Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Vészhelyzet

JEGYZET - "Egyszer ugyanis minden cérna szakad. A háziorvos feladja praxisát, és nem lesz, aki átvegye helyette."
Rogyadozóban van a magyar egészségügy. Szinte nincs már olyan szektor, amely ne fenyegetne azzal, hogy bedobja a törülközőt, ha nem rendezik a béreket, nem pótolják a hiányzó milliókat, milliárdokat. A szakdolgozók 42 év munkaviszony után is csak minimálbért kapnak azért, hogy 120 kilós betegeket emelgetnek, az orvosok, akiknek kezébe az életünket adjuk, más európai kollégáik bérének tizedéért dolgoznak végkimerülésig, ingyen túlmunkát is vállalva, hogy a rendszer egyáltalán még életképes legyen. A kórházak a számlákkal sakkoznak, és dagasztják várólistáikat, mert az állam közel sem ad annyi pénzt, mint ahány a beteg, az alapellátásban dolgozók és a betegszállítók pedig csak néznek: bár évek óta ugyanannyi pénzből kénytelenek kijönni, idén sem számíthatnak egy fillér kompenzációra sem.

Naivitás volt azt gondolni, hogy kényelmesen hátra lehet dőlni a karosszékben, mondván: az egészségügyi ellátás kötelesség, úgysem lehet megtagadni. Mosolyogva megsimogatni a lázadozók fejét, és kerek szemekkel megkérdezni, mégis miből adjunk? Aztán pedig elégedetten konstatálni: aki évtizedeket töltött ebben az ágazatban, ezt tanulta, úgysem módosít pályát. Húzza tovább az igát ennyi pénzért is, mert nincs más választása.

Egyszer ugyanis minden cérna szakad. A háziorvos feladja praxisát, és nem lesz, aki átvegye helyette, hiszen a fiatalok látják, milyen jövő vár rájuk, és abból köszönik szépen, nem kérnek. A kórházakból, klinikákról elmennek a tehetséges orvosok, mert tárt karokkal várják őket külföldön. A betegszállító pedig majd egyszer csak bejelenti, hogy nem hajlandó saját költségén furikázni tovább, oldja meg mindenki, ahogy akarja, hogy eljusson az ellátóhelyre.

Lehet ezt még mindig fikcióként kezelni, és lehet látványbizottságokat is felállítani, amelyek keményen fellépnek, és kötelezik majd az orvosokat, hogy dolgozzanak tovább akkor is, ha már nem akarnak. Lehet ez is egy út – csak éppen nem megoldás. Észre kellene végre venni, hogy pénz nélkül semmi nem működtethető. Az egészségügy sem, hiába mondogatjuk erőszakosan: működj! S azt gondolni, hogy ezek az emberek úgysem merik megtenni, amivel már hónapok óta fenyegetőznek: ez nemcsak arrogancia, hanem óriási felelőtlenség is. Elvégre egyszer mindannyian megbetegszünk.

Olvasóink írták

  • 1. kiokushyn 2012. március 06. 11:49
    „Így igaz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyma a romokon

„A klasszikus makói vöröshagyma is szinte eltűnt a földekről." Tovább olvasom