Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Vérfürdő Kijevben

JEGYZET - "Az ukránok a nyugati demokráciák értékeire épülő, független és szabad országban akarnak élni"
„Egyetlen politikai párt sem ér annyit, mint az emberi élet" – fogalmaztak közleményükben csütörtökön az ukrán parlament kárpátaljai képviselői, amikor az újabb kijevi vérfürdő hírére kiléptek a kormányzó Régiók Pártjából. Óráról órára változnak a számok, nem lehet követni, pontosan hány halálos áldozata van már a kedd óta kibontakozó rettenetes ukrajnai tragédiának. Az egész világ döbbenten nézi a lángoló Függetlenség terén készült felvételeket, és azt a brutális videót, amelyen az látszik, hogy a szedett-vedett pajzsaik mögött menedéket keresve előretörő utcai tüntetőket úgy szedik le egyenként a mesterlövészek, mint a hobbivadászok az eléjük hajtott zsákmányt. Szarajevó húsz évvel ezelőtti ostroma idején alkalmaztak ilyen alattomos módszereket a szerbek, akik még a temetésre összegyűlő hozzátartozókat is lelőtték.

A kijevi népfelkelés már rég nem az ellenállást kirobbantó eredeti ügyről, az európai uniós integrációról szól, hanem arról, hogy az ukránoknak elegük van a hitelességét vesztett, diktatórikus döntéseket hozó Viktor Janukovics elnökből és egyre nyíltabban oroszbarát, velejéig korrupt rezsimjéből. Nem kívánnak visszatérni a 2004-es narancsos forradalom előtti viszonyokhoz. Azt mondják, Kucsma elnök akkoriban csak azért nem zavarta szét erőszakkal a tüntető tömegeket, mert nem akart véreskezű államfőként bevonulni a történelembe, ráadásul attól is tartott, hogy nyugati bankszámláit is elveszíthette volna. Pártfogoltját, utódját, Janukovicsot mintha most ez nem izgatná. Az értelmetlen vérontást látva mára azok is elfordulnak tőle, akik eddig hittek az elnöki propagandagépezet híreinek. Megtévesztő információból és figyelemelterelő akcióból persze van bőven, bonyolult is a helyzet, de azért nem annyira, hogy ne lehessen viszonylag tisztán látni: az ukránok a nyugati demokráciák értékeire épülő, független és szabad országban akarnak élni.

Ottani kollégáink kétségbeesett felhívásának érdemes hinnünk. „Arra kérünk mindenkit, hogy nagyon kiegyensúlyozottan tudósítson a jelenlegi eseményekről, és kerülje a tiltakozások kezdete óta folyó orosz propagandaháború termékeit. A Majdanon Ukrajna minden részéből érkező tüntetők tucatjait gyilkolták meg, ezért nem igaz az az állítás, hogy az ott tüntetők »nyugat-ukrajnai szélsőségesek«, ez csupán Janukovics diktatúrájának egyik vágyálma, amely szeretné egy »szélsőségesekkel vívott helyi konfliktus« látszatát kelteni."

Csak remélni lehet, hogy nem fog neki sikerülni. Hiába telefonálgat az emberi jogi biztosát is Kijevbe küldő Putyin elnöknek, hiába hibáztatják az oroszok az Uniót és az amerikaiakat a helyzetért. A demokratikus világ nem engedheti meg, hogy Európa keleti felén lassan negyedszázaddal a Szovjetunió bukása után még mindig Moszkva fújja a passzátszelet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsilipország

"Fent milliárdok, milliók, lent csatornafedelek, zsilipek tűnnek el." Tovább olvasom