Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Vesszőparipa

JEGYZET - "A bennszülöttek sem tudják, mit lehet napokon keresztül csinálni Szegeden."
Sült halat akartunk tegnap ebédelni, de nem a halneveldében hizlalt pontyot, hanem mondjuk keszeget, paprikás lisztben ropogósra pirítva. Hiába mentem ki a Mars téri halashoz, nem kaptam, mert csak pontyot kínált. Hoppon maradtunk ezúttal is Szegeden, a Tisza partján.

Annyi haszna van ennek a bosszúságnak, hogy megint elővezethetem a vesszőparipámat. Azaz, hogy mindenekelőtt a szegediekben kell tudatosítani, miért is éri meg máshonnan pont hozzánk jönni és napokat itt eltölteni. Általános meglátásom ugyanis, hogy a bennszülöttek sem tudják, mit lehet napokon keresztül csinálni Szegeden. Ha rákérdezek, mindenki ugyanazt mantrázza: halászlé, szabadtéri, esetleg mediterrán hangulatú belváros, Tisza-part. Csakhogy a szabadtéri egy-egy estét jelent, a Kárász utcai teraszokon sem üldögél senki napokon át. És a folyó látványával is hamar be lehet telni.

Ezért kell elsősorban a szegedieknek felnyitni a szemét, mennyiféle élmény érhető el a környezetükben. Intellektuális szórakozás éppen úgy, mint egyéb más kikapcsolódási lehetőség. Például a napsugaras házakról sokan hallottak, de hogy ezek pontosan melyik utcában találhatók, hogy lehet odajutni, miért érdekesek, ez már szerintem megérne egy szakavatott idegenvezetést. A Bálint Sándor-emlékházról nem is beszélve. Vagy itt a Tisza-part, amit joggal emlegetünk, de a turista percek alatt rájön, hogy nemcsak a folyó szőkeségét keresi hiába, hanem azt is, hogy mit lehet csinálni a partján. Nincs egy rusztikus halsütő! Van rendszeres sétahajójárat a határig, meg mondjuk fel Csongrádig? Tapasztalatból tudom, hogy emlékezetes kirándulás lehetne. Miért kell csendben szétrohadnia a legendás Szőke Tiszának a téli kikötőben? Nem csak technikatörténeti érdekesség; a helyiek és vendégeik most is biztos szívesen vacsoráznának, táncolnának a fedélzetén.

Mindig effélék jutnak eszembe, ha Szeged hagyományairól vagy turizmusáról esik szó. Éppen úgy nem értem, hogy a patinás épületeket miért hagyják veszni, mint azt, hogy miért nem tudunk lényegében semmit a várról, de akkor is tanácstalanul hallgatok, amikor a vendégem nyilvános vécét keres. Van idősebbeknek való vagy kisgyerekes családoknak szóló „hétvége Szegeden" vagy „egy hét Szegeden" brosúra térképpel, GPS-koordinátákkal, buszelérhetőséggel? Vagy van ugyanez fiataloknak az interneten, virtuális városnézéssel?

Tényleg ki kellene találni Szegedet, de elsősorban a szegedieknek, akik hivatalból vagy csak úgy civilként idevárják a vendégeiket. Netán sütni való keszeget keresnek.

Olvasóink írták

 • 7. csergemerge 2011. augusztus 17. 09:47
  „Csak segítségül, a rendkívül rosszul kommunikált lehetőségek közül:
  Dóm-mászás, Vadaspark, Füvészkert, kerékpár-kirándulás a gátakon (Sárga, Tápé, akár az új hídig, de ha a tápai kompon átkelünk a Tiszán, az algyői hídon vissza egészen hosszú kirándulás lehet, erdei séták a Maros-torkolatnál, lovaglás Gyálaréten, evezőstúrák a Maros-torokhoz (kajak, kenu bérelhető), rossz idő esetén városi séták (esernyővel:)), Nemzeti Múzeum, Vármúzeum, templomok látogatása (Dóm, Mátyás-templom, Rác-templom, nyáron a Honvéd-téri Ref. templom, zsinagóga), Pick múzeum, stb.
  Sajnos e programokat kínnal keservvel úgy kell összevadászni, és valóban nem túl bőséges a kínálat.
  A sétahajózás valamilyen szinten üzemel még vajon, nem tudom.. A volt csongrádi járat valóságos gyönyör volt, régebben.”
 • 6. jq 2011. augusztus 16. 11:18
  „Dóm, alsóvárosi templom, múzeum egy nap, Ópusztaszer még egy nap, aztán nincs tovább...”
 • 5. ibibi 2011. augusztus 16. 09:32
  „Teljesen egyetértek ezzel a cikkel , ugyanis vendégeim voltak több napot szerettek volna eltölteni , de sajnos 3 napnál tovább nem volt kedvük maradni , mert unatkoztak . Nem tudtam megfelelő programot összeállítani nekik , mert nem volt miből , Én mint bennszülött is unalmasnak tartom a várost nincs megfelelő turista látványosság , nincs látnivaló , a szabadtéri drága mulatság , az is csak egy estére való a többi kulturális rendezvény meg nincs kellően hirdetve.”
 • 4. vadruca 2011. augusztus 16. 06:38
  „Nekem az érettségi bankettem az újszegedi Vigadóban volt. Most meg ? (-Egyébként nem sütnivaló keszeget, hanem sült keszeget keresünk.)”
 • 3. Nórikám 2011. augusztus 15. 14:53
  „Kedves Tünde! Annyira a szivemből szólt! Már én is kérdeztem többször, miért nincs sétahajó? Emlékszem még arra, amikor kishajóval lehetett átmenni a strandra. Nem használjuk ki , hogy itt van a város közepén a folyó! Annyi minden lehetne! A halsütés is megérne egy misét! Nekem fájó pontom még az újszegedi liget is! Ilyen hatalmas park, és szerintem elég méltatlanul hagyjuk ki a város látni valóiból. Persze többet is kellene ráfordítani. Hagytuk a Vigadót is veszendőbe menni,pedig sok mindenre alkalmas lett volna. Természetesen ezeket a dolgokat nem gyors meggazdagodásra utazóknak kellene kezelni, elérhető árakat tartani, akkor lenne is igény rá, meg kell nézni mennyit költenek a borfesztiválon, ami ugye nem is olcsó! Tényleg, tegyünk valamit!”
 • 2. gedeon 2011. augusztus 15. 13:42
  „Kedves Dombai Tünde! Gratulálok, nagyon jó ez a cikk.”
 • 1. trillarom 2011. augusztus 15. 09:08
  „A Belvárosi híd alatti kiülős büfében árulnak sült, ropogós keszeget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Se bolt, se kocsma

"Másfél hónapja a helyiek csak egymást kísérgethetik – Vásárhelyre, vásárolni." Tovább olvasom