Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Vesecsere

JEGYZET - ˝Mindegy, hogy a megoldás hogyan jön, csak megszülessen.˝
Egészséges ember el sem tudja képzelni, milyen helyzetbe kerülnek azok, akiknek azt mondják: új szervre van szükségük. Legyen az vese, szív vagy tüdő, innentől kezdve örök remény és várakozás az életük. És rohanás az idővel: vajon lesz-e valaki, aki megmenti az életüket.

Vannak szervek, amelyek csak halottakból pótolhatók, de például vesét rokon, családtag vagy érzelmileg közel álló személy is adhat. És nyilván ez az első, ami ilyenkor szóba kerül: teszteket készítenek – hátha. Betegnek és hozzátartozónak egyaránt csalódás ilyenkor, ha azt mondják, sajnálom, nem egyeznek. Nem egy transzplantáció hiúsult így meg, eddig pedig nem is vizsgálták, hasonló helyzetben lévő betegek rokonai tudnának-e segíteni.

Ha létrejön az országos nyilvántartás – merthogy a jogszabály megint hamarabb érkezett, mint a gyakorlatias feltételek biztosítása –, ismét több ember kap esélyt arra, hogy elvégezzék az életmentő műtétet. A „van szerv" kezdetű telefonhívás pedig egyből két család életét teszi majd boldoggá. Ezzel persze érdekes érzelmi dilemma elé állítja az új jogszabály mostantól a donorokat. Saját szeretteiken segítenek ugyan, de nem közvetlenül, hanem közvetetten. Azért fekszenek kés alá, hogy egy másik ember életét mentsék meg, akinek hozzátartozója pedig az övékén segít. A lényeg persze ugyanaz, de egy kicsit mégsem. Magukból adnak egy részt – de tulajdonképpen egy vadidegen embernek.

Persze valószínű, hogy ilyen kritikus szemmel csak az tudja nézni az új rendszert, aki érzelmileg nem érintett. Hiszen aki ilyen helyzetbe kerül, minden szalmaszálba belekapaszkodik, és úgy van vele, mindegy, hogy a megoldás hogyan jön, csak megszülessen. Amerikában a rekord egy olyan dominódonáció volt, ahol 12 pár cserélt szerveket. Mindenki jól járt, és senki nem azt nézte, hová került a veséje, hanem azt, hogy mindenki új esélyt kapott a teljes értékű életre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárbaj helyett

"Legyünk nagyobb türelemmel egymás iránt, figyeljünk oda a másikra." Tovább olvasom