Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Vesszen a nyele is!

"Sokaknak tényleg nem mindegy, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor veszi-e el a nyugdíját."
Ilyenkor szokta mondani megboldogult nagyapám: ha már veszett a fejsze, vesszen a nyele is. Ha Gyurcsány Ferenc távozásával csak a „valaki vállalja már el a miniszterelnökséget" utódlásra futja a kormányzópárt háza táján, akkor tényleg inkább jöjjenek az előrehozott választások. Ami persze nem lesz díszmenet, jó lesz időben figyelmeztetni a gyengébb idegzetű választókat, hogy a kampány nyugalmuk megzavarására alkalmas szavakat és jeleneteket is tartalmazhat.

Gyurcsány Ferenc körül valóban elfogyott a levegő – külön elemzés tárgya lehetne persze, hogy miért –, társadalmi és politikai támogatottsága elérte azt a kritikus szintet, amikor már lehetetlen eredményesen vezetni a válsággal és megbocsáthatatlan megosztottsággal terhelt országot. Felállt hát Gyurcsány Ferenc, persze nem azért, hogy átadja a helyét Orbán Viktornak. Ez fordítva sem fordulhatna elő. Érthető, hogy az előrehozott választások helyett a konstruktív bizalmatlansági indítványt választotta a miniszterelnök és pártja – hiszen a hatalmon lévőknek mindig túl sok a vesztenivalója –, ám az már kevésbé, hogy a váltás nem volt „lezsírozva". Hol a következő nagy Ő, a Jolly Joker, aki a nagyobb nemzeti támogatottsággal felruházva képes menedzselni a válságot, és hitelesen elvezetni az országot a jövő évi rendes választásokig? Surányi György tűnt a legkompetensebb jelöltnek, csakhogy a volt jegybankelnök tényleg komolyan gondolta, hogy csak egy szélesebb politikai támogatottságot élvező szakértői kormányban érdekelt. Elment hát a Fideszbe is érdeklődni, ahol a pártelnök kerek perec megmondta neki, hogy: no! Ugyanúgy, mint az MSZP 2006-ban a választásokon vesztésre álló Fidesznek, hasonló javaslatukra. Akkor a szocialisták álltak az ajtó felől, most meg a Fidesz.

Nagy a nyugtalanság a kormányzópárt soraiban, hiszen ahelyett, hogy tettre kész, nagy formátumú, hiteles politikusok vagy szakértők jelentek volna meg a vártán (talán csak Bokros volt ilyen, de őt nem merik vállalni a szocialisták), lasszóval fogják a jelölteket. Amikor ezeket a sorokat írom, éppen egy Takács Jánosnál tartunk, akinek legfőbb ismérve az Index szerint, hogy megszólalásig hasonlít a fideszes Révész Máriuszra. De nem az.

A Fidesz érthetően már a rajtvonalnál melegít, hiszen komoly az esély az előrehozott választásokra. Programot viszont most ne nagyon várjunk tőlük, hiszen bolondok lennének a választók orrára kötni, mire számíthatnak – a hit és remény bőven elegendő ahhoz, hogy megnyerjék a választásokat. Utána viszont már nyugodtan jöhet a feketeleves, csak azt kell mondani, hogy rosszabb a helyzet, mint gondoltuk. A választóktól kapott bizalommal felvértezve viszont sokkal több keserű pirulát el lehet fogadtatni az emberekkel, mint zéró toleranciával. Sokaknak tényleg nem mindegy, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor veszi-e el a nyugdíját.

Nagyapám az egész politikára szokta mondani: kutyakomédia.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. waterbear 2009. március 30. 18:19
  „Hát én nem vinnék ebbe e cikkbe politikai vonulatot... párt hova tartozástól függetlenül ez egy jó helyzet elemzés.

