Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Viharzóna

"Tegnap volt a sokadik napja, hogy a telefonomra reggel érkező első SMS-hír arról tudósított, hányszor riasztották az esti-éjjeli vihar miatt a tűzoltókat."
Tegnap volt a sokadik napja, hogy a telefonomra reggel érkező első SMS-hír arról tudósított, hányszor riasztották az esti-éjjeli vihar miatt a tűzoltókat. Az orkánok sorozata sokak szerint a klímaváltozás velejárója. Nincs mit tennünk, alighanem hozzá kell szoknunk.

Amit viszont nehezebb lesz elviselnünk, az a társadalmi klíma gyorsuló változása. A meleg büszkeség napja ugyan lassan a múlt ködébe vész, legföljebb tanulságaiban él egynéhányunkban. Miszerint kies hazánkban sokak – helyesen – ragaszkodnak hozzá, hogy demonstrációkon is kifejezhessék érdekeiket és értékeiket, a magukétól eltérő nézetek és értékek nyilvános felmutatását viszont tiltanák, záptojással és utcakővel „tolerálják".

Aztán múltak a napok, került meggy a Parlament, dinnye a bevásárlóközpontok elé. És a termelők azt is bejelentették, blokád alá veszik azokat, akik nem adnak legalább 30 forintot a dinnye kilójáért. Arról persze nem szól a fáma, hogy Európa-szerte értékesítő szövetkezetekbe tömörülnek a gazdák, melyek nagy piaci tételek birtokában jó alkupozícióban tárgyalnak, és gyümölcshajigálás helyett megegyezéssel érnek el tisztes árakat. És arról sem esik szó, hogy ha akad termelő, akinek 25-27 forintért is megéri eladni a dinnyét, annak földje elé miért nem borogatnak gyümölcsöt? Mert hát kettőn áll a vásár. Csakhogy nálunk a termelők alig harmada szerveződik értékesítő szövetkezetekbe. A többiek inkább a nepperekben bíznak, meg tán abban, hogy saját ügyességük révén ők jobban járnak majd, mint a többiek.

Mellesleg a partizánkodás brjanszki erdőben fogant licencének nagy hagyománya van a gazdák között, akik már a nyolcvanas években is alkalmazták, amikor szerződést kötöttek például a szegedi konzervgyárral paradicsomuk vagy uborkájuk fölvásárlására. Ha kevés termett, és magas volt a szabadpiaci ár, akkor leshette a szerződött terméket a konzervgyár, a termelő vitte a szabadpiacra. Ha sok termett, és alacsony volt az ár, irány a gyár. És a termelő akkor is ragaszkodott a szabadpiaci árnál magasabb szerződött árhoz, no meg a kikötött mennyiségen felüli mázsák-tonnák átvételéhez, amit – némi politikai nyomásra, mert a szocializmusban ilyen is lehetett – többnyire meg is vásároltak tőle. Mindebbe mellesleg tönkre is ment a konzervgyár.

Egy kis körkép a társadalmi klíma változásaiból. Együttműködés helyett a külön utak keresése, a közös érdekérvényesítés helyett a partizánkodó önérdekkeresés, tárgyalások és kompromisszumok helyett acsargó vagdalkozás és dinnyeborogatás, tolerancia helyett a magamnak minden jogot, a másiknak semmit elve…

Viharzónában vagyunk. Ha így megy tovább, lehet, hogy mi leszünk Európa utolsó balkáni országa, amelybe az utazási irodák legföljebb túlélőtúrákat szervezhetnek majd.

Olvasóink írták

 • 4. kőtörő 2008. július 20. 10:37
  „Szávay Úr! No nem védi meg senki?? A Szerkesztőségből sem?? Ebből azért levonnám a szükséges következtetéseket.”
 • 3. kőtörő 2008. július 19. 11:02
  „Még annyit, miért a legkiszolgáltatottabbakon veri a port, miért ellenük hangolja az olvasókat? Inkább annak járna utána, hogy miért adja a piacon szinte minden eladó ugyanazon az áron a termékeit, vajon kik kényszerítik őket erre az árkartellre? Ott nem 25 vagy 30 forint a dinnye kilója! Vagy ez már magas körökhöz vezet?”
 • 2. kőtörő 2008. július 19. 10:46
  „"akinek 25-27 forintért is megéri eladni a dinnyét, annak földje elé miért nem borogatnak gyümölcsöt?"
  Ön az újságíró, nem? Járjon utána!? De, ha gondolkodik egy kicsit, maga is rájön, vagy nem? Uram az Ön írásai minősíthetetlen színvonalúak, Önt egy kezdő újságíró iskolából is kivágnák. Nincs tagmondata minősítgetések nélkül, nincs egy logikus következtetése, a fentiehez hasonló álkérdések orientálók, blőd nagy általános igazságokból, korlátolt következtetésekre jut, az egészet áthatja valami mételyes pártos elkötelezettség. Ön arra számít, hogy az olvasó csak az "üzenetet" veszi, de ha az olvasó alaposabban megnézné az Ön szövegeit, akkor rájönne, hogy szinte minden mondata ferdít, torzít. Néhány mondata tartalmaz ugyan igazságot, de ezek a figyelemelterelést, a gyanú eloszlatását szolgálják. Önnek már régen nyugdíjban lenne a helye.”
 • 1. aflatoxin-B 2008. július 19. 10:10
  „"Mindebbe mellesleg tönkre is ment a konzervgyár."

  Nem ebbe ment tönkre a konzervgyár Szávay Úr, és ezt Ön is nagyon jól tudja, nem mellesleg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tornatúra

"Ne feledjük: az emberi szervezetet mozgásra találták ki. És az is jusson eszünkbe: a napi… Tovább olvasom