Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Viperával a bíróságra

"Az utóbbi években Csongrádban nem támadtak meg se bírót, se ügyészt, se ügyvédet. Ez örvendetes. Komolyabb fenyegetés ritkán fordul elő – állítja a megyei bíróság elnökhelyettese."
Kétszer kérdeztem kollégámtól: biztosan nem értette félre, valóban hatezer szúró-vágó-ütő-bökő-lövő eszközt szedtek el a szegedi Széchenyi téri bírósági székházba belépőktől tavaly? A válasz mindkétszer az volt, hogy az bizony annyi. Ha kétszáz munkanappal számolunk, napi harminc. Persze jellemzően nem viperáról, pisztolyról van szó, hanem ollókról, bicskákról, amelyeket távozáskor visszakapnak a kedves kuncsaftok. Azért az tényleg érdekelne: mi a fenének megy valaki egy tárgyalásra viperával, láncos bottal, egyéb döbbedelemmel? Esetleg az igazságot akarja megvédeni?

A bírák védelme az utóbbi hetekben újra téma lett, mivel egy fővárosi polgári peres ügyben az egyik fél székkel támadt a bíróra meg egy ügyvédre. Ő nem fenyegetett, hanem a tettek mezejére lépett, így aztán saját ügyét megfejelte egy büntetőeljárással is.

Az utóbbi években Csongrádban nem támadtak meg se bírót, se ügyészt, se ügyvédet. Ez örvendetes. Komolyabb fenyegetés ritkán fordul elő – állítja a megyei bíróság elnökhelyettese. Gyanítom, ha adódik rá példa, azt nem kötik a nyilvánosság orrára, házon belül igyekeznek kezelni.

Nyáron írtuk meg lapunkban, hogy a megyei bíróság egyik tanácselnökét megfenyegették, amit se az illető, se az igazságügyi intézmény nem vett tréfára, mert valóban kommandósok kísérgették mindenhová. A laikusok gyakran mondják, ha számukra érthetetlen ítélet születik, hogy biztosan megvették a bírót, avagy ráijesztettek. Mondják, mivel nincsenek tisztában a jogi keretekkel. Ráadásul az valóban előfordul, hogy józan paraszti ésszel, esetleg némi elfogultsággal fűszerezve, másképpen ítél meg az ember egy-egy ügyet, mint ahogy azt a paragrafusok kikövetelik.

Tudósítóként számtalanszor hallottam, amikor az ítélethirdetés után a vádlott odalökte félhangosan, avagy kiabálva az őt évekre elmarasztaló bírónak, na, várjon csak, egyszer kiszabadul és akkor lesz kapsz. Úgy vélem, és bizonyára a bírák gyakorlatból sokkal jobban tudják, az ilyen fenyegetéseket a feszültség szüli. Alszik rá az illető kétezret és addigra elfelejti.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvennégy nap

"Mint ahogy annyi más ebben az országban, úgy ez a referendum sem lesz katartikus erejű. Elmúltak… Tovább olvasom