  Az egyik böszme, a másiknak meg ebben a helyzetben vajon mit kéne mondania, ugyanazt fogja csinálni, amit bármelyik párt aki hatalomra jut, csak az elődjére hivatkozik majd....
  Így igaz, kutyakomédia.... de még az sem, mert ezzel sértenénk a szegény jószágokat...”
 • 25. madártej 2009. március 30. 13:26
  „Egy józan paraszt már régen eladta volna a vásárban ezeket a szocliba károkozókat. Okozzanak másnak kárt ezek után, ne a józan parasztnak.”
 • 24. sziszka1 2009. március 30. 11:56
  „Őrfi úr,

  szerintem ez a józan paraszti ész szelleme! Ha mindenki így gondolkozna, nem lenne itt semmi baj!”
 • 23. sziszka1 2009. március 30. 10:45
  „Ezt nem hiszem el, hogy a FIDESZesek ennyire vakok lennének, a MSZP-sek meg hallgatnak! Mindneki tudja nagy a baj, és ez nem VICC! Évek óta mondják a gazdasági élet nagyjai (nem politikusok), hogy gond lesz a nyugdíjrendszerrel, mert öregszik a társadalom, kevés dolgozónak kell eltartani sok léhűtőt, és nyudíjast. és ez csak rosszabb lesz. Előbb utóbb meg kell vonni a 13.havi nyugdíjat (nincs is 13 hónap, vagy csak én nem tudok róla?) A kisnyugdíjas siránkozik a kis nyugdíja miatt, de arról nem beszél hogy amíg dolgozott mennyivel volt bejelentve és mennyi nyugdíjjárulékot fizetett (marha keveset)!
  Orbánék nem mernek a választások előtt semmit mondani, mert féltik a seggüket, az MSZP meg nem képes jó megoldásokat hozni, ami gyorsan és hosszú távon segíteni, teszem hozzá a Fidesz sem, majd mutogatnak az elődökre!”
 • 22. madártej 2009. március 30. 10:30
  „Őrffy úr, menjen maga a 3,14chába...”
 • 21. babocska 2009. március 30. 08:10
  „Nem mindegy ki van hatalmon,Orbán ,vagy Gyurcsány,valami hiteles jöhetne már.Akinek nincs a füle mögött sok vaj,mert az elolvad,s lesz mibe belekötni a médiának.Nem kell ijeszgetni a Fidesszel sem,meg a nyugdij elvonással.Az alkotmányt meg igazitani kell az Eu-s alkotmányhoz.”
 • 20. cyt 2009. március 30. 07:57
  „Kiabál a cikkből a szoclibes megnemértettség és fideszes útálat. Aki ilyen alapon ír, az mindig elkövet hibákat (persze a fordított is igaz lehet, de még ilyennel nem találkoztam a dm-ben). Ö.F. proféciája pedig, miszerint "...Felállt hát Gyurcsány Ferenc, persze nem azért, hogy átadja a helyét Orbán Viktornak. Ez fordítva sem fordulhatna elő...." egyszerűen alaptalan találgatás, rosszindulatú feltételezés. Számomra egy fényes bizonyítéka annak, hogy (1) Ö.F. sem most nem érti a FIDESZ vezetőjének gondolkozásmódját, (2) sem nem rendelkezik egy jól megalapozott logikai képességgel. Ha ugyanis rendelkezne, akkor talán ki tudta volna következtetni O.V. eddigi tetteiből, beszédeiből, és írásaiból, hogy amit leírt, az szöges ellentétben áll a FIDESZ stratégiájával. Ennyit a cikkről és a szerzőjéről is.”
 • 19. mugri 2009. március 29. 19:14
  „háteccsémm igönn zavarrossan röföksz itten, haja törrténéssz orrájid is ijjen villággossann kövvethetöjjek, sokk néködd aza 2 ezzerr fórinttoss orradijj is, pontt 2 ezerrell töb annáll, amitt érr, he-he:)))”
 • 18. történész 2009. március 29. 16:59
