Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Virágzó kiállításbiznisz

"Az első fecske a Szépművészeti Múzeum impresszionista tárlata, a Monet és barátai volt, amit 2003 decemberétől három és fél hónap alatt 254 ezren néztek meg..."
A hazai múzeumok, galériák, sőt maguk a vidéki nagyvárosok is egymással versengve igyekeznek minél izgalmasabb, hangzatosabb, jobban eladható „megatárlatokat" rendezni. Az utóbbi években ugyanis bebizonyosodott: a képzőművészeti kiállítás is lehet jövedelmező üzlet, ha jól csinálják.

Az első fecske a Szépművészeti Múzeum impresszionista tárlata, a Monet és barátai volt, amit 2003 decemberétől három és fél hónap alatt 254 ezren néztek meg. A rendszerváltás utáni legsikeresebb tárlatot, a tavaly decemberben nyílt, Vincent van Gogh életművét bemutató kiállítást csaknem félmillióan látták.

Két éve Szegeden is rákapcsoltak: 2005 őszén hat hét alatt 28 ezren voltak kíváncsiak Marc Chagall litográfiasorozatára és olajképeire a várban. A Munkácsy-kiállítás minden addigi szegedi rekordot megdöntve, több mint 40 ezer látogatóval zárt a múzeumban. Öt hét alatt 23 ezren látták a Fekete Házban Salvador Dalí grafikáit. Folytathatnánk a sort Goyával, Mednyánszkyval. A sikerrecept egyszerű: nem feltétlenül a bemutatandó gyűjtemény valódi értéke a meghatározó, inkább a jól csengő név a fontos, amit professzionális marketinggel megtámogatva jól el lehet adni. Ha az érdeklődés felkeltéséhez az kell, hogy a vízcsapból is a tárlat PR-ja folyjon, üzleti alapon az is megoldható: a kereskedelmi médiumok a „soha nem látott szenzációt" szajkózzák.

Jó példa erre a debreceni MODEM: tódultak az emberek a nagy becsapásra, Az igazi da Vinci című tárlatra, amelyen háromezres belépőért a reneszánsz polihisztortól valójában egyetlen eredeti grafikát láthatott a nagyérdemű. „Nincs mit szépíteni, ez a kiállítás így védhetetlen. Illusztráció, amely elől hiányzik az illusztrált tétel maga" – mondott elmarasztaló ítéletet a kritika. Közben sokan a fél országot átutazták azért, hogy saját szemükkel látva maguk is rádöbbenjenek erre...

Szegeden újabb „nagy durranásokra" készülnek. A múzeum tegnap jelentette be: jövőre Vasarely, Rippl-Rónai és Kisfaludi Strobl Zsigmond munkáiból tervez kiemelt tárlatot. Várhatóan a Reök-palota is nagy neveket ígér.

Magyar alkotók esetében van reális esély arra, hogy a főművek bemutatásával átfogó képet kapjunk egy-egy jelentős életműről. Amikor azonban a képzőművészet világsztárjainak kiállításait kínálják, az eddigi tapasztalatok birtokában nem árt némi fenntartással lelkesedni: könnyen előfordulhat, hogy nagy mesterek „forgácsaira" csalogatják a tájékozatlan látogatót.

Olvasóink írták

 • 1. .suhym. 2007. december 20. 11:01
  „Van benne nagyon sok igazság,
  DE
  ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy vannak emberek, akiknek nincs pénzük pl. a Louvre-ba járni, így annak is örülnek, ha egyetlen valódi alkotást láthatnak.
  Részemről, a da Vinci kivételével mindet láttam, sőt Munkácsyt a Várban is. Meg kell mondjam, mindegyik kiállítás
  maradandó élményt nyújtott számomra.
  /Melyik milyen előjellel, az maradjon az én titkom:)), mert ugye azok a fránya izlések...:))))/”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerűen nagyok vagyunk!

"Csongrád megye igazi sportmegye. De hogy mily nagy, azt nem mindig vesszük észre. Pedig nagy… Tovább olvasom