mi vagyunk a gyerekek és mi vagyunk az öregek. A mi szocializmusunk azért lehetett a legsikeresebb, mert a hatalom és a lakosság nálunk trükközött a legügyesebben. Aztán huszonöt éve véget ért a trükkök kora, csakhogy mintha ezt nem akarnánk tudomásul venni.

Olvasóink írták

 • 4. csergemerge 2013. október 16. 15:32
  „"mi szocializmusunk azért lehetett a legsikeresebb"
  1. Nevezzük nevén a dolgokat: nem szocializmus, kommunizmus.
  2. Nem neveznék egy hullahegyeken át létrejött gyilkos diktatúrát sikeresnek. Nem volt sikeres, elbukott.
  3. Vajon a kommunizmuson átesett népek miért szomorúbbak? Miért nem érzik sikeresnek magukat?”
 • 3. blatth 2013. október 11. 08:28
  „Az ilyen cikkek megírásához az vezet, hogy írója nem a földön jár. Politikai elfogultsága miatt nem tudja a ralitásokat megítélni. Ha a jelenlegi kormány szigorítja az adótörvényeket, a dohányzás elleni harcot, a büntető törvénykönyvet, az OEP törvényeket stb., a nép sanyargatásáról, a demokrácia megszűnéséről papol. Menjen el egy Gyúrcsány lakossági fórumra, ahol a nyugdíjasok körül udvarolják - ott tömény kádárizmust hallhat a demokrácia jegyében. És ígéretet is kap, úgyszintén az MSZP, az LMP vezetőitől is. A pénzen vett rokkant nyugdíjak visszaadását is megígérik. Ez pedig már kötődik a rokkant parkolókártyákhoz. De erről nem szól a cikk. A bankok, biztosítók, közműszolgáltatók profitjának és hatalmának megtörése megintcsak a demokrácia megszűnése - szerintük és a cikk írója szerint. El kéne dönteni, hogy kádárizmus, vadkapitalizmus (szabadversenyes) legyen, vagy a kettő között más lehetőségek is vannnak.”
 • 2. _csutak_ 2013. október 10. 16:16
  „Kedves Tünde!
  Többször elolvastam az írott sajtót de nem tudtam rájönni, hogy nosztalgiázni avagy sírni szeretne?
  Ez az egész betűhalmaz bizony jelen állapotában általam értelmezhetetlen :(”
 • 1. csonakos 2013. október 10. 10:23
  „"Nálunk változatlanul mindenki ért mindenhez, mindenkinek véleménye van mindenről, ám ettől a ,,köz" véleménye még nem válik közvéleménnyé."
  Egyet értek! Ez a jegyzet is egy gyöngyszem!
  "Jellemző, hogy az egyik legnagyobb elismerés, ha valakit élelmesnek tartanak, vagyis akkor is boldogul, amikor mások erre nem képesek."
  Ugye még emlékszünk! - "aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér"
  Mi is akkor a különbség a régi és a mai rendszer között?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termelünk és élünk

Véget ért a teljes foglalkoztatás kora, ahol csak azért lapátoltak ketten, hogy kevesebb legyen a kocsmatöltelék." Tovább olvasom