  „Dondongó te aztán érdekes okos figura vagy ami forumokban nagyon jó addig amíg valóságtartalom megfelelő.Orbán igenis azt tette amit most gyurcsány. Aki magas képzetségű és esetlegesen két munkából fizető volt az elég magas(viszonylag) nyugdíjat kapott erre jött eza ...és elvette az emelés 65%-át tőlük és odaadta a kocsmatöltelékeknek és azoknak akiknek eszük ágába sem volt,hogy tovább tanuljon vagy munka után dolgozzon.Ezt Magyar ember sosem felejti el Orbánnak mint ahogyan a 13-havival Gyurcsány is megtette és bukott is hál istennek.Mi alapon büntetik ezek a fé...azt aki 45évig dolgozik utána nyugdíjba megy és elveszi tőle, igen is elveszi és elvette !!!-akivel megcsinálta annak te beszélhetsz még fizetésért is-és oda adja a szomszédnak- aki őstermelő nyugdíjas és 3 .Opel áll K -s rendszámmal az udvarban,az unokájának 200 személyes ballagást csinált.- mivel abban a Qrva Fideszes -Mdf -es világba tizedét fizette be nyugdíjba mint én,és most ő kap 13 havit Szemét politikus aki ezt megteszi. Láttál te egy képviselőt aki nem kapna milliós költségtérítést közöttük AVE Orbán is, én meg ha saját kocsimmal elmegyek oktatni pl 2 ezer ft elszámolás miatt akkor 7 ezer ft adót kell fizetnem.Utolsó féreg aki ilyet megszavaz. Ez már a vadkpitalizmus aminek a végén a pártszolgák is senk kis ugris párt cselédek lesznek.”
 • 17. dondongó 2009. március 29. 16:00
  „A nyugdíjat senki nem akarja senkitől elvenni, hogy erre az aljas csúsztatásra reagáljak. Ideje lenne már a lapnál is egy rendszerváltást eszközölni: ne siránkozzon a szerző azért, hogy a jelenlegi hatalom alfeléből áradó szellő után az előbukkanó nyelet is meg kell ennie - hogy kárba ne vesszen a nemes anyag.
  Jó étványat hozzá.”
 • 16. achilleus 2009. március 29. 15:24
  „15. hozzászólás Lutetia 2009.03.29. 13:44
  Így már jó.”
 • 15. Lutetia 2009. március 29. 13:44
  „Igen, hát valójában ott van a csúsztatás, hogy a Fidesz 2006-ban nem az MSZP kegyeit kereste, hanem az MDF-ét, és neki ajánlott más jelöltet maga helyett Orbán Viktor. A helyzet tehát valóban hasonló volt, mint ma, csak a no-t a Fidesznek nem az MSZP, hanem az MDF mondta.”
 • 14. Lutetia 2009. március 29. 13:34
  „"Surányi György tűnt a legkompetensebb jelöltnek, csakhogy a volt jegybankelnök tényleg komolyan gondolta, hogy csak egy szélesebb politikai támogatottságot élvező szakértői kormányban érdekelt. Elment hát a Fideszbe is érdeklődni, ahol a pártelnök kerek perec megmondta neki, hogy: no! Ugyanúgy, mint az MSZP 2006-ban a választásokon vesztésre álló Fidesznek, hasonló javaslatukra. Akkor a szocialisták álltak az ajtó felől, most meg a Fidesz."
  Szerintem ebből nem az olvasható ki, hogy konkrétan Surányit javasolta volna a Fidesz 2006-ban az MSZP-nek, pusztán annyi, hogy a mostanihoz HASONLÓ helyzet volt, csak akkor a Fidesz kereszte a konszenzust az MSZP-vel. De hogy kinek a személyében, az nem derül ki a jegyzetből. Ilyen értelemben nem beszélhetünk csúsztatásról.”
 • 13. achilleus 2009. március 29. 11:06
  „10. hozzászólás homer 2009.03.28. 23:18
  Szerintem igen nagy a valószínűsége, hogy a szerző egy olyan kommentelő, akit jól ismerünk.
