Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Virtuális kampány

"Közhely, de tény: ez a leggyorsabb, egyben legolcsóbb politikai marketing."
Pár hónappal ezelőtt láttam a jövőt – legalábbis azt, miféle lesz egy választási kampány a nem is olyan távoli jövőben. Akkor tartottak diák-önkormányzati választást Makón, és úgy tűnt, aki komolyan veszi a megmérettetést, már jobban épít a virtuális, mint a való világra. Mi annak idején még plakátoltunk, szórólapoztunk. Ez egyelőre még nem ment ki a divatból, de úgy tűnt, ennél már fontosabb, hogy a jelöltnek legyen saját honlapja, e-mail címe, hogy ismerőseit megszólíthassa a közösségi oldalakon. Közhely, de tény: ez a leggyorsabb, egyben legolcsóbb politikai marketing.

Úgy tűnik, hogy ezt a mintát követik – több-kevesebb sikerrel, s persze lelkesedéssel – a felnőttek is. Négy évvel ezelőtt például, noha már akkor is ott voltam a legismertebb hazai közösségi oldal felhasználói között, csak elvétve találkoztam helyi önkormányzati képviselőjelöltek, polgármester-aspiránsok profiloldalával. Most azt látom, hogy az utóbbiak közül mindegyik makóinak van ilyen oldala.

Volt, aki körlevelet is küldött már, egy másik az üzenőfalon aktív, a harmadiknak pedig már támogatói klubja is van.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az előttünk álló önkormányzati választások eredménye a virtuális térben dőlne el. Egyelőre lényegesen több az idős szavazópolgár, akiket csak a kampány hagyományos eszközeivel lehet elérni – számítógépük, internetkapcsolatuk nincs, és lehet, hogy nem is lesz már. De ahogy felnő az a generáció, amelyik már az iskolában megismeri, később pedig természetesnek veszi a világháló kínálta lehetőségeket, úgy válik majd egyre fontosabbá a virtuális kampány.

Olvasóink írták

 • 4. Ungarn 2010. szeptember 05. 20:37
  „Milyen politikai újságíró,te fogalmatlan? A politikai újságíró egyébként nem ugyanaz mint a politizáló újságíró! Világos??”
 • 3. Black&Red 2010. szeptember 05. 17:38
  „Bármelyik közösségi portálon, ha egy politikus bejelöl ismerősnek, Én nem ismerem még akkor sem ha ismerem!:) Tehát nem jelölöm vissza! Ne használjuk fel a közösségi oldalakat a politikának!!”
 • 2. marczibanyiter 2010. szeptember 05. 10:52
  „Miért, mit csináljon a politikai újságíró, ikebanázzon?”
 • 1. Ungarn 2010. szeptember 04. 17:26
  „A másik jó fogás Imikém,amikor az újságíró politizál.Tudod biztos hogy miről beszélek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bódulat

"Bátorság, erő kell hozzá, hogy kimondják: kösz, de én inkább nem próbálom ki." Tovább olvasom