Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Vers mindenkinek

JEGYZET - "Köztársaság nélkül maradt köztársasági elnökünk kisdoktori disszertációjának újabb oldalaival kapcsolatban vetődött fel a plágiumgyanú."
Mencser Dorka, Kovács Panka, Németh Eszter, Bánfi Szabina, Dávid Adrienn, Harkai Petra, Gábor Gréta, Rácz Alexandra és Kis Lizett. A jelentős részben az öreg Rókusi általános iskola negyedikeseinek osztálynévsorát is fedő felsorolás a Vámpírcsajok című vers szerzői gárdája. A három és fél versszakból és egy refrénből álló írás alkotóira történő hivatkozás a vers végén olyannyira pontos és alapos, hogy a felsorolásból négyen mint mellékírók szerepelnek.

Mindez arról jutott eszembe, hogy a múlt héten köztársaság nélkül maradt köztársasági elnökünk kisdoktori disszertációjának újabb oldalaival kapcsolatban vetődött fel a plágiumgyanú. Ezúttal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1990-ben kiadott ismeretterjesztő brosúrájának szövege mutat túl sok egyezést a dolgozattal, így a „215 számozott oldalból álló, táblázatokkal és diagramokkal együtt 225 oldalas dolgozat több mint 200 oldalának forrását sikerült azonosítani", összegez az ügyet kirobbantó hvg.hu.

Magam biztosan megálltam volna a kétharmadnál a tényfeltárásban, az is mindenre elég, de ez ízlés dolga. Nem ugyanaz a súlycsoport, de Putyin is súrolta alulról a kétharmados támogatottságot az orosz elnökválasztáson. Így ő a közeli jövőben problémásabb helyszínekre is ellátogathat, mint a mi első emberünk. Schmitt Pál pénteken történetesen a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola, döntő többségében lányokból álló tanulói előtt beszélt. Arról, hogy pontosan mit, kár lenne élcelődni.

Eljátszom a gondolattal, hogy a kilencedik, egyben utolsó PESA-villamossal együtt májusban a lengyel elnök is Szegedre érkezik – vagyunk akkora vevői iparuknak –, s vendéglátóként Schmitt Pál kalauzolja őt az 1-es vonalon. Megállnak az öreg Rókusi-iskolánál, és tesznek egy villám-, ám annál alaposabban megszervezett látogatást, amely során bekukkantanak a negyedikesekhez is. Elnökünk felveszi a Vámpírcsajok című verset az egyik asztalról, végigfutja, és elér a szerzők névsoráig.

Van egy b variációm is, ám annak szinte nulla az esélye: a negyedikesektől ajándékba kapná a verset. Nem tudom, hány szűrő van ilyenkor a mai protokollban, de már az elején elakadna.

Természetesen a vége, a szerzők hosszú névsora miatt.

Olvasóink írták

  • 2. blatth 2012. március 14. 16:32
    „Sok egyéb dolog nem igaz ebben a jegyzetben (fércműben), - talán savanyú a szőlő. Uborkaszezon buchéja van. Akik a Kádár korszakban, még az utolsó években is a pártbizottságok gazdaságpolitikai osztályán doktoráltak, azok is megérnének néhány jegyzetet. Ezt Kovács András ugyanúgy tudja.”
  • 1. theseus 2012. március 12. 15:25
    „"Köztársaság nélkül maradt köztársasági elnökünk"

    Ez jól hangzik, csak éppen nem igaz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapítvány(s)ok(k)

"A Szegedért Alapítvány fődíjasainak 70 százaléka a tudomány embere." Tovább olvasom