Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Viharfelhők

JEGYZET - "Az állam a rendszerbe kódolta az ellehetetlenülést."
Az önkormányzatok feje fölül elvonuló viharfelhőkről számolhat majd be Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő, ha az időjárás-jelentés államosítása után esetleg leváltja Gaál Noémit a tévéképernyőkön.

Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis a hétvégén bejelentette: „szőröstül-bőröstül" átvállalja az állam az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát, a nagyobbakat pedig kötelezettségeik arányában segíti. 1956 önkormányzat megsegítésével a szektor mintegy 1130 milliárdos adósságállományának felétől szabadul meg.

Az önkormányzatok mozgásterének szűkülését jól érzékelteti a PricewaterhouseCoopers egyik korábbi felmérése: míg a helyhatóságok 2005-ben még 540, 2009-ben már csak 338 milliárd forintot kaptak az államtól normatív támogatásként feladataik ellátására. Ennek is köszönhető, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint 2011-ben 37 Csongrád megyei település fogadott el költségvetést forráshiánnyal. Összesen 4 milliárd 150 millió forint hibádzott a helyhatóságok büdzséjéből. Vagyis a képviselő-testületeknek nem sok választásuk maradt: a hitelfelvétel volt a legkézenfekvőbb opció a költségvetési lyukak betömésére. Az állam a rendszerbe kódolta az ellehetetlenülést. Persze olyan önkormányzatokat is találni, amelyek a kelleténél ambiciózusabb fejlesztési tervek miatt kerültek mára szinte fenntarthatatlan helyzetbe.

Ráadásul az új önkormányzati törvény értelmében a helyhatóságok jövőre nem tervezhetnek költségvetésükbe működési hiányt, valamint a stabilitási törvény életbe lépésével idén január elsejétől a kormány engedélye nélkül nem vehetnek fel éven túli lejáratú hitelt. Sok polgármester könnyebbült meg most: eddigi többmilliós kamatterheik megszűnésével több juthat járdára, gyermekétkeztetésre, kulturális programokra.

De amíg nem látják pontosan, milyen forrásokat csoportosít át az állam az önkormányzatoktól átvett – például egészségügyi, oktatási – intézmények fenntartására, nem nyugodhatnak meg, még ha Selmeczi Gabriella szikrázó napsütést ígér is.

Olvasóink írták

  • 2. alfoldi 2012. október 30. 06:01
    „Ennek a cikknek elég lett volna csak annyit tartalmazni, hogy: na végre, nem lehet tovább eladósodni!”
  • 1. Bendeguzi 2012. október 29. 18:08
    „Ha még csak az "ambíciózus fejlesztési tervek" miatt kerültek volna nehéz helyzetbe. Kár, hogy nem vizsgálja senki, mennyi ment sógórkomajóbarátnak....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező gazdaságos

"Sok tartalék már nem lehet ebben az üzletágban, ha csak a szegénységi faktor nem." Tovább olvasom