Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Vészforgatókönyvek

"A rémhírek özöne azonban elfedi a lényeget. Az unió Európai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központja szerint külön kell kezelni a madárinfluenzát mint egészségügyi kihívást, illetve egy emberről emberre terjedő betegség lehetőségét. Bár a szakemberek szerint egy ilyen járvány elkerülhetetlen. "
Bekerített bennünket a madárinfluenza. Elindult a hírlavina. Nő a pánik. Nem tudjuk: még csak féljünk, vagy már megijedjünk egy világméretű járványtól?! Az orvos szerint egy állatbetegség miatt fölösleges pánikolni, az emberek éljenek úgy, mint eddig.

A környező országok majd mindegyikében találtak már olyan dögöt, amelyről bebizonyosodott, madárinfluenza-vírus pusztította el a szárnyast.

Tegnap a szomszéd megyében ugyancsak leltek olyan elhullott madarat, amelyről tudják, a H5 vírustörzs győzte le, de az még nem bizonyos, hogy az a típus-e, mely az emberre is veszélyes lehet.

A helyzet nem mindennapi voltát érzékelteti, hogy a magyar miniszterelnök tegnap rendkívüli kormányülést hívott össze. Az persze nem rendkívüli, hogy az ellenzék tétlenséggel vádolta a kormányt. Erre viszont a kormány ismertette a madárinfluenza akciótervet. Ez gócnak bélyegezte és elzárta a külvilágtól Bács megyének azt a két települését, ahol fertőzött hattyútetemeket találtak. A hazai vészforgatókönyv szerint azonban még nincs itt az ideje a pandémiás, vagyis világméretű járványra rímelő riasztásnak.

Itthon nyugalomra intenek, de félelmet kelt, hogy a madárinfluenza számlájára írhatjuk: 2003 végétől idén februárig 169 ember betegségét, és 7 országban 91 ember halálát. Vagy a rémregénybe illő amerikai vészforgatókönyv, mely szerint a halálos influenzavírus Thaiföldön alakulhat ki, és tizenhat hét alatt végigsöpörhet a világon.

A rémhírek özöne azonban elfedi a lényeget. Az unió Európai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központja szerint külön kell kezelni a madárinfluenzát mint egészségügyi kihívást, illetve egy emberről emberre terjedő betegség lehetőségét. Bár a szakemberek szerint egy ilyen járvány elkerülhetetlen. Ugyanakkor elterjedése akár évekig is eltarthat, és egyáltalán nem biztos, hogy a H5N1 madárinfluenzából alakul ki! Ugyanis egyéb influenzavírus törzsek – például az Észak-Amerikában jelenleg is pusztító kutya- és lóinfluenza – ugyanúgy veszélyt jelenthetnek. Az emberiség vészforgatókönyvében tehát annak mindenképpen szerepelnie kell, hogy nincs mit tenni: nem az ember, hanem a vírus a legvirulensebb lény a Földön!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élni, valahogyan

"A számok pedig nem hazudnak – gondolhatja a konzervatív módon gondolkodó (értsd: régimódi)… Tovább olvasom