  Csak hát szarul jönne ki, hogy kommentelőként nagyon határozottan hozná a szegényebbeket sújtó intézkedéseket, itt - névvel - jobb híján összemossa a politikai erőket.
  "Sokaknak tényleg nem mindegy, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor veszi-e el a nyugdíját."
  Talán nincs elég mersze. Persze lehetséges, hogy ugyanabból a brossúrából tanulták a dezinformálást.”
 • 12. spiler 2009. március 29. 07:41
  „HOL A MAGYAR ÉRTELMISÉG?HOL A MAGYAR ÉRZELMŰ BEFEKTETŐ GÁRDA /SOROS ÉS TÁRSAI KIVÉTELÉVEL/?
  EGYELTALÁN ,HOGY JUTHATTUNK IDE?”
 • 11. lacipapa68 2009. március 29. 05:56
  „Az MSZP úgy számolt,hogy a jövőre esedékes választásokig ki bírja üríteni saját zsebre az államkasszát.Ezért olyan fájdalmas ez az egy év mínusz,hiszen mi minden bent marad a közösben...”
 • 10. homer 2009. március 28. 23:18
  „"Felállt hát Gyurcsány Ferenc, persze nem azért, hogy átadja a helyét Orbán Viktornak. Ez fordítva sem fordulhatna elő." Honna tudja ezt Ön uram????”
 • 9. achilleus 2009. március 28. 20:08
  „4. hozzászólás legal 2009.03.28. 18:42
  Csatlakozom! A Bod Péter Ákosos tévedést én is észrevettem. Logaritmus nevű kommentelő már egyszer elsütötte. (Ugye?) De tekintettel arra, hogy ezt a rovatot kevesen olvassák, nem kívántam népszerűsíteni. De ha már itt tartunk, az újságírótól elvárható, hogy ne a pártgyűléseken összeszedett tévképzeteikkel terheljék az olvasót, hanem megbízható források felhasználásával írják cikkeiket. Mellesleg itt a Délmagyar fórum rovatában már szóvá tettem az akkori helyzetet, éppen Logaritmus hozzászólása kapcsán, sőt Bod Péter Ákos nevét is megemlítettem. Úgy látszik, a szerkesztőségit író újságíró még a témába vágó kommentárokat sem olvassa el a saját lapjából. Logaritmusnál is megfigyeltem, hogy azokról a tényekről, amelyek törölnének valami sztereotíp brossúraszöveget, egyszerűen nem vesz tudomást.”
 • 8. flexsnake 2009. március 28. 20:03
  „Tökmindegy ki van kormányon, mindig csak a saját hasát fogja tömni. Sok birka meg követi és arra maszturbál egész nap :D A vezetés mindig olyan amilyet az ország kiérdemel. Ezt érdemelte. Így járt. Túl sokat lovagolnak a politikán, az élet nem erről szól.”
 • 7. achilleus 2009. március 28. 19:58
  „A demokráciát az ilyen megnyilatkozásoktól kell félteni:
  "Múlt szombaton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP tisztújító kongresszusán azt mondta, az állam egyes intézményei, különösen a bíróságok és az ügyészségek bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei, kimondott vagy sugallt elvárásai szerint jár el. A beszéd MSZP honlapján olvasható szó szerinti leirata szerint a kormányfő úgy fogalmazott, "úgy tűnik, mintha mentenék a Fideszhez kötődő disznóságokat, másrészt meg időnként azt a gyanút keltik, hogy részrehajlóan eljárás alá vonják, büntetik a Fidesz ellenfeleihez tartozókat vagy annak vélteket"."

  És jöhetnék az Alkotmánybíróságot és az Állami Számvevőszéket ért miniszterelnöki kirohanásokkal is.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bicikli, válságban

"A válság azonban kezdi megtépázni az adakozókat is: egyre többen lesznek, akik nem tudnak lemondani… Tovább olvasom