Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 33°C Még több cikk.

Vészhelyzet

JEGYZET - "A pofonegyszerű szlogenek győzelmet hoztak egykor – és bumerángként üthetnek vissza most."
Drámai a helyzet a szlovák egészségügyben is: a kormány nem hajlandó újra tárgyalóasztalhoz ülni az orvosok szakszervezetével, mindenkivel egyénileg akarnak egyezkedni. 707 eurós béremelést akarnak az orvosok, a költségvetés legfeljebb 300 eurós emelést tesz lehetővé. December elsején letelik 2300 szakember felmondási ideje – ennyien távoznak a kórházakból. Szóba került, hogy külföldről hívnának orvosokat, osztályokat vonnának össze, sőt meg is szüntetnének kórházakat – tegnap este végül a szlovák kabinet szükségállapotot hirdetett az intézményekben, így azokat az orvosokat is munkára kötelezhetik, akiknek letelik a felmondási idejük.

Ismerős a probléma, itthon sem sokkal jobb a helyzet. Nálunk is egyre elkeseredettebbek az orvosok. Így könnyen odáig fajulhat a helyzet, mint északi szomszédunknál, ha továbbra sem veszik komolyan az egészségügyi dolgozók felmondási akcióját. Erről a Magyar Rezidens Szövetség elnöke beszélt, aki szerint meg kellett húzni a határt, amennyinél egy orvos nem kereshet kevesebbet. Igaza van abban: bármilyen is a gazdasági helyzet, egy normális országban az nem fordulhat elő, hogy a hónap végén egy orvos kevesebb pénzt vigyen haza, mint egy utcaseprő.

Kórházi szakorvosként dolgozó ismerősöm, aki a tavalyi választáskor még a fülkeforradalom hívei közé tartozott, mára elvesztette minden bizodalmát. Egyértelművé vált számára: ez a kormányzat is kevesebbet szeretne a költségvetésből az egészségügyi kiadásokra fordítani.

Reálértéken forráskivonás zajlik az ágazatból. Azt mondja, lehet, hogy mégiscsak Bokros Lajosnak lehet igaza, aki egy fájdalmas csomaggal egyszer már kimentette az országot a bóvli kategóriából, most pedig 10 pontos javaslatában újabb, szentségtörőnek tűnő ötletekkel állt elő. Bokros az egészségügyről például úgy véli: reformra van szükség.

Összhangba kell hozni a járulékbefizetéseket és az ellátási jogosultságot.

Emellett elkerülhetetlen valamiféle részleges költségtérítés fizettetése is. Megfordulhatott már ez az Orbán-kormány szakpolitikusainak a fejében is, csak a Fidesz 2008 tavaszán, a szociális népszavazás előtt még azzal kampányolt a kórházi napidíj és a vizitdíj ellen, hogy az akkori kormány az egészségügy problémáira a betegek zsebében turkálva keresi a megoldást. „Miért vállaljunk új terheket? Miért kellene most fizetni olyasmiért, amiért eddig nem kellett?"

Az ilyen pofonegyszerű, közérthető szlogenek győzelmet hoztak akkor – és bumerángként üthetnek vissza most, amikor kétharmados felhatalmazással felelősen kell dönteni milliók életét és az ország sorsát befolyásoló, életbevágó kérdésekben.

Olvasóink írták

 • 5. bubuk 2011. november 29. 17:39
  „Na ja, a kb. 800 ezer devizahiteles meg a nagy csomó szintén zenész devizahiteles önkormi is most jött össze tavaly nyár óta, nem? <moderálva>”
 • 4. blatth 2011. november 29. 17:09
  „Bokros Lajossal sosem értettem egyet. Akkor sem, amikor megcsapolta a családi pótlékot (mi 100 Ft-tal léptük túl a keretet), mert ez nem érintette a minimálbéren bejelentett taxisokat, kisvállalkozókat, feketén dolgozókat, stb. Bokros ötletei sosem "mentették meg" az országot, csak még több káoszt és igazságtalanságot szültek. Saját maga óriási fizetését kellene bedobni a közösbe első lépésben és utáni turkálni a becsülettel adózó kisemberek zsebében.”
 • 3. v.imre 2011. november 29. 15:05
  „2.
  Csak tovább gondolom, amit írtál... Csak az Isten tudná meghúzni minden esetben a fizetés határát és mértékét, hogy ne kerekedjék belőle társadalmi vita. Mert pl. ha én havonta felkeresem háziorvosomat a szokásos és életem végéig előírt gyógyszer recept megírását kérve, akkor is fizessek alkalmanként 300 forintot? Holott csak kölcsönösen rákérdezünk egymás hogylétére. A hálapénzt fizetőknek pedig magánklinikákra kellene járniuk és nem a közgyógyellátás intézményeibe. De ki lenne képes így irányítani a betegeket?”
 • 2. Pandora 2011. november 29. 13:10
  „fura egy nép a magyar!
  annak idején leszavazták a vizitdíjat, pedig a fejenkénti 300 és 600 forintos díj biztosan az egészségügyben maradt volna.
  a hálapénzre nem sajnálják a súlyos tízezreket, pedig az teljesen az orvos zsebében marad.
  ki érti ezt?”
 • 1. v.imre 2011. november 29. 08:35
  „"...Összhangba kell hozni a járulékbefizetéseket és az ellátási jogosultságot.
  Emellett elkerülhetetlen valamiféle részleges költségtérítés fizettetése is. ..."

  De aki korábban és jelenleg is folyamatosan fizet(ett) ill. fizet járulékot az joggal tiltakozik az ellen, hogy még külön díjat is fizessen az orvos felkeresésekor (vizit). Vagy nem? Vagyis a járulékfizetést kellene rendezni, hogy az fedezze az orvosi ellátás minden szükséges költségét (az orvosok, ápolók bérével együtt). Ám ha a kormány netalán emelne a járulék összegén, akkor pedig éppoly forradalmi lenne a hangulat. Ha ide nyúlunk, amaz fáj, ha amoda nyúlunk az emitt fáj. A társadalom jelenleg nem képes mindenre elegendő bevételt termelni. Ezért kell törekednünk az önálló, a hasznot magunknak termelő gazdaság megerősítésére, visszaszerzésére, a hasznot tőlünk csak lefölözők gyengítésére, kiszorítására, korlátozására. Még akkor is, ha ennek ellenkezőjét védi foggal-körömmel a globális liberális kapitalizmus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi kasszasiker

"Ez az ünnep már régen nem csak
a katolikusoké, és a vallási jellege is erősen megkopott." Tovább olvasom