Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Viruló vírusok

"Hantavírus vitt halálba egy német orvostanhallgatót – mondják, de erről a gyilkos élősködőről évtizede még azt sem tudtuk, hogy létezik."
Parázik a legtöbb szülő. A gyerek miatt aggodalom az anyai és apai lét velejárója. Csörög és csörög a gyermekorvos telefonja: utódaik egészsége miatt izguló szülők sietnének beadatni a kicsinyüknek a legújabb vakcinát is. Mert féltik a kórtól. Most épp a pneumococcus fertőzés a mumus. Márpedig védőoltással megelőzhető a torok-, középfül-, tüdő- és agyhártyagyulladás – ezentúl ingyen! E szabadon választható szuri okozta fájdalom árán „megvásárolható" a védettség, s ezzel az egészség. Sokan okoskodnak így.

Néhány szülő viszont inkább perre megy, csak hogy megóvja gyerekét még a kötelező hat védőoltástól is. Hiába ítélte nyolc hónap börtönre első fokon a bíróság azokat a szentesi szülőket, akik nem engedték beadni gyermekeiknek az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat, az apa és az anya álláspontja nem változott. Ők úgy okoskodnak, hogy épp a szuri következményei betegítik meg a gyereket, károsítják az egészségét.

A két végletes álláspont között pedig ott a felnőtt, aki kapkodja a fejét: egyszer így, másszor úgy gondolja. Mert ha a gyerekének beadatja is a kötelező védőoltások mellett az olyan szabadon választható vakcinákat, mint mondjuk az influenza, vagy a kullancs ellen védettséget ígérőket, azt már meggondolja, hogy saját magát beoltassa-e ezekkel. Mert tudja: nincs biztos védelem a betegítő vírusok ellen.

Hantavírus vitt halálba egy német orvostanhallgatót – mondják, de erről a gyilkos élősködőről évtizede még azt sem tudtuk, hogy létezik. S még hány és hány hasonlóan nanoméretű kórokozó falja az élő sejteket! A legkisebb ismert mikroorganizmusról azt se tudjuk, hogy élőlénynek tekinthetjük-e, vagy hogy hányféle formában létezik. De azt megtanultuk: félelmetes, ahogy e paraziták a sejtek működését módosítva, különböző, szinte kiismerhetetlen trükkökkel több százezer példányban is lemásolják magukat, ezzel megbetegítik, elpusztítják a „gazdaszervezetet" – a sejtet, s a sejt gazdáját, a gyereket, felnőttet!

Virulnak a vírusok. Ilyen „semmiségektől" félnek és halnak az emberek.

Olvasóink írták

 • 3. virulo 2008. október 02. 14:13
  „Szkita ennél undoritobb hozzászólást ritkán lehet olvasni. Lehet , hogy egy fiatal halála téged nem renget meg, de sok szűlőt meg fiatalt érdekel, mert talán van lelkivilága, veled ellentétben.
  Az ujságiró nő pedig hibázott, mert kész tényként kezeli, hogy hantavirusról van szó, miközben még az orvosok ebben a kérdésben nem nyilatkoztak.Nagy merészség a szakmát megelőzni, sőt nagy hiba. ezt valóban ,csak Magyarországon lehet megtenni, hogy a szakma egyértelmü válasza előtt kijelentjük, hogy mi volt a halál oka.”
 • 2. szkíta 2008. október 02. 14:08
  „(moderálva - a szerk.)”
 • 1. bobca 2008. október 02. 08:47
  „Ugyan kérem, amikor a klinikán adeno vírus fertőzést két hétig gyormorrontásként kezelnek, mit lehet itt várni. Hazaküldik a beteget, hogy panaszai ellenére javul és erről még papírt is adnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonzerő

"...a kilencvenes évek elején még furcsán tekintettünk a gazdag Nyugatról érkezett, itt új otthont… Tovább olvasom