Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Vírusirtók

JEGYZET - ˝A pánik csak növelheti a bajt.˝
Járvány mindig volt, és nyilván mindig lesz is. Mire az egyik betegségnek megtalálják az ellenszerét, addigra másik jelentkezik. A XIX. század végének nagy álmából, úgy tűnik, fel kell ébrednünk. Akkoriban ugyanis abban reménykedtek, hogy az orvostudomány látványos fejlődésével (mindenekelőtt a vakcinák feltalálásával) előbb-utóbb minden ragályt meg lehet szüntetni. A gyorsan szaporodó eredmények is ezt ígérték, hiszen olyan borzalmas kórokat zaboláztak meg, mint a pestis vagy a fekete himlő. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a természet mindig erősebb. Ezt éppúgy tudomásul kell venni, mint ahogy általános kulcsszó lett az óvatosság, a megelőzés és a higiéné.

Ezekkel együtt természetesen a kutatásokat sem lehetett abbahagyni. Egyre többen vagyunk, gondoljunk csak bele, még soha nem próbálta meg hétmilliárd ember kibírni egymást a Föld nevű bolygón!
Most sem történt semmi rendkívüli. Csak megismétlődött az, ami az elmúlt száz évben oly sokszor, amikor például spanyolnátha és madárinfluenza pusztított, vagy felfedezték az AIDS kórokozóját. Nagyon leegyszerűsítve „csupán" az a helyzet, hogy valahol Afrika mélyén, onnan, ahonnan kirajzott az emberiség a világ minden tájára, megint felbukkant egy emberszabású nyavalya, az ebola.

Szóval nem változott semmi, miközben a világ nem olyan, mint régen. A betegség egy isten háta mögötti közösségben ütötte fel a fejét. És mire nyilvánvalóvá vált a mostani mutáció agresszivitása, addigra az első hordozók már szétáramlottak. Most annak próbálják útját állni egyfelől szűréssel, másrészt a vírus megzabolázásával. Ezért izolálják a gócpontokat, vizsgálják a repülőjáratokat, és hát ígéretes gyógymódban is reménykedhetünk. De az utóbbira, a reményre mindenképpen szükség van, mint annak elfogadására is, hogy globális korban élünk. Nemcsak a számítógépes vírusok képesek rombolásra, hanem az embert fertőzők is. Ügyelni kell tehát a szabályok betartására, a pánik ezúttal is csak növelheti a bajt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyümölcsszezon

˝Nem pazarlom ezt a jó barackot, amikor pálinka is lehet belőle.˝ Tovább olvasom