Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Vészhelyzet

"A magyar egészségügyet betolták a kivizsgálóhelyiségbe, és bizony úgy látszik, komoly és fájdalmas műtétek várnak rá. A gyógyító team csak hümmög, de láthatóan radikális megoldásokra szánta el magát. Gyógyszeres kezelés már nem segít."
A magyar egészségügyet betolták a kivizsgálóhelyiségbe, és bizony úgy látszik, komoly és fájdalmas műtétek várnak rá. A gyógyító team csak hümmög, de láthatóan radikális megoldásokra szánta el magát. Gyógyszeres kezelés már nem segít. Csonkolni kell, kioperálni, újraültetni, transzplantálni. Igen, vér fog folyni. S az életmentő beavatkozások után majd jöhet a nyűgös utókezelés és a rehabilitáció, hosszú séták a kerti fenyőfák alatt, míg a kerítésen túl látni a szakmahagyott orvosok dühét, kétségbeesését, vagy éppen boldogulását a tanári, fodrászi, avagy katonatiszti pályákon.

Érdekes, de a beteg magyar egészségügy attól működik, amitől közben mindegyre betegebb lesz. Az tartotta így, ilyen módon életben, amitől pedig mentesíteni illene, kellene, vagyis e megalázóan félkorruptív állapottól, melyben mindenki csak túlélni akart, orvos, beteg, műtősfiú vagy nővérke. A magyar egészségügy egyébiránt színvonalas működését a közteherviseléstől való szolid tartózkodása szavatolta, hiszen ha egyszer szerződhetsz, szerződj, ha egyszer megteheted, hogy a magánrendelést a legalacsonyabb látogatottsági mutatóval, a legolcsóbb vény dokumentálásával nyújtod át az adóhatóságnak, megteszed. Többek között azért is érte meg állami orvosnak lenni, mert a magánrendelés valódi bevételeit könnyedén lehetett a vizsgálati függöny mögött tartani.

Aztán pedig ismerünk orvost, aki momentán is három kórházba számlázik. Hogy bírja? Úgy, hogy keveset alszik. A magyar orvosnak, különösen vidéken, nem érte meg közalkalmazottnak lenni, bizony, inkább számlázott a traumatológus, többszörösét fizette neki a kórház, mintha közalkalmazotti státusban vette volna magához csekély, arcpirító fizetését.

Tudta a kórház, hogy a számlázás rendszerét fel kell számolni? Úgy két éve tudja. Elhitte, hogy bekövetkezhet? Talán elhitte, mindenesetre nem nagyon foglalkozott vele, és most, hogy a színlelt szerződéseket felszámolják, osztályok, műtők, végül kórházak szűnhetnek meg, főként kiskórházak, vidéken. Ami várható: kevesebb orvos, még több beteg. Ingerültség és pánik.

Legyen bármilyen fájdalmas, az egészségügyet érintő kúracsomag indokoltnak tetszik. Miképpen az az igény is, hogy míg nem lesz privatizáció, a közalkalmazotti státusban lévő orvosnak és egyéb egészségügyi alkalmazottnak se legyen megalázó éppenséggel a mesterségét gyakorolnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valakinek a valakije

"Sólyom László szerette volna politikamentessé tenni a legfőbb ügyész választását, de nem jött össze… Tovább olvasom